tisdag 21 april 2015

Miljösatsningar i vårbudgeten

Klimat-, energi- och miljösatsningarna i regeringens föreslagna vårändringsbudget omfattar bland annat investeringar i lokala klimatåtgärder.

- Regeringen gör tydliga satsningar på klimat och miljö. Vi presenterar insatser för klimatsmarta lösningar samtidigt som vi gör nödvändiga investeringar i biologisk mångfald och den skog våra barn en dag ska få njuta av. Regeringen gör även ansträngningar för att nå målet om en giftfri miljö för kommande generationer, säger klimat- och miljöminister Åsa Romson.

Bättre förutsättningar för solenergi

Solceller är en förnybar energiteknik som är gynnsam i ett klimatperspektiv, men som ännu inte är kommersiellt konkurrenskraftig i Sverige. Sedan tidigare finns ett stöd för installationen av solceller i syfte att skapa goda förutsättningar för utvecklingen och etableringen av denna teknik. Regeringen anser att det är fortsatt angeläget att utvecklingen av solkraft stimuleras och avser därför att under 2016 tillföra ytterligare 150 miljoner kronor för detta ändamål.
- Solen är globalt en mycket stor förnybar energiresurs och användningen har också ökat kraftigt de senaste åren. Med ytterligare medel till investeringsstödet stöttar vi kommersialiseringen av solceller i Sverige. Det skapar bättre förutsättningar både för dem som utvecklar tekniken och för företagen som utvecklar lösningar åt kunderna, säger energiminister Ibrahim Baylan.


Satsning på lokala och regionala klimatinvesteringar

Regeringen vill öka takten i klimatarbetet både nationellt och internationellt. Därför anvisar nu regeringen 125 miljoner kronor för klimatinvesteringar i kommuner och regioner samt för installation av laddinfrastruktur för elfordon. Ytterligare 600 miljoner kronor per år avses avsättas för åren 2016-2018. Bidraget ska gå till åtgärder där de investerade medlen får störst klimateffekt.
Kommuner och regioner har redan börjat planera för en omställning genom att ta fram klimatstrategier. Dessa behöver nu genomföras - ett arbete som kräver investeringar.
Mer om vårbudgeten på Regeringens hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar