tisdag 21 augusti 2012

Smarta resor

Det finns mycket att vinna på att planera sina resor och se över vilka alternativ som finns. I många fall går det att spara tid, pengar och miljö genom att tänka till i förväg. I andra fall går det åtminstone att spara något av dessa.

Ett bra verktyg för att se vilka färdsätt som är möjliga är Resrobot , som hittar alla möjliga alternativ att resa från en plats till en annan med kollektivtrafik. Exemplet visar resor från Oskarshamn till Stockholm.


När du väl har bestämt dig för hur du ska resa finns det också sätt att räkna ut hur mycket koldioxidutsläpp din resa ger. Ett verktyg för detta är Miljökalkylen som SJ har tagit fram. Beräkningen gör utifrån modeller, och ger kanske inte exakt resultat, men en indikation.

Min beräkning på att åka en person från Oskarshamn till Stockholm ger 10,5 kg koldioxidutsläpp med buss (diesel, 50% beläggning), 13 kg koldioxidutsläpp med tåg (Kustpilen, som går på diesel), eller 58 kg koldioxidutsläpp om jag åker själv i en ganska ny miljöbil (MK 2005).

Resroboten visar att jag kan komma till Stockholm på knappt fem timmar med tåg, det tar en halvtimme längre med buss, och med bil tar det drygt fyra timmar. Så, nu är det bara upp till mig att välja...

/ Katarina

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar