torsdag 11 december 2014

Värmeljus ger energi i vintermörkret

I vintermörkret är det mysigt med levande ljus och särskilt nu mot jul när det är den mörkaste tiden på året. Visste du att vi tänder närmare 300 miljoner värmeljus per år i Sverige? Värmeljus ger faktiskt en hel del energi, upp till 100 W per ljus! Översatt till kWh motsvarar ett värmeljus ungefär 0,4 kWh. Men det blir många ljus och mycket sot om du överväger att ge upp värmepumpen och övergå helt till värmeljus.... 

Visste du dessutom att forskning visar att de billigaste och vanligaste värmeljusen som helt eller delvis består av paraffin kan vara skadliga för såväl vår hälsa som för miljönNär paraffinet blir varmt följer det med en massa kemikalier i ångorna som kan ge cancer och dessutom bidrar till växthuseffekten. Värmeljus av paraffin är mer brandfarliga än ljus gjorda av stearin, men trots det är värmeljus tillverkade av paraffin eller en blandning av paraffin och stearin vanligast i butikerna. Välj alltså ljus tillverkade av stearin om du vill göra ett miljösmart val när du köper värmeljus nästa gång!

Tänk på:
  • Vädra när du har många ljus tända och när du blåser ut ljusen då särskilt många partiklar och skadliga ämnen kommer ut i luften.
  • Ställ inte ljusen för tätt och lämna inte levande ljus utan uppsikt. 
  • Pilla bort den lilla vekeshållaren i aluminiumkoppen innan du lägger den i metallåtervinningen. Vekeshållaren är gjord av stål och gör att hela koppen sorteras som stål istället för aluminium. När stålet smälts ner brinner aluminiumet upp och återvinns alltså inte. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar