fredag 24 januari 2014

Förslag på energikrav för NNE-hus kommer 2015

Boverket och Energimyndigheten har nu fått det formella uppdraget av regeringen att föreslå en definition av energikrav för nära-nollenergihus (NNE-hus). Det ska ske senast 15 juni 2015, samma år som en kontrollstation ska finnas för Sveriges genomförande av EU:s krav på NNE-byggnader, uppger Näringsdepartementet.

Det är bara fem år kvar tills EU-direktivets krav på att alla nyproducerade offentliga byggnader ska vara NNE-hus börjar gälla 2019. 
Om sju år, 2021, omfattar kravet all nyproduktion. Det är upp till varje medlemsland att avgöra vad som är ett NNE-hus, men ännu har den svenska regeringen inget gett någon definition av NNE-husens energiprestanda.

Enligt det regeringsuppdrag som Näringsdepartementet nu gett Boverket ska myndigheten analysera och föreslå en definition av energiprestanda för energikrav för NNE-byggnader samt föreslå ”kvantitativa riktlinjer för energihushållningskrav”. Detta ska ske i dialog med Energimyndigheten som ska kunna ”ställa sig bakom dem”.

Boverket ska också inhämta synpunkter från byggindustri, energileverantörer, fastighetsägar- och hyresgästorganisationer samt andra aktörer.

Men några rättsligt bindande energikrav blir det inte 2015. Dessa kommer att tas fram i en separat process vid senare tillfälle, enligt Näringsdepartementet.


Läs regeringens uppdrag till Boverket och Energimyndigheten här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar