torsdag 26 april 2012

Elnätsföretagen positiva till "kvittning"

Svensk Energi har frågat Sveriges samtliga elnätsföretag hur de ställer sig till nettodebitering (kvittning)* i en enkät under mars månad i år.

Undersökningen visar att 67 procent av företagen redan idag har kunder som producerar egen el. Även om det i regel handlar om ett fåtal kunder hos varje företag så tror flera av de tillfrågade företagen att intresset kommer att öka i takt med den tekniska utvecklingen och enklare sätt att för kunden att få betalt, som genom kvittning. Så många som 85 procent av företagen får frågor från kunder som är intresserade av att producera egen el.

Av de tillfrågade företagen svarade 70 procent ja på frågan om de skulle erbjuda kvittning om lagen tillät, 7 procent svarade ja, när efterfrågan blir större och 17 procent var tveksamma. Endast 5 procent svarade nej. Läs mer om undersökningen här.

Detta är mycket intressant och samtidigt glädjande då det visar på att marknaden (läs elkunderna) har en stark påverkan trots allt. Däremot är det tråkigt att det är en lag som står i vägen för utvecklingen vilket innebär att det kan ta tid att få igenom en förändring.

Idag finns det dock visa elbolag som går "runt" lagen genom att erbjuda sina kunder uppemot dubbla priset för solel. Dock ska man ha i åtanke att detta är väldigt bra ur marknadssynpunkt för dessa elbolag då kostnaden för dem att t.ex. betala dubbla elpriset till en småskallig solanläggning är betydligt billigare än en annons i DN eller Aftonbladet och erbjudandet ger mer marknadsföringseffekt än en annons. Folk pratar mycket (och positivt) om dessa elbolag just nu, se bara här (men vi nämner dem inte vi namn i alla fall). =)

* = När man som privatkund vill producera el och sälja den (vilket är ett krav för att erhålla det statliga stödet) genom t.ex. en småskalig solcellsanläggning på sin villa, så måste man ha en extra elmätare som visar hur mycket el man skickar ut på nätet. Detta innebär extra kostnader genom bl.a. ett extra abonnemang för kunden. Genom så kallad nettodebitering (kvittning) så har man bara en elmätare som istället går baklänges när man skickar ut överskottsel på nätet. 


fredag 20 april 2012

Glatt leende på hoj…..


Under torsdagen i regn och busväder passade några tjänstemän och kvinnor el-cyklar.




Upplevelsen var att ”det gick ju himla lätt det här”.
El-cyklar och även vanliga cyklar borde kunna vara ett bra alternativt transportmedel i den kommunala tjänsten. Vinsterna vid kortare resor är förutom ekonomi , miljö och enkelheten att parkera även en positiv hälsoeffekt hos tjänstemannen.
Med en bränslekostnad på ca 42 öre milen vinterkörning och stadskörning så finns en hel del pengar att spara in. Cyklarna i kommunen förses med dubbdäck för säker väghållning. Under vintern 2011-2012 har en av cyklarna gått 21 mil vilket kan anses som ett gott resultat.

Sverige är nära att nå förnybart mål!

Andelen förnybar energi inom transportsektorn ökade kraftigt under förra året, och uppgår preliminärt till 9,8 procent för 2011. Samtidigt minskade den totala energianvändningen i sektorn.
Enligt Energimyndighetens preliminära beräkningar uppgår andelen förnybar energi i transportsektorn till 9,8 procent för år 2011, jämfört med 7,9 procent år 2010. Målet enligt EU:s förnybartdirektiv för transportsektorn är satt till 10 procent förnybar energi till år 2020, vilket innebär att Sverige är på god väg att nå målet redan nu.
Totalt minskande användningen av bensin inom transportsektorn med 7 procent, och dieselanvändningen ökade med 4 procent under 2011 jämfört med föregående år.
Statistiken är hämtad ur Energimyndighetens publikation "Transportsektorns Energianvändning"

tisdag 17 april 2012

Nya Tidningen nr.3-2012

Här kommer årets tredje energi- och klimattips. Denna gång handlar det om saker som kan vara bra att passa på att göra nu när våren närmar sig. 

1. Frosta av frysen innan våren kommer 

Passa på under någon av de sista kalla kvällarna att frosta av frysen. Kyl och frys är tillsammans en av de tyngsta posterna i hushållselen. Frostas frysen av regelbundet drar den inte lika mycket energi. 

Passa även på att dammsuga och rengöra baksidan av kyl och frys för att ytterligare öka effektiviteten. Är din frys självavfrostande? Kontrollera i sådan fall att avfrostningen fungerar som den ska. 

Rätt temperatur för en kyl är +5°C och för frys är det -18°C. För varje grad kallare du har det ökar energianvändningen med 5 %. 

2. Bygg en egen kompost – ditt lokala kretslopp 

När våren väl börjar närma sig är det många som rensar upp i sin trädgård om man inte hann göra det innan vintern. Då blir det mycket kvistar, löv, ogräs, gamla växter, m.m. som man kör till den kommunala komposten. Varför inte ha en egen kompost? Passa på att bygga en egen kompost för ditt trädgårdsavfall, eller köp en färdig. 

Vet du att om du har en varmkompost (en isolerad kompost) så kan du slänga mycket av ditt hushållsavfall där (rens från kött och fisk, ägg, potatis, frukt, kaffesump, bröd, m.m.) och även få en lägre renhållningstaxa? Kontakta Ulla Nilsson på ÖSK, 0495-24 15 08, för mer information. 

Det är ett bra sätt att minska din klimatpåverkan, spara pengar och även få en väldigt bra planteringsjord.

3. Kolla upp ditt/dina elavtal 

Under våren när snösmältningen börjar komma igång uppe i norr fylls vattenmagasinen i våra vattenkraftverk. När magasinen blir fulla brukar det leda till att elpriserna sjunker. 

Håll utkik ifall du har ett rörligt elpris idag eller om ditt nuvarande elavtal håller på att gå ut. Det kan vara läge att teckna sig för ett fast abonnemang på våren. 

En bra hemsida att besöka för att se vilka som har bäst elpriser är www.elpriskollen.se. Den drivs av energimarknadsinspektionen och är helt oberoende och ger väldigt tydliga jämförelsepriser. Observera att det är de bolag som är billigast just nu som ligger i toppen, så gå in på sidan igen om ett par veckor och kolla vilka bolag som ligger i topp då också.


måndag 16 april 2012

Nya Tidningen nr.3-2012 i morgon!

Och så var det dags för nummer 3 av årets energi- och klimattips i Nya Tidningen.

Den kommer i morgon och temat denna gång är saker som kan vara bra att passa på att gör nu när våren närmar sig. Håll utkik här i bloggen i morgon.

fredag 13 april 2012

Luriga elavtal

I TV-programmet PLUS var det igår ett inslag om en kund som blivit uppringd av ett elbolag och blivit lovad lägre pris men som istället fått ett högre pris. Detta är ett vanligt problem och många anmälningar kommer in till Konsumentombudsmannen.  Titta på programmet för att få tips om hur du kan undvika detta.

Se programmet här.

Inslaget om elbolaget är i två delar och börjar först cirka en och en halv minut in i programmet och fortsättningen kommer i 37:e minuten.

Känner du dig själv lurad kan du kontakta Konsumentverket eller Konsumenternas Energimarknadsbyrå

15 energirådgivare i Målilla

Igår var Emma och Jens på nätverksmöte för Kalmar läns energirådgivare. Denna gången var Hultsfred värdkommun och vi passade då på att besöka Hagelsrums Biogas där vi fick en utförlig visning av anläggningen. Besöket var mycket uppskattat bland rådgivarna. Stort tack till Åke Birgersson med anställda som ställde upp igen på ett besök.


Dagen fortsatte sedan på Moliljan dit Jan Carlsson, kyrkoherde i Svenska kyrkan Hultsfred, och Annika Deltin,  projektledare för Linköpings stift energieffektiviseringsprojekt var inbjudna att berätta om deras energieffektiviseringsarbete. Det var mycket intressant att höra hur de jobbade med energieffektivisering i stiftet. Hultsfred pastorat har kommit väldigt långt, men det finns alltid saker att jobba vidare med. 
Vimmerby pastorat har precis avslutat en inventering av sina fastigheter, och i Målilla och Virserum håller man på just nu. 

Dagen avslutades med nätverksmöte där vi diskuterade gemensamma projekt som är i pipen; nattvandringar, energismart förening, Europeiska trafikantveckan, m.m.

torsdag 5 april 2012

Vi önskar er en glad påsk !

Hoppas att ni tänker lite klimat smart även under påsktid.
Lite grönt på påskbordet kan ge både färg vid festligheterna och en "godare" miljö i framtiden.
Vi återkommer efter helgen.....
/ Mikael, Emma, Jens.

Ett spadtag för framtiden....i Västervik.

Västervik Miljö och Energi tog det första spadtaget för den nya kraftvärmepannan i måndags under pompa och ståt.
Överums musikkår spred glada toner under tillställningen men gladast var nog Per Allerth (VD) som äntligen fick se startskottet för den nya pannan som för utom en massa värme ska leverera 30 000 MWh el per år när den är i drift.Det motsvarar ca 7% av Västerviks kommuns totala elanvändning.
Fotografen fick huka sig då de tog första tagen.
Det blir en rejäl miljöinsats då man inte behöver elda med olja under de kalla perioderna.
Kostnaden ligger runt 300 miljoner kronor och är en av de största investeringarna i kommunen.

tisdag 3 april 2012

EnergiSMART-förening + Resor

Igår besökte jag Ruda IF i Högsby kommun inom projektet EnergiSMART-förening.
Ruda IF är en förening som har goda förutsättningar för energieffektivisering då de har ett vattenburet system. Vanligtvis är det direktverkande el som dominerar ute hos föreningarna. Ruda IF har pellets som värmekälla, vilket för dem är ganska bra, men de är intresserade av solvärme som komplement till detta.

Först och främst ska jag hjälpa dem att ta fram ett nuläge (hur mycket el, värme och varmvatten använder de idag?)

Nästa steg är att jag ska hjälpa dem att plocka fram en kalkyl och lite offerter som en annan förening har använt sig av när de investerade i solvärme. På så sätt kan de få lite mer kött på benen innan de går vidare med en egen upphandling. Bidrag är också en viktig del som vi gemensamt kollar lite efter och det finns möjligheter till det också.

Har du en idrottsförening som också är intresserad av att delta i detta projekt? Hör av er till mig, Emma eller Mikael så berättar vi mer för er om vad projektet innebär och vilken hjälp ni kan få. I Hultsfred kommer Hultsfreds handbollsförening och ridskolan delta också. I Vimmerby vet jag att Södra Vi IF är med.

Lite kuriosa om resor också (Mikael har ju mobbat mig en del sedan min semesterresa och att jag ibland blir tvungen att använda bil i tjänsten också): Just nu sitter jag på tåget till Kalmar - fördelen jmf med bil är då att jag kan passa på att jobba samtidigt - nackdelen är att jag inte är hemma förrän 18.30 men det beror ju på att mötet håller på fram 16.00.
Men framförallt - det är det klimatsmartaste alternativet och mycket billigare än att ta en tjänstebil.

/Jens K