fredag 28 februari 2014

Långt kvar till klimatmålen i Kalmar län

För en tid sedan släppte regionförbundet i Kalmar län en sammanställning över hur det går med klimatmålen för att nå ett fossilbränslefritt Kalmar län 2030. Det är transporterna som ställer till det, istället för att köra mindre och med större del förnybara bränslen har vi istället ökat koldioxidutsläppen med 7% mellan 1990 och 2010.

Smålandsnytt uppmärksammar frågan i ett kort reportage.

onsdag 26 februari 2014

World sustainable energy days

Idag går årets World Sustainable Energy Days av stapeln i Österrike.WSED är den största årliga konferensen om förnyelsebar energi i Europa, och har i mer än 20 års tid samlat experter och beslutsfattare från hela världen för att diskutera hållbarhetsfrågor.Mer information finns på WSED hemsida .



.

tisdag 25 februari 2014

Fortfarande låga elpriser - varför ska jag spara?

Vi har tidigare skrivit att elpriserna är rekordlåga den här vintern. Nu när elen är billigare än vanligt är det väl bara att köra på med värmepumpen, belysningen och alla tekniska prylar, det kostar ju inte så mycket…? 

Det kommer bli dyrare. På sikt kommer den nordiska elmarknaden bli gemensam med norra Europa, vilket ger mer kolkraft i ledningarna och betydligt högre elpriser.

Alla kan göra nytta. Vi använder allt mer el i våra hem tack vare alla fantastiska prylar som underlättar vardagen. Dessutom är vi fler som bor i ensam - eller parhushåll, vilket gör att vi använder mer el. Om alla minskar sin elförbrukning ger det stor effekt på det stora hela, både för elförsörjningen och för prisnivåerna.

Framtida behov. I framtiden kommer många av våra fordon köras på el. Det gör att behovet av el ökar ytterligare och då måste vi spara på andra håll eller bygga ut elproduktionen för att klara av detta.

Beredskap. När vi blir beroende av el blir vi sårbara – hur förberedd är du på strömavbrott under flera dygn?

Begränsade nät. Elnäten begränsar hur mycket el vi kan använda – precis som telefonnäten blir överbelastade med dålig täckning för alla smartphones kan samma sak inträffa med våra elnät. Det kostar att bygga ut och förbättra och det är elkunderna som får betala i slutändan.

Resurstänk. Låter du vattenkranen stå och spola en hel dag? Vi behöver få in samma tänk med elen för en hållbar framtid och en trygg elförsörjning! En stor del av energisparandet handlar om hur du använder elen på ett så smart sätt som möjligt.

Miljö och klimat. Kosta på dig att köpa förnybar el, det vill säga el som produceras på ett hållbart sätt genom vattenkraft, vindkraft och solkraft. Sparar du in på några kWh genom ändrat beteende kan det gå jämnt upp på elräkningen!   


Vill du ha mer konkreta tips på hur du kan spara el och energi i din vardag? Kontakta kommunens energi- och klimatrådgivare eller kika in på energimyndigheten.se

Oskarshamns kommun skriver ett nytt miljötips varje vecka på www.oskarshamn.se/miljotips

fredag 21 februari 2014

Miljöperspektiv på butikslägen och konsumtionsresor...

... är titeln på en studie från Högskolan i Dalarna och HUI Raserach om hur konsumenternas resor påverkar miljön negativt på grund av att exempelvis köpcentrum inte är optimalt placerade. En stor del av handelns koldioxidutsläpp kan kopplas till konsumenternas bilresor. Om butiker och köpcentrum lokaliserades med mer miljöhänseende pekar studien på att besparingspotentialen av koldioxidutsläppen från konsumenternas bilresor är uppåt 20%. Att flytta befintliga butiker och köpcentrum är inte ekonomiskt försvarbart, men studien är väl värd att titta extra på då kommuner planerar för nya stadsdelar. En sammanfattning av studien går att läsa HÄR.

Studiecirkel i att tyda elfakturor

Nu är omgång 2 av studiecirkeln i att tyda elfakturor igång i Högsby hos ABF.

Totalt deltar 9 personer från PRO och SPF i cirkeln. Två tillfällen av tre är än så länge genomförda och engagemanget hos deltagarna är stort och diskussionerna många.

Cirkeln är ett samarbete mellan energirådgivningen och konsumentvägledning i Hultsfreds och Högsby kommuner samt ABF och Studieförbundet Vuxenskolan. 




Om klimatet, igår, idag och imorgon

Med klimat menas en beskrivning av vädrets långsiktiga egenskaper mätt med statistiska mått. Klimatet kan därför bara "observeras" indirekt, genom insamling och analys av väderobservationer under en längre tid. Vanliga mått som används för att beskriva klimatet är medelvärden, varianser, maximum- och minimumvärden samt frekvenser av specificerade händelser. I Sverige har väderdata samlats in under ett par hundra år och en typisk klimatlängd som används i meteorologin är 30 år, men med hjälp av geologiska data kan man analysera klimatet för betydligt längre perioder än så.


 Hur är kunskapsläget kring hur klimatet förändras? Vad kan klimatmodeller och klimatscenarier ge oss för information om klimatet i framtiden? Se SMHIs Markku Rummukainen och Erik Kjellström berätta om klimatet och aktuellt i klimatforskningen. Se föreläsningen på www.smhi.se


tisdag 18 februari 2014

Låga priser på el…..



Kärnkraften har en tillgänglighet på 93 procent av full effekt. Väderprognoserna spår fortsatt blötare och varmare än normalt för årstiden.
Tillsammans med att underskottet i vattenkraftens magasin tros vändas till ett överskott och fallande priser på kol bäddar för ett rekordlågt pris på elen under kommande veckor!
Länk till Energimarknadsinspektionens nyhetsbrev.

Är du standby?

Jo, visst vet vi allihop att standby är en dålig affär. Genom att inte stänga av ´TV:n/ datorn/ stereon/ prylen ordentligt, slösar du el utan att få någonting alls för det.  När det är dags att betala elräkningen betalar du för ingenting
Detta är en liten påminnelse om att stänga av! (signerat Oskarshamns kommuns miljötips)

Vad kostar standby:

Apparat Effekt (watt/h)  kWh/år Kronor/år
Dator 2,8 20,4 31
Playstation 1,9 13,9 21
Digitalbox 17,5 127,8 192
TV (LCD) 1 7,3 11
Stereo 8,3 60,6 91
DVD 1,6 11,7 18
Mikrovågsugn 3,1 22,6 34

I exemplen har vi räknat på en standbytid på 20 timmar per dygn och ett elpris på 1,5 kr (inklusive skatt, moms, nätavgift och fasta avgifter).


Bloggen har placerats i BloggkartanBloggkartan.se

torsdag 13 februari 2014

Energimässan - nu börjar programmet bli klart!

Allt eftersom vi får programpunkter klara till Energimässa 2014 kommer vi att uppdatera programmet nedan. Vi släpper även vissa programpunkter på facebook-sidan och där kan man även få lite mer information om de programpunkterna.

När vi sedan har programmet klart kommer utförligare beskrivningar att finnas här på bloggen och på kommunernas hemsidor.

Klicka på bilderna för att förstora dem!

 


Facebook

Bloggen finns på Bloggkartan

tisdag 11 februari 2014

Få elbilar trots premie

Det är nu två år sedan regeringen införde en premie på 40 000 kr för el- och hybridbilar. Trots detta är det enbart ca 140 privatpersoner som köpt en elbil under 2013. Boven i dramat är problemet med för få laddstolpar ute på vägarna, samt svårigheterna för privatpersoner med att ladda i flerbostadshusens garage och på dess parkeringar eftersom dessa ofta saknar laddningsmöjligheter. Under 2014 kommer flera nya el- och hybrid-bilmodeller lanseras, och branschen hoppas därför på en ökning i antalet sålda elbilar, men för att försäljningen av elbilar verkligen skall sätta fart krävs stora satsningar på infrastrukturen av laddstolpar. I Norge och Nederländerna har investeringar i laddstolpar gjorts i större utsträckning, vilket gör att marknadsandelen av elbilar i dessa länder är fem gånger större än i Sverige. Mer om detta går att läsa i DN.

fredag 7 februari 2014

Nya uppdateringar gällande Energimässan!

Allt eftersom vi får programpunkter klara till Energimässa 2014 kommer vi att uppdatera programmet nedan. Vi släpper även vissa programpunkter på facebook-sidan och där kan man även få lite mer information om de programpunkterna.

När vi sedan har programmet klart kommer utförligare beskrivningar att finnas här på bloggen och på kommunernas hemsidor.

Klicka på bilderna för att förstora dem!




Elbil och 20 minusgrader - en ekvation som går ihop?

Häromdagen publicerade Ny Teknik ett vintertest av elbilar. Testet utfördes i projektet RekkEVidde, där de nordiska länderna förutom Danmark samarbetat med finasiering från Nordiska ministerrådet. Fem bilar i varsin fordonsklass testades förra vintersäsongen på labb och testbana. Vid 20 minusgrader klarade samtliga bilar av att köra fem mil med kupévärmen på. Eftersom de allra flesta fossildrivna bilarna inte körs längre än fem till sex mil per dag betyder det att elbilen är ett fungerande alternativ, trots det kalla klimatet i Norden. 


Men, både utetemperatur och uppvärmningen av kupén påverkar räckvidden. Ett exempel som lyfts är Nissan Leaf, som i sommarvärme rullar 150 km, jämfört med 73 km i 20 minusgrader med kupévärme på 20 grader. Testets sämsta bil var Citroëns C-Zero, som var kallast och inte klarade av att värma upp bilen till en behagligt kupéklimat när det är kallt ute. De bilmodeller som testades var Citroën C-Zero, Renault Kangoo, Volvo C30, Nissan Leaf och Tesla Roadster. Sedan testet utfördes har nya modeller kommit ut på marknaden och det vore intressant med ett mer aktuellt test inom kort. 

Hela testet hittar du på NyTekniks hemsida, där det även finns gott om kommentarer att fördjupa sig i. 

tisdag 4 februari 2014

En "hållbar" föreläsning av och med David Jonstad



I en näst intill fullsatt aula fick elever och personal på Hultsfreds gymnasium den 15 januari lyssna till journalisten och författaren David Jonstad som föreläste kring temat civilisationers uppkomst och fall. Arrangemanget anordnades i samverkan mellan ÖSK genom Jens Karlsson samt gymnasieskolorna i Hultsfred och Högsby. Även eleverna på Högsby gymnasium fick besök av David samma dag.

Romarriket och Mayariket är populära historiska exempel på civilisationer som har fallit, men det är svårare att acceptera att vår egen industriella komplexa civilisation också har ett bäst före datum.

Jonstad menar att vi är nära en kollaps när den billiga fossila energin som hållit igång systemen börjar sina, när den ekonomiska tillväxten inte längre ångar på och när klimatet hettas upp allt mer.

Det är skrämmande. Vi måste anpassa oss till en värld med lägre levnads- standard och som saknar överskott på billig energi och resurser. Men också hoppfullt. Människan är anpassningsbar och kan genom att förenkla det nuvarande komplexa samhället förhindra en kollaps. Detta sker genom decentralisering, småskalighet och lokal produktion.



Bilderna från Jonstads bok ”Kollaps” visar två sätt att producera ägg på. Den ekologiskt hållbara varianten direkt från höna till ägg, som den övre bilden visar, är mycket enkel men förutsätter en annan livsstil än vad vi är vana vid. Man bor närmare hönsen och plockar ägg samt ger dem köksavfall och vatten varje dag. Den undre bilden visar hur komplex och sårbar kedjan från höna till ägg vanligtvis är i dagens samhälle.

Karina Brånstrand & Jens Karlsson




Studiecirkel, omgång 2

Nu är omgång 2 av studiecirkeln i att tyda elfakturor klar i Hultsfred hos Studieförbundet Vuxenskolan.

Totalt deltog fem herrar och en dam från SPF vid de tre tillfällena. Cirkeln var väldigt uppskattad och det var ett glatt gäng som tyckte sig ha lärt sig lite mera när vi avslutade cirkeln idag. De har precis som förra gruppen fått lära sig lite grundläggande fakta om värme- och energisystem i sina hem, hur elnätet är uppbyggt i Sverige samt hur elhandeln fungerar och vilka regelverk som styr.

Cirkeln är ett samarbete mellan energirådgivningen och konsumentvägledning i Hultsfreds och Högsby kommuner samt ABF och Studieförbundet Vuxenskolan. Nästa torsdag drar vi igång cirkeln igen men i Högsby hos ABF. Det är nio anmälda till cirkeln där. Så det finns en plats kvar om någon är intresserad. Tveka inte att höra av er i så fall. 0495-24 08 07 eller 0491 840 20.

Förra omgången uppmärksammande lokalpressen studiecirkeln. Klicka på bilderna nedan för att läsa artiklarna.