tisdag 26 juli 2016

Du Äger – en film om hur våra sparpengar påverkar klimatet




Många av oss försöker leva miljövänligt, men hur våra fonder egentligen placeras har vi oftast ingen aning om. Gå in på http://www.sparahallbart.se/ för att kolla upp och jämföra olika fonder.

onsdag 13 juli 2016

Omvandlar spillvärme till el

Energimyndigheten stöttar inte bara kommunernas Energi- och klimatrådgivare utan även andra! Här kommer ett exempel:

Under en tjänsteresa insåg eldsjälen och ingenjören Thomas Öström att någonting måste göras för att hushålla med jordens resurser. Han bestämde sig för att göra skillnad och startade företaget Climeon, som återvinner spillvärme.

Med ambitionen att lära sig mer om miljövänlig teknik startade han en miljöblogg. Han fann en samtalspartner i grannen och kemisten Joachim Karthäuser. Tillsammans funderade de kring vad som kunde göras med vind-, sol- och vattenkraft men upptäckte att det fanns en större utvecklingspotential i värmekonvertering och bestämde sig för att försöka omvandla spillvärme från motorer och avgaser till ny energi i form av elektricitet.

Idag blir en betydande del av energin som människan använder spillvärme som – om det bara fanns en bättre konvertering – skulle kunna återvinnas. De två vännerna insåg att lösningen på problemet att utvinna mer energi ur värmekonverteringsprocessen var att kombinera varmt vatten med vacuum. Med deras process kunde elektricitetsmängden per liter vatten bli flera hundra procent större än existerande lösningar. Det var för att utveckla en prototyp av den lösningen som Climeon fick ett utvecklingsstöd från Energimyndigheten.

När prototypen fungerade enligt beräkningarna var nästa steg att bygga ett minikraftverk på tre kilowatt för att demonstrera hela processen. Även här gick Energimyndigheten in och stöttade.

– Utvecklingsmässigt hade vi fortfarande långt kvar. Jag tänkte: Kommer vi inte upp till en verkningsgrad på tio procent så lägger vi ned. Men efter två års arbete, i början av februari 2014 fick vi upp effekten och satte världsrekord i verkningsgrad inne på KTH, berättar Thomas.

Nu ville Climeon bygga ett större kraftverk på 100 kilowatt. De sökte och fick ytterligare stöd från Energimyndigheten.

Året 2014 blev hektiskt. För att kunna serietillverka kraftverket på 100 kilowatt iordningsställdes en produktionsanläggning. I november 2014 kom den första beställningen från rederiet Viking Line.
Istället för 200 ton fossilt bränsle

Viking Line har installerat Climeons kraftverk Ocean och systemet genererar hela 700 000 kWh elektricitet ur spillvärmen från det fossilgasdrivna fartyget. Det innebär att Viking Line sparar 200 ton bränsle om året. Företaget har också inlett ett samarbete med SSAB för att återvinna restvärmen som kommer ur deras stålproduktion.

Foto: Energimyndigheten


– Tekniken känns så himla bra. Vi gör ingenting magiskt eller konstigt. Av den energi som dumpas kan vi återvinna tio procent utan att bryta mot några termodynamiska lagar med en process som är extremt optimerad, berättar Thomas.


Du hittar en längre text om Climeon och andra företag i publikationen Energiforskningsläget 2015.

fredag 8 juli 2016

Energibesparing i semestertider


  • Stäng av TV och annan elektronik. Njut av ljuset och ljuden i naturen istället. Umgås med familj och vänner eller lär några turister den lokala dialekten :)



  • Cykla eller gå istället för att ta bilen. ”Cykeln bränner fett och sparar pengar, bilen bränner pengar och skapar fett”. 


  • Kolla sevärdheter eller badställen i närområdet! Det finns många smultronställen! Kolla evenemang i din kommun på Alltsomsker eller vänd dig till din turistbyrå! ( Ex Vimmerby turistbyrå)

  • Tågluffa istället för charter! Träffa många sorters människor och se de olika landskapen som glider förbi...  Du kan själv kolla miljöpåverkan och jämföra tåg med flyg: SJs miljökalkylator



fredag 1 juli 2016

Solenergi – välkommen på visning



Är du intresserad av solenergi? Kanske undrar du hur det fungerar i verkligheten?

Fredagen den 8 juli klockan 13.00 har du möjlighet att göra hembesök hos en livs levande solanläggningsägare i Svalliden i Oskarshamn som har både solceller och solpaneler! Du får se hur det fungerar och chans att ställa de frågor som du kanske bär runt på.


Anmäl dig till Oskarshamns kommuns energi- och klimatrådgivare Heléne Fransson senast den 5 juli 2016. Ring 0491-887 88 eller mejla helene.fransson@oskarshamn.se