tisdag 3 juli 2012

Ekologiskt och snabbare än Findus


För tre år sedan utmanade Peter Streijffert företaget Findus på duell: kunde han laga lunch snabbare och billigare än deras färdigmat? Resultatet är en storseger för Peter. Hans mat kostar nio kronor i snitt, har hittills kostat 2 657 kronor mot 7 223 kronor för Findus-maten. Matlådorna har tagit 2 100 minuter att göra, Findus rätter 1 768 minuter – men Peter menar att hans mat egentligen gick snabbare eftersom han ofta också lagat lunch för dagen efter. Totalt är ställningen just nu 273-14 för Peter.
Peters utmaning bygger på enkla principer:
• Laga mer mat än du behöver för stunden och frys in det som blir över
• Utgå från det du redan har hemma i frysen, skafferiet och trädgårdslandet
• Använd råvaror istället för halvfabrikat.
Som synes gäller duellen bara de grenar Findus borde vara bäst på – tid och pengar. Hemlagat kan förstås bli bättre kvalitet också, miljövänligare, godare och mer tilltalande. Allt detta bevisas i den bok som projektet nu mynnat ut i – ganska självklart eftersom utmaningen blivit så uppmärksammad både på egna sajten matduell.se och i media.
Det viktigaste tipset från Peter är "skaffa märkpenna"; hur många burkar med okänt innehåll har man inte i frysen? Hur ofta har vi inte öppnat en glassburk för efterrätten, bara för att finna fryst soppa? Andra bra tips handlar om hur rester kan användas igen.
Och glöm inte att laga mat efter årstiden se säsongsguiden här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar