tisdag 20 december 2011

Tipsen från nyaTidningen idag!

Här kommer energitipsen från dagens nr av nyaTidningen!

Nu är det bara fyra dagar kvar till julafton. Troligen har många av er redan inhandlat alla julklappar men för er som fortfarande saknar några klappar kommer här tre roliga julklappstips som hjälper er att spara energi och pengar.

1. Vattenbesparing
Idag finns en massa smarta prylar för att minska sin vattenförbrukning och varmvattenanvändning, allt från snålspolande munstycken till avloppsvattenåtervinning.

Denna LED-indikator är en rolig sak som säljs på en rad olika prylaffärer och webbshopar.

Den drivs av vattenströmmen och lyser grönt vid dusch upp till 4 min, blått upp till 8 min, rött upp till 12 min och därefter blinkande rött och då är det verkligen dags att kliva ur duschen.

2. Energimonitorer

Ett sätt att spara el på är att använda sig av en så kallad energimonitor. De kan visa din elanvändning momentant (just nu), senaste timmen, dygnet, veckan, månaden, etc. En del kan även ge prognoser baserat på din tidigare elanvändning, visa generat koldioxidutsläpp och elkostnad.

Egentligen sparar de ingen energi i sig själva men tester visar att när hushåll blir medvetnare om sin elanvändning så kan de spara upp till 10 % genom ändrat beteende.

3. ”Synlig” el

Här är en annan rolig pryl som verkligen ”synliggör” din elanvändning. När du pluggar in något i grenuttaget så börjar sladden att lysa så att det ser ut som att elen ”strömmar” i sladden. Desto mer elprylar du kopplar in i grenuttaget desto snabbare ”strömmar” det i sladden. Tyvärr har jag inte hittat denna i handeln ännu, men det kan kanske bli en julklapp till nästa år, då detta är något som säkerligen kommer bli populärt.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar