tisdag 12 augusti 2014

Snart laddar vi telefonen med kläderna

Ny teknik och smarta innovationer dyker ständigt upp på marknaden. Något som är på gång inom solenergiområdet är att integrera solceller i tråd för att få flexibla tyger. Det är även på gång smarta batterier som utnyttjar rörelse för att lagra energi.

Flera olika plagg med integrerade solceller har tagits fram som ska kunna ladda din smartphone efter två timmar i solen, bland annat en sjal, en klänning och en kappa. Solcellerna läggs in i trådarna som sedan vävs in i tyget för att skapa ett flexibelt material. Frågan är när kläderna kommer ut på marknaden, vad prislappen blir och om de kommer fungera praktiskt med tvätt, slitage och så vidare. Läs mer om projektet här (på engelska).

Ett annat projekt har tagit fram ett litet batteri som kan placeras i skor, på cykeln eller i en lite ficka i kläderna. Batteriet genererar energi genom rörelse. Det ska även gå att koppla upp batteriet till en smartphone och få information om hur mycket energi som har producerats. Projektet har även utvecklat ett system där du ska kunna ladda upp din energi via olika "hubbar", få betalt för den för att sedan skänka vinsten till utvalda välgörenhetsorganisationer.
Här finns en film om du vill veta mer! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar