tisdag 19 augusti 2014

Idag är det overshoot day

Från och med idag använder vi oss av resurser som vi lånar från framtiden. Enligt räknemodeller som WWF använder är den 19 augusti dagen då vi överskridit 2014 års budget för uttag av naturresurser. WWF skriver så här i ett pressmeddelande: 

"På knappt 8 månader har vi förbrukat jordens årsproduktion av ekologiska resurser och därmed överskridit naturens budget för i år. Under resten av året lever vi över jordens tillgångar. Vi skulle behöva drygt 1,5 jordklot för att matcha människans konsumtion – och om alla skulle leva som vi i Sverige skulle vi behöva drygt 3 planeter. "

I år infaller dagen en dag tidigare än 2013, vilket pekar på att vi behöver göra ännu mer för att förändra det beteende som får oss att konsumera mer än vad vår planet klarar av. Alla kan vara med och göra skillnad i smått och stort. Det kan vara allt från att äta vegetariskt en dag i veckan, sortera sopor, ta med tygpåsen till affären till att byta ut fossil energi mot förnybar, ha ett köpfritt år eller engagera dig för att inspirera andra att göra sina levnadsvanor hållbara. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar