måndag 28 november 2011

Stämningsfulla och energieffektiva adventsljus

Nu är det äntligen dags att lysa upp vintermörkret med efterlängtade adventsljusstakar! Kanske behöver du byta ut en del av lamporna? Ett bra alternativ är att införskaffa LED-lampor till ljusstaken.

Den traditionella E10-lampan som finns i de flesta adventsljusstakar och julgransbelysningar har en effekt på cirka 3 watt. Motsvarande LED-lampa förbrukar enbart 0.1 watt. Detta innebär att du sparar 97 procent av energin vilket ger en stor besparing för både miljön och din ekonomi. Att livslängden för LED-lampan dessutom är cirka 10 000 timmar jämfört med cirka 1 000 timmar för en traditionell topplampa är ytterligare något som talar för LED-lampornas framtid i dina adventsljusstakar.
Energimyndighetens tester visar att en adventsstjärna med glödlampa drar 32 gånger mer el än en med LED, det vill säga lysdioder. Julgransbelysningen drar 8 gånger mer med glödlampor och ett stjärndraperi med glödlampor drar 5 gånger mer än LED-varianten.

Energimyndigheten har räknat på vad som händer när en miljon hushåll väljer energieffektiv belysning istället för glödlampor i fyra av sina juldekorationer. Sverige kan då spara 72 miljoner kilowattimmar, vilket är lika mycket el som används för att värma 4 800 eluppvärmda villor.

Samtidigt visar testerna att energianvändningen skiljer stort om hushållen har julljusen tända dygnet runt, eller bara delar av dygnet.

Energimyndighetens test av julbelysning och ljusstakar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar