lördag 31 oktober 2015
Näringslivet och klimatmålen. Hinder eller möjlighet?
Miljömålsberedningen har tillsammans med Svenskt Näringsliv och Hagainitiativet haft ett gemensamt seminarium. Var ligger de stora klimatutmaningarna? Hur går Sverige före? Hur kan transportsektorn bli fossilfri? Hur skapas rätt förutsättningar för näringslivet att minska sin klimatpåverkan och öka klimatnyttan? Nu kan ni se hearingen med bl.a. med Johan Rockström och Mattias Goldman i efterhand.
onsdag 28 oktober 2015
RådgivningsEKOT var på plats vid invigningen av Sveriges första microförgasare
Under onsdagen den 28 oktober invigdes Sveriges första microförgasare på Emåmejeriet i Hultsfred. För att minska sin användning av olja har mejeriet installerat en anläggning som genom att förgasa flis kan producera värme och dessutom producera miljövänlig el som används i den energikrävande processen.
"Vi har länge tittat på olika lösningar för att minska oljeförbrukningen, men eftersom vi måste ha hög framledningstemperatur till våra maskiner i mejeriet har det inte varit möjligt med värmepump eller fjärrvärme. Denna anläggning klarar det kravet och att den dessutom producerar el som vi kan använda gjorde att kalkylerna gick ihop." Säger VD Patrik Evertsson.
Pannans gasmotor ser ut ungefär som en vanlig lastbilsmotor. |
Pannan kommer från Finland och producerar 40 kW el och 100 kW värme. Man räknar med att pannan ska täcka 80 % av värmebehovet och 20 % av elbehovet. Detta innebär att företaget minskar sina utsläpp av växthusgaser med ungefär 500 ton/år. Investeringskostnaden var ca 3 miljoner kr, vilket man räknar med är återbetalt på 6 – 8 år.
Under invigningen hälsade projektledare Daniella Johansson från Energikontor Sydost välkomna och Åke Nilsson från Hultsfreds kommun invigningstalade. Under pompa och ståt klippte sedan Patrik tillsammans med Åsa Axheden, miljöchef på Länsstyrelsen i Kalmar, bandet och portarna till pannrummet öppnades.
Många intresserade hade samlats för att se den nya pannan, bland andra energirådgivare och miljöinspektörer. |
Installationen ingår i ett EU-finansierat projekt som heter Life+ och vars syfte är att demonstrera tekniker för småskalig kraftvärme som ännu inte har kommersialiserats fullt ut. Utöver Emåmejeriet ingår även Ronneby Miljö & Teknik i projektet. De håller som bäst på att förbereda för installation av en anläggning för våt ånga, en ångturbin för elproduktion på en befintlig fjärrvärmeanläggning.
Mer information finns på Energikontor Sydosts hemsida.
tisdag 27 oktober 2015
Test värmepumpar
Energimyndighetens fälttest av äldre bergvärmepumpar i 20 hushåll visar att de klarar att leverera ungefär samma effekt som när de var nya. Genom att mäta energianvändningen har Energimyndigheten kunnat utvärdera hur mycket energi äldre bergvärmepumpar faktiskt sparar.
Det installerades ungefär 200 000 bergvärmepumpar i början på 2000-talet och många av dem används fortfarande.
– Mätningarna i testet visar bland annat att rätt dimensionering är viktigt och att de äldre bergvärmepumparna klarar att leverera ungefär samma effekt som när de var nya, säger Martijn Jansen på Energimyndighetens Testlab.
Alla hushåll som deltog i testet är nöjda med sina bergvärmepumpar. De upplever att bergvärmepumpen är ett billigt, bekvämt och underhållsfritt uppvärmningssystem.
Mätningarna visar också att beteendet spelar roll. Saker som hur ofta och hur länge man duschar har större betydelse för varmvattenanvändningen än hur många personer som bor i huset.
Alla hushåll som deltog i testet är nöjda med sina bergvärmepumpar. De upplever att bergvärmepumpen är ett billigt, bekvämt och underhållsfritt uppvärmningssystem.
Installationen och beteendet spelar roll
Skillnaderna i årsvärmefaktorn för de olika bergvärmepumpsanläggningarna är stora. För första året som testet pågick var årsvärmefaktorn som lägst 1,9 och som högst 3,4. För andra året var motsvarande siffror 2,1 respektive 3,6. Skillnaderna mellan anläggningarna beror främst på hur väl anpassad värmepumpen är till husets värmesystem och på själva installationen.Mätningarna visar också att beteendet spelar roll. Saker som hur ofta och hur länge man duschar har större betydelse för varmvattenanvändningen än hur många personer som bor i huset.
Tips till husägare
Följ upp din energianvändning så att du upptäcker förändringar och kan kolla vidare på vad det beror på. Teckna ett serviceavtal så att du får regelbundet underhåll av ditt bergvärmepumpssystem. När du ska köpa nytt uppvärmningssystem, ta hjälp av energimärkningen. Anlita en certifierad installatör och se till att du får en personlig kalkyl på dina uppvärmningskostnader som är anpassat efter ditt hus och din familj. Har du frågor om din energianvändning eller olika typer av uppvärmning, kontakta energi- och klimatrådgivaren i din kommun som kan ge opartiska och kostnadsfria råd.
Etiketter:
Energimyndigheten,
Tester,
Testlab,
Värmepump
tisdag 20 oktober 2015
2015 års vinnare i Inga löjliga bilresor
Sarah Hasselkvist är en värdig vinnare av cykeln trots att vi fått in många tävlingsbidrag med
betydligt kortare resor än hennes. Men det som utmärker Sarah är att hon inte
bara skulle spara hälsa och miljö på att ställa bilen utan även tid eftersom
det skulle vara mycket mer tidseffektivt att gå eller cykla med sin hund Zeppelin till
jobbet istället för att först promenera med hunden och sedan ta bilen med hunden till jobbet. Hon gör dessutom
dessa bilresor nästan dagligen vilket är riktigt löjligt. Detta visar att Sarah
har det som krävs för att segra i Inga löjliga bilresor och vi överlämnar med glädje cykeln till henne
Testkörning |
Vinnarna Sarah och Zeppelin jublar |
Linda Dynestad Hållbarhetstrateg, Emma Jonsson Energi- och klimatrådgivare, vinnaren Sarah Hasselkvist, Jonatan Samuelsson Motorsport. |
Saras bidrag:
”Jag driver Vimmerby Hunddagis och äger en dobermann. Har knappt 20 min promenad till jobbet. Men jag går med min hund innan jag åker bil till jobbet när jag lika gärna kunde gå 20 min till jobbet med min hund (som ändå är med på jobbet varje dag) eller ännu hellre cykla, det skulle inte ta många minuter med en dobermann som draghjälp på cykeln.
Men jag äger ingen cykel så hade jag ägt en hade jag definitivt använd den mer och bilen mindre.
Etiketter:
cykel,
Inga löjliga bilresor,
Klimatpåverkan
måndag 12 oktober 2015
Kommunalrådets bekännelser, Inga löjliga bilresor 2015
Sista chansen att vinna cykeln! Skicka ditt bidrag till ingalojligabilresor@vimmerby.se senast idag.
fredag 9 oktober 2015
Energimärkning, nu även på värmepumpar
FRÅN OCH MED DEN 26 SEPTEMBER i år kommer alla nya
värmepumpar som är avsedda för installationer upp till 70 kW att ha
samma typ av energimärkning som vi vant oss vid att se på till exempel
TV-apparater och kylskåp. Syftet är att man som konsument ska kunna se
vilken produkt som är mest effektiv vid jämförelse. G är den sämsta
klassningen och A+++ är den bästa. Det är en del av EU-direktiv
2010/30/EU som har som mål att kraftigt minska våra koldioxidutsläpp och
vår energiförbrukning.
All energimärkning för rumsuppvärmning utgår från årsverkningsgraden. Dessutom har värmepumpar också olika energimärkningar beroende på om det är golvvärme eller radiatorer som används.
Effektivitetsklassen för en värmepump som gör varmvatten blir i de flesta fall A och för att nå högre effektivitet krävs att man kompletterar med solvärme. Även en symbol för mängden varmvatten kommer att visas – en tappvattenkran med en storleksindikation, tapprofil, från 3XS till XXL.
PRODUKTMÄRKNING
Värmepumpar kan ha flera olika etiketter. Produktetiketten som alla produkter har innehåller information om effektivitetsklass, effektbehov och ljudnivå. Etiketten har även en karta som delar in Europa i tre olika klimatzoner. För varje klimat anges ett lämpligt effektbehov. Effektivitetsklassen på etiketten är baserat på medelklimat, vilket framförallt för luft/vattenvärmepumpar kan bli lite vilseledande för oss som bor i Norden. För att få korrekt information om hur produkten presterar i kallt klimat får man titta i produktbladet. Observera att skalan endast går upp till A++ för rumsuppvärmning och A för tappvarmvatten.All energimärkning för rumsuppvärmning utgår från årsverkningsgraden. Dessutom har värmepumpar också olika energimärkningar beroende på om det är golvvärme eller radiatorer som används.
Effektivitetsklassen för en värmepump som gör varmvatten blir i de flesta fall A och för att nå högre effektivitet krävs att man kompletterar med solvärme. Även en symbol för mängden varmvatten kommer att visas – en tappvattenkran med en storleksindikation, tapprofil, från 3XS till XXL.
SYSTEMMÄRKNING
Produktmärkningen kan kompletteras med en systemmärkning, antingen av tillverkaren direkt eller av installatören. Systemetiketten energimärker hela värmeinstallationen och tar även hänsyn till hur systemet styrs, extern tillsatspanna och eventuell komplettering med solvärme. Eftersom de flesta värmepumpar redan har en integrerad styrenhet, så kommer många värmepumpar innehålla en systemetikett redan från tillverkarenProduktetikett
- Leverantörens namn eller varumärke och modell
- Rumsuppvärmning
- Energiklass rumsuppvärmning
- Skala för energiklasser
- Ljudeffektnivå inomhus
- Ljudeffektnivå utomhus
- Vattenuppvärmningsprofil
- Energiklass varmvatten
- Nominell avgiven värmeeffekt i olika klimatzoner
Systemetikett
- Leverantörens namn eller varumärke och modell
- Energiklass för värmepump ämnad för uppvärmning och varmvatten
- Solvärmeutrustning
- Ackumulatortank
- Temperaturregulator
- Tillsatsvärme
- Rumsuppvärmning
- Energiklass rumsuppvärmning för systemet
- Skala för energiklasser
- Vattenuppvärmningsprofil
ENERGIMYNDIGHETENS TESTER
På Energimyndighetens Testlab testas och jämförs energianvändningen på många olika produkter. klicka HÄR för att komma till testen av bergvärmepumpar.
Etiketter:
Ekodesign,
energieffektiva produkter,
Energimärkning,
Golvvärme,
varmvattenberedare,
Värmepump,
Värmesystem
onsdag 7 oktober 2015
Löjligaste bilresan?
Läs och begrunda alla löjliga bilresor som görs...
Vad gör du? Erkänn Dina löjliga bilresor, maila ingalojligabilresor@vimmerby.se så har du också en chans att vinna cykeln.
Den löjligaste bilresan jag har gjort var från mitt hus upp till brevlådan (ca 100 meter). Jag var så himla trött och posten skulle ju bara in sa mamma.
Fick skjutsa en kollega från en sida av en camping till en annan, en sträcka på knappt 150 meter. Jag trodde att han skulle längre samt till samma mål som jag vilket inte visade sig vara fallet.
Jag gör inga löjliga bilresor. Men kommunen måste hjälpa till - bättre trottoarer att gå på och bättre och flera cykelvägar.
En granne till mig och min mamma ville visa sig från sin bästa sida genom att ge oss oss en flaska, dyrt, vitt vin. Vi bor mindre än hundra meter från varandra, men ändå tog grannen fram sin 50-åriga amerikanska veteranbil ur garaget för att köra de futtiga metrarna fram till vårt grindhål (till vardags åker han runt på en traktor eller en helt vanlig modern bil). När vinet var levererat fick gamla pärlan återgå till sin slummer i garaget. Jag antar att han ville göra ett gott intryck, men det imponerade inte på mig i alla fall. Varför ta bilen när man har friska ben och kan gå (eller cykla) de där metrarna? Gamla bilar spyr ju dessutom ur sig mycket mer avgaser än moderna. Nä, "miljöbov" tänkte jag bara. Den som försöker spela cool är faktiskt bara LÖJLIG.
Min löjligaste bilresa var när jag en gång var för lat för att gå till affären, då jag istället tog bilen till Tempo som ligger ca 500 meter bort. Pinsamt men sant.
Min pappa brukar atlltid åka jättekorta bilresor och en gång åkte han från vårt hus till busshållplatsen som ligger 2 minuter hemifrån.
Jag har aldrig ägt någon bil, men klarat det bra ändå. Jag förgiftar inte miljön. men vet många som kan åka ½km ex till en affär/kiosk. Tänk om vi kunde leva med hästtransport som förr =)
Min lärare använder sin bil till och från arbetet varje dag. Körtid en och en halv minut.
Jag vill skvallra på alla löjliga bilresor. 99% av bilresorna är onödiga. Jag gick 3 års fordonsutbildning utan att köra bil en endaste gång. I 36 år har jag gått, cyklat, sprungit eller åkt skateboard. Nu bor jag på landet och saknar cykel.
En gång åkte jag och min familj till centrum i bilen min lillasyster har.
Jag driver Vimmerby Hunddagis och äger en dobermann. Har knappt 20 min promenad till jobbet. Men jag går med min hund innan jag åker bil till jobbet när jag lika gärna kunde gå 20 min till jobbet med min hund (som ändå är med på jobbet varje dag) eller ännu hellre cykla, det skulle inte ta många minuter med en dobermann som draghjälp på cykeln.
Jag kör den löjliga bilresan mellan dagis och hemmet varje vardag, sammanlagt ca 4 km. Vore ju fint att cykla den lilla bilten.
Tar bilen till jobbet varje dag, ungefär 3,5 km. Väldigt onödigt.
Jag åker på tok för många "löjligt korta" bilresor. Bra initiativ att uppmärksamma detta genom en tävling. Nu är det upp till oss att tänka på miljön !
I somras så var det ett par dagar som värmen nästan kokade asfalten till lera. En sån dag är ju en cykeltur bäst tänker man, vinden viner under kjolstyget men vi tyckte det var för varmt ens för det. AC i bilen vilken lyx! Så vi åkte till mataffären, köpte oss varsin glass och satte oss sedan i en överkokt bil, för AC:n hade just lagt av då när vi kom fram.
Jag har mindre än 500 m till jobbet (bor vid resecentrum och jobbar i stadshuset) men ändå tar jag bilen varje morgon, samt hem på lunchen… Att vinna inga löjliga bilresor kommer att resultera i att jag skäms för mycket för att fortsätta denna löjliga vana och börja vardagsmotionera. Må största latmask vinna!
Jag anmäler mig själv då jag nästan dagligen tar bilen från stubingränd i Vimmerby till Granen på Drottninggatan knappt 1 km! Får höra av både min man och kollegor hur lat jag är men jag har faktiskt ingen cykel men det är ingen som tror mig och gå det hinner jag inte!
Den skulle ja vilja vinna. Bor på köpmansgatan och jobbar på zobra. Typ 1.5 km. Tar bilen för att ja är en latmask... skulle verkligen vilja ha en ny cykel där man oxå sitter bra o inte får ont i nacke eller bak.
Alla kan ju inte vinna cykeln men vi hoppas ändå att många i och med tävlingen har tänkt till om sitt bilbehov och slutar med sina löjliga bilresorfrån och med nu !
Vad gör du? Erkänn Dina löjliga bilresor, maila ingalojligabilresor@vimmerby.se så har du också en chans att vinna cykeln.
Den löjligaste bilresan jag har gjort var från mitt hus upp till brevlådan (ca 100 meter). Jag var så himla trött och posten skulle ju bara in sa mamma.
Fick skjutsa en kollega från en sida av en camping till en annan, en sträcka på knappt 150 meter. Jag trodde att han skulle längre samt till samma mål som jag vilket inte visade sig vara fallet.
Jag gör inga löjliga bilresor. Men kommunen måste hjälpa till - bättre trottoarer att gå på och bättre och flera cykelvägar.
En granne till mig och min mamma ville visa sig från sin bästa sida genom att ge oss oss en flaska, dyrt, vitt vin. Vi bor mindre än hundra meter från varandra, men ändå tog grannen fram sin 50-åriga amerikanska veteranbil ur garaget för att köra de futtiga metrarna fram till vårt grindhål (till vardags åker han runt på en traktor eller en helt vanlig modern bil). När vinet var levererat fick gamla pärlan återgå till sin slummer i garaget. Jag antar att han ville göra ett gott intryck, men det imponerade inte på mig i alla fall. Varför ta bilen när man har friska ben och kan gå (eller cykla) de där metrarna? Gamla bilar spyr ju dessutom ur sig mycket mer avgaser än moderna. Nä, "miljöbov" tänkte jag bara. Den som försöker spela cool är faktiskt bara LÖJLIG.
Min löjligaste bilresa var när jag en gång var för lat för att gå till affären, då jag istället tog bilen till Tempo som ligger ca 500 meter bort. Pinsamt men sant.
Min pappa brukar atlltid åka jättekorta bilresor och en gång åkte han från vårt hus till busshållplatsen som ligger 2 minuter hemifrån.
Jag har aldrig ägt någon bil, men klarat det bra ändå. Jag förgiftar inte miljön. men vet många som kan åka ½km ex till en affär/kiosk. Tänk om vi kunde leva med hästtransport som förr =)
Min lärare använder sin bil till och från arbetet varje dag. Körtid en och en halv minut.
Jag vill skvallra på alla löjliga bilresor. 99% av bilresorna är onödiga. Jag gick 3 års fordonsutbildning utan att köra bil en endaste gång. I 36 år har jag gått, cyklat, sprungit eller åkt skateboard. Nu bor jag på landet och saknar cykel.
En gång åkte jag och min familj till centrum i bilen min lillasyster har.
Jag driver Vimmerby Hunddagis och äger en dobermann. Har knappt 20 min promenad till jobbet. Men jag går med min hund innan jag åker bil till jobbet när jag lika gärna kunde gå 20 min till jobbet med min hund (som ändå är med på jobbet varje dag) eller ännu hellre cykla, det skulle inte ta många minuter med en dobermann som draghjälp på cykeln.
Jag kör den löjliga bilresan mellan dagis och hemmet varje vardag, sammanlagt ca 4 km. Vore ju fint att cykla den lilla bilten.
Tar bilen till jobbet varje dag, ungefär 3,5 km. Väldigt onödigt.
Jag åker på tok för många "löjligt korta" bilresor. Bra initiativ att uppmärksamma detta genom en tävling. Nu är det upp till oss att tänka på miljön !
I somras så var det ett par dagar som värmen nästan kokade asfalten till lera. En sån dag är ju en cykeltur bäst tänker man, vinden viner under kjolstyget men vi tyckte det var för varmt ens för det. AC i bilen vilken lyx! Så vi åkte till mataffären, köpte oss varsin glass och satte oss sedan i en överkokt bil, för AC:n hade just lagt av då när vi kom fram.
Jag har mindre än 500 m till jobbet (bor vid resecentrum och jobbar i stadshuset) men ändå tar jag bilen varje morgon, samt hem på lunchen… Att vinna inga löjliga bilresor kommer att resultera i att jag skäms för mycket för att fortsätta denna löjliga vana och börja vardagsmotionera. Må största latmask vinna!
Jag anmäler mig själv då jag nästan dagligen tar bilen från stubingränd i Vimmerby till Granen på Drottninggatan knappt 1 km! Får höra av både min man och kollegor hur lat jag är men jag har faktiskt ingen cykel men det är ingen som tror mig och gå det hinner jag inte!
Den skulle ja vilja vinna. Bor på köpmansgatan och jobbar på zobra. Typ 1.5 km. Tar bilen för att ja är en latmask... skulle verkligen vilja ha en ny cykel där man oxå sitter bra o inte får ont i nacke eller bak.
Alla kan ju inte vinna cykeln men vi hoppas ändå att många i och med tävlingen har tänkt till om sitt bilbehov och slutar med sina löjliga bilresorfrån och med nu !
Etiketter:
Bilen,
cykel,
Inga löjliga bilresor,
Klimat,
Transporter
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)