tisdag 8 december 2015

Halvtid för klimatmötet i Paris

Klimatförhandlingarna i Paris gick igår in i ett nytt skede då världens miljöministrar tog över. Målet med mötet är att ett nytt globalt klimatavtal med uppemot 195 länder ska antas på fredag. FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon uppmanar världens ledare att lägga nationella intressen åt sidan för stunden.

Inför mötet pekade FN:s klimatchef Christiana Figueres på vilket ansvar som vilar på deltagarna. 
– Aldrig tidigare har ett så stort ansvar legat på så få individer.


Sveriges klimat- och miljöminister Åsa Romson (MP) konstaterar att det förhandlingsutkast som länderna enats om på klimattoppmötet i Paris är ett viktigt avstamp.

Textförslaget som ministrarna nu har till på fredag att förhandla om innehåller flera punkter där Sverige och EU varit pådrivande, bland annat skrivningar om att ländernas åtaganden ska ses över vart femte år och ett långsiktigt mål för utsläppsminskningar.

Även i andra prioriterade frågor som transparens, anpassning och finansiering finns förhandlingstext som kan lägga grunden för ett starkt avtal, framgår det i ett pressmeddelande från regeringen.

– Många av de frågor vi kämpat för från svensk sida finns med i texten. Sverige och EU måste nu arbeta aktivt med andra länder för att säkra stöd och kompromisser för att dessa frågor ska finnas med också i den slutliga texten. Den femåriga cykeln är exempel på en viktig fråga för att länderna ska höja sina klimatambitioner och för att avtalet i sig ska bli hållbart över tid, säger Åsa Romson, som dock varnar för att utkastet fortfarande är långt och brokigt och kan leda till ett svagt avtal.

I helgen talade Åsa Romson i Paris. Här är hennes tal.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar