måndag 30 maj 2011

Elcykel

Tack vare vårat täta samarbete mellan energirådgivarna i Hultsfred, Vimmerby och Västervik har vi i Hultsfred fått låna en elcykel från Västervik under några veckor.

Elcykeln kommer att rulla hos hemtjänsten i Virserum som tidigare har varit aktiva i transportarbetet. Tillsammans med Järnforsens hemtjänst deltog de under 2009 i ett Eco-driving projekt och lyckades minska sin medelförbrukning med 4,6 %.

Elcykeln kommer nu förhoppningsvis att hjälpa dem att minska sitt bilresande.
 


/Jens

torsdag 26 maj 2011

Tankeställare


Vad gör du om en vattenkran står och rinner utan att någon är där?

Just det... Nästa fråga:

Vad gör du om en massa lampor lyser på en plats där ingen vistas?



/My

tisdag 24 maj 2011

Top Ten

Naturskyddsföreningen har nyligen lanserat Top Ten Sverige, det är en lista över de produkter som är mest energieffektiva. Tillgång till listorna får du gratis. Listorna görs baserat på ett system som används av flera europeiska organisationer, på hemsidan kan du läsa mer om hur listningen går till. Bakom Top Ten står ett internationellt nätverk där oberoende aktörer ingår, vars syfte är att verka för fler energieffektiva produkter och minskad energianvändning.

/My

måndag 23 maj 2011

Vet du vad din elmätare gjorde i vintras?

Nu när elmätaren har slutat snurra på fullhastighet kan det vara läge att se vad det var som hände.
Elhandelsbolagen kanske skickade jobbiga räkningarna under vintern som gjorde stora hål i plånboken. Nu kan det vara läge att se efter om man kan förbereda sig inför nästa vinter genom att se till att man har ett förmånligt avtal och goda förutsättningar att minska sin volym.
På Elpriskollen får man en överblick över prisnivåerna och vilka bolag som ligger bäst till.
Man har även statistik på när det är bäst att binda sina fasta priser.Länk till EI.
Bra tider för bindning brukar vara juli-oktober om inget stort händer på energimarknaden.

De flesta elhandelsbolag kan erbjuda statistik på din tidigare förbrukning genom ex. Mina sidor på sina webbplatser.
Genom att få en bild av hur din förbrukningsprofil ser ut är det lättare att styra dina ansträngningar till rätt plats i ditt hem. Kanske el-elementet i förrådet på gården kostar alldeles för mycket i drift jämfört med de gamla färgburkar den räddar från frysning.

/Mikael

fredag 20 maj 2011

Solen skiner i Hultsfred

Efter en period med lite dåligt väder denna vecka lyser solen återigen över Hulsfred!

Vad passar då inte bättre än en kyld dryck på trädäcket med solen gassande i ansiktet och känslan av att veta att solen lyser på dina solpaneler snett uppanför ditt huvud så att du får varmt och skönt vatten när du ska duscha på morgonen - helt gratis också!

Vill du känna den känslan också? Och samtidigt få bidrag för att installera solpaneler? Gå in på Boverkets hemsida och ansök om bidraget redan idag!

I energimyndighetens broschyr om solvärme finns det massor av matnyttigt att läsa för den som funderar på att installera solvärme.


Klicka på bilden för att
läsa broschyren

Trevlig helg alla läsare!

/Jens

onsdag 18 maj 2011

Klimat-ROT

Energi i allmänhet och energieffektivisering i synnerhet är ett populärt ämne i den politiska debatten.

I en debattartikell dagens SvD skriver Åsa Romson (MP) och Svenne Junker, doktorand i förvaltningsekonomi, om ett förslag till hur rot-avdraget kan användas för att ställa om bostäderna med energismarta lösningar genom att göra det lönsamt redan från första dagen för de husägare som investerar i energieffektivisering.
Detta skulle göra att Sverige sänker energikonsumtionen med upp till 70 TWh och både husägare och samhället i stor blir vinnare, säger de.

Vad jag förstår är tanken att ROT-avdraget ska baseras på hur mycket man energieffektiviserar, dvs. hur mycket man kan minska sin energianvändning genom en åtgärd.

Läs artikel här.

Tycker du/ni att detta är ett bra förslag? Kommentera gärna här i bloggen!

Så funkar ROT-avdraget idag
Idag finns det vanliga ROT-avdraget som kan nyttjas för reperationer och underhåll samt om- och tillbyggnad i eller i nära anslutning till en bostad som du äger och som du bor i eller har som fritidsbostad eller äger och dina föräldrar bor i.
ROT-avdraget ges bara på halva arbetskostnaden och högst 50 000 kr/år och person. Du kan alltså nyttja ROT-avdraget när till exempel byter värmekälla. Här kan du hitta fler exempel på vad du kan nyttja ROT-avdraget till.

Det finns även schablonberäkningar vid nyinstallationer av värmepannor och värmepumpar samt för energiborrningstjänster (ex. bergvärme).

För att läsa mera om varje schablontyp följ länkarna i den fetade rubriken ovan.

- Av den totala entreprenadkostnaden för gas, el, olje- eller pelletspannor utgör 24 % arbetskostnad (som du/ni kan får 50 % ROT-avdrag på).

- Av den totala entreprenadkostnaden för vedpannor utgör 28 % arbetskostnad (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

- Av den totala entreprenadkostnaden för vätska-vattenvärmepumpar utgör 30 % arbetskostnad (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

- Av den totala entreprenadkostnaden för luftvärmepumpar (luft-vatten, luft-luft och frånluft) utgör 25 % arbetskostnad (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

- Vid energiborrningstjänster utgör den avdragsgilla "maskinkostnaden" 35-50 kr/m beroende på geologi (som du/ni kan få 50 % ROT-avdrag på).

/Jens

Veckans fråga! (Uppvärmning + solvärme)

Förra veckans fråga löd: Vilken uppvärmning har du?

5 personer röstade enligt nedan.


Tänker inte utvärdera dessa svar, men som synes så har majoriteten biobränsle eller fjärrvärme med antingen en kamin eller solvärme som stöd.

Vi kommer att återkomma med denna fråga framåt hösten igen.

Ett av svaren var solvärme så vi spinner vidare på det till denna veckas fråga (se högermenyn).





Kom gärna med förslag på frågor som ni vill att vi lägger ut. Vi behöver inte köra bara en vecka utan kan köra en längre period också.

/Jens

Energi i alla led

Idag är det en artikel i Vimmerby Tidning om att bilindustrin måste förändra produktionen om inte miljöarbetet med att minska förbrukning och och utsläpp ska ätas upp av alla de bilar som kommer att rulla i världen framöver.

En produkt som använder energi påverkar miljön, exempelvis en bil. Därför är det jättebra att själva produktionen blir mer miljöanpassad och att produkten i sig är mer miljöanpassad, exempelvis en miljöbil. Men i de allra flesta fall har produkter som drar energi (och andra produkter också för den delen) störst miljöpåverkan när produkten används, av dig?

Hur vi konsumenter använder produkten spelar stor roll, exempelvis att vi kör så snålt som möjligt även om det redan är en snål bil när man köper den, tack vare tekniken. En elbil är en bra produkt, allra helst om den tillverkas på ett miljöanpassat sätt men när du köper den här elbilen är det du som påverkar vilken el din bil drivs med (vindkraft, vattenkraft, kärnkraft, kolkraft etc.) under hela bilens livstid och det valet har antagligen störst betydelse för miljön.

/My

måndag 16 maj 2011

Pär Holmgren i Jönköping

Hej!

Nu har vi varit lite inaktiva på bloggen ett tag men vi har haft fullt upp alla tre.
Jag själv har varit i Jönköping på nätverksmöte för alla energi- och klimatrådgivare i regionen. Vi var på Energicentrum A6 där Jönköpings kommun (och grannkommuners) energi- och klimatrådgivare håller till. Har ni vägarna förbi där någon gång så är det verkligen värt ett besök. De har en jättefin utställning där man kan kolla på en massa olika typer av värmesystem, belysning, ventilation m.m.

När vi var där fick vi en egen liten föreläsning av Pär Holmgren (tv-meterologen som har en frissa från 80-talet). Det var väldigt intressant.

Några av de saker Pär berättade om:
- 2010 sattes 19 st nationella värmerekord i världen och noll köldrekord
- De viktigaste sakerna att ta tag i för att bromsa människans klimatpåverkan är att spara energi, utveckla ny teknik och ändra våra beteenden.
- På en timme tar jorden emot lika mycket solenergi som jordens befolkning använder på ett år.

Tips/råd från Pär:
- Handla exakt så mycket du behöver när du är i livsmedelsaffären
- Halvera din köttkonsumtion och ät mer vilt och lamm
- Följ odlingssäsongen

Pär var i Hultsfred i februari i år och föreläste för allmänheten. Läs mer om detta här.

/Jens

tisdag 10 maj 2011

Styrning

Veckans fråga var om ni har styrning på någon belysning hemma. Det finns många olika tillbehör som gör belysningen flexibel och som samtidigt kan spara energi. En av fyra personer har svarat att de inte har någon styrning och en person har angett att denna använder någon form av tidsstyrning.

Dimmrar finns för väggmontage, fjärrkontroll eller sladdmontage (golv). De kan reglera ljuset till önskad nivå. Med moderna dimrar kan man förinställa och "möblera med ljus" exempelvis ha en inställning för umgänge och en för tv-tittande som väljs på en fjärrkontroll eller annan panel.

Rörelsesensorer. Det finns olika rörelsevakter för inomhusbruk och utomhusbruk. Rörelsesensorer är praktiska vid carporten, i trapphus och entreer

Skymningsrelä för belysningen som ska släckas på morgonen och tändas på kvällen. Det är en sensor eller cell som känner av ljusnivån i omgivningen. Kan sättas intill ett fönster.

En vanlig timer som ansluts till ett vanligt vägguttag släcker och tänder lyset vid valda och förinställda tidpunkter.

Det finns också kombinationer av dessa funktioner i en och samma tillbehör.

Glöm inte att det är få elektriska installation du får göra själv, kontakta en elektriker!

Rätt belysning på rätt plats och rätt tid - helt enkelt god belysning, läs mer om ljussättning här.

/My

måndag 9 maj 2011

Spelet om energin

Här kan du sepla spelet om energin. Tävla mot andra i energiquizet och forma din framtid och bli av med så många koldioxidbollar som möjligt.

/My

Insamling av lampor

Alla ljuskällor är el-avall som innehåller mindre mängder bly och kvicksilver. De ska aldrig slängas i soppåsen utan sorteras.

För att förbättra och förenkla insamlingen av lampor har hushåll numera möjlighet att lämna uttjänta lampor på biblioteket i Vimmerby, Storebro och Södra Vi. Förhoppningsvis leder det till att fler lampor kan återvinnas och att ingen kör med bil ut till ÅVC för att lämna en lågenergilampa.

Krossade ljuskällor kan inte tas emot på biblioteken på grund av arbetsmiljörisken.


/My

fredag 6 maj 2011

Värmepump 4

1. Olika typer av värmepumpar
2. Förutsättningar för olika värmepumpar
3. Värmefaktor för hela året

Det fjärde inlägget om värmepumpar handlar om vad som kan vara bra att tänka på inför ett köp. Innan någon dimensionering bestäms är det viktigt att tänka igenom vilka energibesparingar du kan göra innan så att du inte överdimensionerar och köper en onödigt stor och dyr värmepump.

Det kan vara bra att ta in offerter från flera olika leverantörer. Be leverantören uppskatta hur stor besparingen blir. Om du jämför de olika offerterna och de besparingsmöjligheter som räknats fram bör du kolla vilka parametrar de använt för att räkna ut det. Se till att offerten innehåller en energikalkyl och ekonomiska beräkningar. Behöver du hjälp att granska eller förstå offerter du fått in är du självklart välkommen att ta kontkat med oss energi- och klimatrådgivare men vi får aldrig välja åt er. Det är viktigt att du kan ge så korrekta uppgifter som möjligt om din energianvändning och din energianvändning när värmepumpen ska användas, för att kalkylen inte ska bli missvisande.

Det är också viktigt att kolla upp installatörer. Svenska värmepumpsföreningen utbildar installatörer och dessa kan bli certifierade.

/My

torsdag 5 maj 2011

Kan min glödlampa ersättas med en LED-lampa?


Den gamla glödlampan visste vilket ljus den skulle leverera men den hade en ett beroende som inte var bra, ett beroende av mycket energi.Med höjda elpriser så blev ett alternativ till den kära gamla vännen ett måste.
Frågan är om LED i dagsläget är en värdig ersättare.
LED har många ansikten och jobbar mer eller mindre bra med sitt uppdrag – att ge bra ljus.
    • Vilken färg vill jag ha 2500K – 4000K
    • Hur mycket ljus behöver jag - lumen
    • Vilket inköpspris kan jag acceptera
    • Har lampan en form som fungerar för mig

Prova alltid lampan före köp eller förvissa dig om att du kan lämna tillbaka den om du inte trivs med hur den jobbar.Ta med en glödlampa som referens när du provar – man glömmer ofta hur glödlampan lyser.
Är lampan dimmbar så prova även den funktionen då vissa lampor kan ändra färg då de levererar mindre ljus.

Spara kvittot om lampan inte håller den tid som står på kartongen.Ett år har ca 8760 timmar och man kan inte ha en lampa tänd mer än 24 timmar per dygn.
Några lampor är inte lika rundstrålande som vanliga glödlampor och det kan ge en annorlunda ljussättning mot den du är van vid.I dagsläget kan det vara jobbigt att lösa ut en LED som motsvarar 40-60 Watt glödljus då priset ofta hamnar en bra bit över 300 kr.










Letar man efter en LED 2W som motsvarar ca 25W glödljus hittar man ofta prisvärda lampor mellan 70-100kr.
/Mikael

Elmätare

Häromdagen ringde en person och ville låna en elmätare. Det går alldeles utmärkt! I Vimmerby finns de för utlåning på biblioteket.

Den elmätaren vi lånar ut är en enkel variant som man sätter i vägguttaget och sedan ansluter den apparat man vill mäta elanvändningen för. Det här är alltså inte samma sak som den elmätare energibolagen använder för att mäta din elförbrukning. Det är ett roligt sätt att få kännedom om sin elanvändning. Jag har använt den på stadshuset för att räkna ut hur mycket apparater och belysning förbrukar i ett kontor.

Effekt x Tid=Energi

60 watts glödlampa x 24 timmar=1440 Wh      1440 Wh= 1,44 kWh (elpris för använd kWh)

Ute på marknaden finns det också ett flertal olika elmätare eller eldisplayer som visar elanvändningen. Den kopplar man till pulsdioden i sitt elskåp hemma och så visas elanvändningen i realtid på exempelvis datorn eller på en skärm. Den visar elanvändningen i stort och inte för enstaka apparater.

/My

Köpa ny bil

Energimyndigheten har nyligen givit ut en ny broschyr som heter Ska du köpa bil? Energimyndigheten har flera broschyrer i sin webbshop där man antingen kan ladda ned eller beställa hem exemplar. Jag har också flera broschyrer på mitt kontor som man gärna får hämta. Du kan även ringa mig så skickar jag på posten!

/My

onsdag 4 maj 2011

Värmepump 3

Just nu pågor en serie med inlägg om värmepumpar.

I första inlägget tas olika typer av värmepumpar upp.
I andra inlägget tas olika förutsättningar för olika värmepumpar upp

Om du ska köpa en värmepump är begreppet värmefaktor (COP) något du antagligen kommer att komma i kontakt med. Värmefaktorn visar pumpens verkningsgrad. Ju högre värmefaktorn är desto mer energi ger värmepumpen i förhållande till den el som går åt för att driva pumpen.

Värmefaktorn anges ofta för en bestämd utomhustemperatur eller vid en bestämt radiatortemperatur. Men eftersom värmefaktorn inte är konstant utan varierar under året är det viktigt att fråga om årsmedelvärmefaktorn.

Värmefaktorn ändras efter vad temperaturen in i värmepumpen är och hur mycket som ska levereras ut. Det är bra med så små variationer som möjligt. Värmefaktorn för värmepumpar som hämtar värmen ur utomhusluft sjunker när det blir kallare ute. Jord-,sjö- och bergvärmepumpar är inte lika känsliga för variationer.

/My