måndag 3 september 2012

Glödlampan är död - länge leve LED-lampan


I över 100 år har glödlampan lyst upp våra hem men från och med idag, den 1 september 2012, är alla glödlampor förbjudna i EU.



De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Därför har EU beslutat att fasa ut glödlampan. Butikerna får dock sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt.

När alla glödlampor är borta beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kWh och i Sverige med 2 miljarder kWh per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor.

Istället för glödlampan finns det många olika alternativ såsom lågenergilampor, halogenlampor och LED-lampor (lysdiod). De nya alternativen är olika bra till olika användningsområden och det kan vara svårt att välja rätt. Vad ska man välja för lampa för att få ett bra och behagligt ljus?

Vad du än väljer för alternativ så är den lampan mer energisnål och har längre hållbarhet än vad din glödlampa hade. Stora möjligheter att spara pengar alltså!

Tips för att välja rätt är att be om att få se lampan lysa i affären innan köp och be personalen om hjälp att tyda informationen på förpackningen . Om du vill vara mer förberedd innan kommer till affären kan du kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare för att få tips och råd. Mer information finns också på Lampinfo.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar