måndag 8 september 2014

Nu blir det enklare att städa energieffektivt

Från och med den 1 september 2014 får alla nya dammsugare energikrav och energimärkning. Det innebär att det blir lättare att välja rätt dammsugare och samtidigt spara el.


Energimärkningen ska göra det lättare att jämföra olika dammsugare utifrån energianvändning, hur mycket damm den kan ta upp på olika underlag, ljudnivå och hur mycket partiklar den släpper ut. Kravet på energimärkning gäller bara för nya produkter på marknaden, vilket betyder att det kommer att finnas både omärkta och märkta dammsugare i butikerna ett tag framöver. 
I och med energimärkningen kommer även ett ekodesignkrav på dammsugare. Det innebär att nya dammsugare inte får ha en högre effekt än 1600 W. Tester har visat att en högre effekt inte behöver betyda att dammsugaren suger upp skräp och partiklar bättre. Trots det har utvecklingen gått mot att dammsugare får allt högre effekt. Med de nya kraven gynnas effektiva dammsugare som är bra både ur energi- och allergisynpunkt. 
Energimärkningsetikett

Så läser du energimärkningsetiketten

  1. Leverantörens namn eller varumärke.
  2. Leverantörens modellbeteckning. Det innebär den kod som skiljer en viss modell av dammsugare från andra modeller av samma varumärke eller med samma leverantörsnamn.
  3. Pilen som anger dammsugarens energieffektivitetsklass, hur energieffektiv dammsugaren är.
  4. Genomsnittlig årlig energiförbrukning.
  5. Partikelutsläppsklass från A till G, där A innebär minst utsläpp.
  6. Rengöringsprestanda på matta på en skala från A till G, där A innebär högst prestanda.
  7. Rengöringsprestanda på hårt golv på en skala från A till G, där A innebär högst prestanda.
  8. Ljudeffektnivå på en skala från A till G, där A innebär lägst ljudeffekt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar