tisdag 14 februari 2012

Nya Tidningen nr.1-2012

Här kommer årets första energi- och klimattips som detta första nummer går i kärlekens tecken... Passa på att göra något mysigt med din partner, idag på alla hjärtans dag, och spara energi och gör något bra för klimatet på samma gång!

1. Kryp under en filt tillsammans och sänk temperaturen inne! 

För varje grad ni sänker temperaturen inomhus minskar ni energianvändningen med 5 %. Om ni har en energianvändning för uppvärmning på 20 000 kWh/år och ni sänker inomhustemperaturen från 21°C till 20°C så sparar ni 1 000 kWh. 

Sänker ni till 19°C så kan ni mysa under filten flera kvällar och så sparar ni nästan 2 000 kWh/år.

2. Myselda i kaminen men elda inte för kråkorna! 

En sprakande brasa är inte bara mysig att titta på, den ger billig värme om ni har en modern insats eller en kakelugn. 1 m3 ved motsvarar 1 000 kWh och har man då en modern insats så kan man få ut uppemot 75 % av vedens energi i form av värme. Gamla kakelugnar är också bra då de lagrar värme mycket längre än en vanlig öppen spis. 

Ved räknas som förnyelsebar energi vilket är bra för miljön, men glöm inte bort att elda på rätt sätt och att ha bra och torr ved.

3. Köp en blomma till din käraste!

Många försöker vara klimatmedvetna när man handlar mat, det många inte vet är att man kan vara det när man handlar blommor också. För många, är nog ni, som kommer hem med en blomma till er käraste idag. Köp då en blomma som är märkt med Svensk sigill, då vet ni att den är producerad på en svensk gård med strikta produktionsregler som är till nytta för natur och människa. Är den även klimatcertifierad så uppfyller produkten även kraven för produktion med lägre klimatbelastning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar