tisdag 22 november 2011

Energitips i "nya Tidningen" - tips 3

Här kommer tredje tipset från dagens nr av "nya Tidningen".

3. Hur ser den nya energimärkningen ut?

Kylar och frysar och kombinationer
av dessa


Märkningen visar:
Energieffektivitetsklassen på en skala från A+++ till D, där A++ är den effektivaste. Energiförbrukningen per år visas i rutan XYZ kWh/annum. Man kan även utläsa kapaciteten (nettovolymen) i liter i respektive del (kyl eller frys) samt ljudnivån.




















Lampor


Märkningen visar:
Energieffektivitetsklassen på en skala från A till G, där A är den effektivaste. Utöver energimärkningen (som för övrigt sitter på kartongen) ska det finnas information om lampans olika funktioner på kartongen. Det kan se ut som nedan (klicka på bilden för att förstora den).

 Här kan du även läsa mer om
 de olika funktionerna.










TV-apparater


Märkningen visar:
Energieffektivitetsklassen på en skala från A till G, där A är den effektivaste. Energiförbrukningen per år visas i rutan där det i denna bild står 143 kWh/annum. I de två små rutorna kan man även utläsa vad effekten är vid drift, i detta fall 98,2 Watt.  Bildstorleken är också angiven i både tum och cm.

















Vill du veta vilka produkter som är energieffektivast på marknaden? Då är toptensverige.se en bra sida att kolla in. Där finns de energismartaste produkterna inom TV-apparater, kylskåp, frysar, belysning och pumpar.

Det var allt för denna gången. Nästa nr av nya Tidningen kommer ut 20/12 och då kommer energitipsen att vara julrelaterade - så klart!

Vänligen
Jens K

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar