tisdag 25 februari 2014

Fortfarande låga elpriser - varför ska jag spara?

Vi har tidigare skrivit att elpriserna är rekordlåga den här vintern. Nu när elen är billigare än vanligt är det väl bara att köra på med värmepumpen, belysningen och alla tekniska prylar, det kostar ju inte så mycket…? 

Det kommer bli dyrare. På sikt kommer den nordiska elmarknaden bli gemensam med norra Europa, vilket ger mer kolkraft i ledningarna och betydligt högre elpriser.

Alla kan göra nytta. Vi använder allt mer el i våra hem tack vare alla fantastiska prylar som underlättar vardagen. Dessutom är vi fler som bor i ensam - eller parhushåll, vilket gör att vi använder mer el. Om alla minskar sin elförbrukning ger det stor effekt på det stora hela, både för elförsörjningen och för prisnivåerna.

Framtida behov. I framtiden kommer många av våra fordon köras på el. Det gör att behovet av el ökar ytterligare och då måste vi spara på andra håll eller bygga ut elproduktionen för att klara av detta.

Beredskap. När vi blir beroende av el blir vi sårbara – hur förberedd är du på strömavbrott under flera dygn?

Begränsade nät. Elnäten begränsar hur mycket el vi kan använda – precis som telefonnäten blir överbelastade med dålig täckning för alla smartphones kan samma sak inträffa med våra elnät. Det kostar att bygga ut och förbättra och det är elkunderna som får betala i slutändan.

Resurstänk. Låter du vattenkranen stå och spola en hel dag? Vi behöver få in samma tänk med elen för en hållbar framtid och en trygg elförsörjning! En stor del av energisparandet handlar om hur du använder elen på ett så smart sätt som möjligt.

Miljö och klimat. Kosta på dig att köpa förnybar el, det vill säga el som produceras på ett hållbart sätt genom vattenkraft, vindkraft och solkraft. Sparar du in på några kWh genom ändrat beteende kan det gå jämnt upp på elräkningen!   


Vill du ha mer konkreta tips på hur du kan spara el och energi i din vardag? Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare eller kika in på energimyndigheten.se

Oskarshamns kommun skriver ett nytt miljötips varje vecka på www.oskarshamn.se/miljotips

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar