torsdag 21 juni 2012

En energismart Midsommar!

Idag planeras och fixas det för fullt inför midsommarafton, och alla håller vi tummarna för att vädret ska bli bättre än utlovat. Här kommer några enkla tips som man kan tänka extra på för att inte bara ha en glad afton, utan också en energismart fest!

Samåk till festen
På midsommar söker vi oss ut ifrån städerna och kollektivtrafikstråken. Transporter av mat, utrustning och människor kräver en hel del kraft och fixande. Då gäller det att planera sina inköp, och att i möjligaste mån samåka till festen. Ni sparar bränsle och utsläpp, dessutom bidrar ni till mindre kaos på vägarna.
Ta er tid att njuta av blommorna vid vägkanten - om du sänker hastigheten med 10km/h på landsvägarna så sparar du både på bränslet och däcken.


Laga mat smart
Sill är miljösmart fisk som lever långt ner i näringskedjan. Potatis och jordgubbar odlade på friland så nära som möjligt är också bra, och kanske har du sått egen gräslök i trädgårdslandet?

Koka alltid med lock - det går snabbare och sparar 30% av energin jämfört med om du inte har locket på kastrullen. Försök använda eftervärmen på plattorna (om du inte har induktionsspis)

Håll koll på kylan: tina fryst mat i kylen och återvinn kylan. Vid festen är det bra att plocka fram allt som går på en gång - spring inte och öppna och stäng frys och kyl i onödan.

Använd vattenkokare för tevatten och häll upp kaffet på termos, så håller det sig varmt till påtåren!

När ni har ätit färdigt är en full diskmaskin det mest effektiva sättet för att bli av med disken. Har ni ingen så gäller det att använda diskbalja - att diska under rinnande varmvatten är som att hälla pengar i vasken!

Håll värmen!
Vi vill ju sitta ute - men ofta är det kallt. Tröjor, filtar, dans och lekar är såklart det bästa sättet att hålla värmen. Utelampor, infravärme och elgrillen drar el, så använd dem inte mer än vad som behövs!

Glad, solig och smart midsommar önskar Smygbloggaren!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar