torsdag 17 december 2015

Köp en energirådgivare och rädda världen....

Energimyndigheten samlar pengar till Musikhjälpen och du kan bidra genom att lägga ett bud på att få en expert från energimyndigheten att komma hem och titta på ditt hus.

Läs mer på Tradera
Energiexpert som ej är till salu utan alldeles gratis...

onsdag 16 december 2015

Biogasen slipper skatten ett tag till ......

Under en period har man varit orolig att förutsättningarna skulle ändras för förnybara bränslen.
Nu har i alla fall biogasen fått klartecken att skattebefrielsen kommer att vara kvar till 2020.
Biodrivmedel för övrigt typ biodiesel mm. får till 2018 vilket även där ger en chans att utveckla tekniker och infrastruktur för förnybara bränslen. Det ger brukarna en chans att planera klimatmässigt utan att få en prischock inom den närmaste tiden. EU-kommissionen och regeringen är på rätt spår när det gäller ett hållbart samhälle !


Mer att läsa här......
Länk Svensk Biogas
Länk Regeringen

måndag 14 december 2015

Historiskt: Nu har världen ett klimatavtal!



Ett globalt, rättsligt bindande klimatavtal har under lördagskvällen antagits av 195 nationer . När mötets ordförande, Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius, dunkade sin gröna klubba i bordet hade något historiskt hänt. Det här är första gången som så många av världens länder, efter 20 års FN-processer om klimatet, kommer överens om att minska utsläppen.

Kyotoavtalet från 1997 hade en uppifrån-ned-konstruktion så till vida, att ett totalt utsläppsminskningsmål bestämdes av och då fick de utvecklade länderna kvantitativa åtaganden för utsläppsminskningar. I det nya avtalet är det tydligt, att även utvecklingsländer ska bidra. 

I Parisavtalet har man istället en nedifrån-upp-konstruktion där länderna själva har fått avgöra, vilka nationella utsläppsminsknings/begränsningsmål som är rimliga utifrån nationella förutsättningar. En hake är dock att dessa utsläppsminskningsmål inte finns inskrivna i själva avtalstexten. Det finns ett långsiktig gemensamt mål att hålla temperaturökningen väl under 2 grader med strävan mot max 1,5 grader och att utsläppen ska kulminera så snart som möjligt.

Avtalet är 32 sidor inklusive den icke-bindande beslutsdelen och ska börja gälla år 2020. Det täcker in många områden, som klimatanpassning, finansiering av klimatåtgärder i utvecklingsländer och hur och när ländernas och det kollektiva klimatarbetet ska ses över. 

–Nu har startskottet gått för ett kraftigt ökat klimatarbete för alla världens länder. Det svåra arbetet med att minska klimatutsläppen återstår. Sverige ska fortsätta visa ledarskap genom konkreta åtgärder på hemmaplan i bred samverkan med alla samhällsaktörer. Vi ska bli ett världens första fossilfria välfärdsländer och genom det inspirera och driva på andra, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) i ett uttalande.

Avtalet innehåller krav på rapportering av utsläpp och att dessa ska verifieras. Vart femte år ska en översyn ske, vilket förhoppningsvis kan leda till skärpningar i nationella utsläppsmål. Avtalet innehåller också skrivningar om finansiering från utvecklade länder till förmån för utvecklingsländer. Även de nationella åtagandena, som är frivilliga och ligger utanför avtalet, ska ses över med fem års mellanrum. 186 länder har lämnat in nationella klimatplaner. Om alla följer planerna kommer uppvärmningen att uppgå till 2,7–3 grader så mer åtgärder måste göras.

När det gäller den känsliga frågan om finansiering, som har varit central för G77-länderna och många drabbade ö-nationer har de utlovade 100 miljarder dollarna till utvecklingsländer från 2020 utelämnats i själva avtalet. Skrivningar återfinns istället i den icke-bindande delen, bland annat är ambitionen att ta fram en plan för hur målet ska nås. I avtalet lyfts de rikare ländernas roll i att stötta fattigare länder med anpassning.


Källa: Svensk Energi, Miljöaktuellt mm

Läs hela avtalet här (pdf).

tisdag 8 december 2015

Halvtid för klimatmötet i Paris

Klimatförhandlingarna i Paris gick igår in i ett nytt skede då världens miljöministrar tog över. Målet med mötet är att ett nytt globalt klimatavtal med uppemot 195 länder ska antas på fredag. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar världens ledare att lägga nationella intressen åt sidan för stunden.

Inför mötet pekade FN:s klimatchef Christiana Figueres på vilket ansvar som vilar på deltagarna. 
– Aldrig tidigare har ett så stort ansvar legat på så få individer.


Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) konstaterar att det förhandlingsutkast som länderna enats om på klimattoppmötet i Paris är ett viktigt avstamp.

Textförslaget som ministrarna nu har till på fredag att förhandla om innehåller flera punkter där Sverige och EU varit pådrivande, bland annat skrivningar om att ländernas åtaganden ska ses över vart femte år och ett långsiktigt mål för utsläppsminskningar.

Även i andra prioriterade frågor som transparens, anpassning och finansiering finns förhandlingstext som kan lägga grunden för ett starkt avtal, framgår det i ett pressmeddelande från regeringen.

– Många av de frågor vi kämpat för från svensk sida finns med i texten. Sverige och EU måste nu arbeta aktivt med andra länder för att säkra stöd och kompromisser för att dessa frågor ska finnas med också i den slutliga texten. Den femåriga cykeln är exempel på en viktig fråga för att länderna ska höja sina klimatambitioner och för att avtalet i sig ska bli hållbart över tid, säger Åsa Romson, som dock varnar för att utkastet fortfarande är långt och brokigt och kan leda till ett svagt avtal.

I helgen talade Åsa Romson i Paris. Här är hennes tal.



Energimyndigheten testar julbelysning


Julen står för dörren och det gör också Energimyndighetens traditionsenliga test av advents- och julbelysning.
För nionde året i rad testar Energimyndighetens Testlab julbelysning. I år har adventsbelysning, ljusslingor och smarta lampor, som styrs trådlöst, testats.

I Sverige säljs årligen två miljoner julgranar. Om alla dessa granar hade varsin ljusslinga med glödlampor i skulle de tillsammans förbruka 39 miljoner kilowattimmar (kWh) el, mellan julafton och tjugondag Knut. Det motsvarar hushållselen i 6600 småhus. Om granarna istället har LED-lampor i ljusslingan förbrukar de bara 4,7 miljoner kWh el. Det motsvarar hushållselen i 800 hus.

Testet hittar du här:
http://www.energimyndigheten.se/tester/tester-a-o/advents--och-julbelysning/advents--och-julbelysning-2015/

Byt ut dina glödlampor mot LED.

tisdag 1 december 2015

Glad advent!

Inför julstöket har vi tomtenissar försökt att sprida lite ljus kring det här med LED-lampor. Visar här lite bilder från Vimmerby när det visades adventsljusstakar med LED-lampor i samband med lagning av adventsljusstakar för allmänheten på Vimmerby Energi & Miljö AB.



I Västervik har Mikael upplyst folket, läs mer här