fredag 29 november 2013

Upplyst jul

I samband med lagning av  adventsljusstakar för allmänheten på turistbyrån i Vimmerby så visades adventsljusstakar med LED-lampor.




Tomten vill ju ha sin snö...
Inte släden dra i tö...

Klimatet nu vi hastigt vänder....
När vi LEDen i staken tänder...
.(Poet Mikael Nyman) 

torsdag 28 november 2013

Solrospris till Evald Karlssons Åkeri AB

Igår överlämnades ett solrospris till Evald Karlssons Åkeri AB i Oskarshamn. Solrospriset delas ut av  i Kalmar läns klimatkommissionen och går till olika personer och verksamheter inom länet som bidrar till ett klimatsmartare län.

Solrospriset delas ut till Hans Karlsson, Evald Karlssons Åkeri AB
av Peter Wretlund, ledamot i klimatkommissionen. 

Åkeriet transporterar hytter mellan Scania i Oskarshamn och Scania i Södertälje och jobbar väldigt aktivt med att använda ett sparsamt körsätt som sparar både på bränsle, klimatpåverkan och åkeriets ekonomi. De optimerar även lasten i och med ett tätt samarbete med Scanias produktion och undviker på så sätt halvtomma transporter.


måndag 25 november 2013

Se hoppsan så julen inte brinner oppsan ..!

Elsäkerhetsverket testar väldigt många produkter så att de är säkra i våra hem.
Just nu kollar man extra noga olika julbelysningar.

Granen står inte grön och grann.... i  stugan !
Med LED får du mindre värmeutveckling.














Man har hittat stora brister i det som dyker upp och endast 10% av produkterna var helt godkända. Många produkter saknar märkning och instruktioner men flera av den är helt livsfarliga! Hysterin av ljus i juletid har gjort att marknaden översvämmas av billiga och farliga el-utrustningar.
Prova belysningen ordentligt innan du lämnar den ensam hemma.
Det kan vara lönt att låta belysningen vila (avstängd) när du ändå inte njuter av den…..
...........Släck den när du sover och är borta :)

Några tips att göra julen säkrare hittar du på Elsäkerhetsverkets hemsida…. Länk.

söndag 24 november 2013

Kunskapshöjning

Energi- och klimatrådgivarna i regionen har haft träff och vi har bland annat fått ökade kunskaper om energieffektiva kakelugnar.

Nedan hittar ni bilder från studiebesöket där vi fick se hur kakelugnstillverkning går till.
gjutning av godset
rökkanalerna i kakelugnen
krönlister i väntan på bränning

glasering av kakelplattor
exempel på utformning
Jens testar funktionen
























Vi fick även en guidad tur på det nybyggda biblioteket i Mönsterås. Byggnaden är energisnål och har solceller mm. Mer information om utformningen av huset för att minska energianvändningen finns nedan.

 

torsdag 21 november 2013

Finns det vattenkraft nära dig….. ?

Vattenkraften är väl utbredd i landet och det finns närmare 1900 kraftverk som snurrar i Sverige.
Men finns det några i södra delarna och kanske i våra egna kommuner?
Det finns en hel del i våra små vattendrag som Stångån, Botorpsströmmen,Storån, Gårdsvedaån, Virån, Emån mm.
Tovehults vattenkraftturbin - Söder om Västervik
Botorpsströmmen i Västerviks kommun har 12 kraftverk som har en installerad effekt på 6,1 MW och de producerar ca 18 000 000 kWh ett normalår.

Kalmar län har 57 st ansluten effekt på 26,3 MW vilket ger cirka 102 000 000 kWh/år.

Vattenkraftverken i vårt område gör skillnad och är miljövänligt inslag i kraftproduktionen.
Många av verken har en lång historia av att leverera elenergi till företag på orten och befolkningen.
Många byggnader har ett stort kulturarv och omges av natursköna områden.
Vill du veta mer så rekommenderar jag att ni hoppar in på http://vattenkraft.info/ som har en massa information och vackra bilder.

måndag 18 november 2013

Kan en LED-lampa hålla så länge som det står på kartongen?

Det är osäkert men vissa gör det och det är bevisat. Amerikanska energidepartementet började en test 2011 på LED-lampor som vunnit ett pris för utveckling av lysdiodlampor.
200 lampor långtidstestades och resultatet blev över förväntan både när det gäller ljusflöde och livslängd.

25 000 timmar lovar man på sidan av kartongen.
Lägger ner testet på kontoret !
Efter 25 000 timmar hade ingen lampa gett upp och lamporna gav 100% av det förväntade ljusflödet.

Frågan är om ett lågprismärke håller samma goda resultat?
Hela testen beskrivs i sin helhet i rapporten. (länk pdf.)


onsdag 13 november 2013

Värmen stiger på Värmeverket…

Nu har man hettat upp den nya pannan på Stegeholmsverket i Västervik.


Matarvattenpumpar.
Turbin och generator på 5 MW.


Genomskärning.

Man har tagit upp trycket med ånga till 60 bar och sedan blåst rent rören i systemet.
Kraven på rent vatten och ånga hänger ihop med att man inte vill ha onormala slitage på den turbin som driver elgeneratorn. Pannan kommer att leverera 30 000 000 kWh/år el och en himla massa värme till fjärrvärmekunderna. Under kommande veckor ska alla säkerhetssystem mm. testas för att kunna provelda med biobränsle.
En övergång till sopor kommer sedan att ske efter att man ser att pannan fungerar som tänkt.

Säkerhet och utsläppskrav ligger högst på listan att följa.

En vy mot staden.
Nytt kontrollrum som vi ser halva av...











Vill man se mer från ovan så kan man titta på flygfilm mellan skorstenarna......

tisdag 12 november 2013

COP 19 i Warszawa

Igår inledde FN det 19:e globala toppmötet med mål att minska framtida temperaturhöjningar. Nu möts världens politiker i Warszawa för att fortsätta diskussionen om ett bindande klimatavtal. Enligt gällande tidsplan ska ett nytt klimatavtal som ersätter det nu gällande Kyotoprotokollet vara färdigförhandlat år 2015, och sedan klimatmötet i Durban år 2011 finns en överenskommelse om att alla parter ska ha utsläppsminskningsåtaganden under detta avtal. För att få till stånd en ny överenskommelse är det framförallt tre stora utmaningar att ta i tu med,

Den största utmaningen är huruvida länder genom FN-processen kan få till stånd tillräckliga utsläppsminskningar

Den andra utmaningen berör den ändrade maktbalansen mellan rika och fattiga länder En av anledningarna till detta är att UNFCCC vägleds av principen ”gemensamt men differentierat ansvar” som av många tolkats som att rika länder har ett ansvar att gå före. Men i takt med att utvecklingsländers utsläpp ökar, stiger också förväntningarna på dessa länder att agera.

Den tredje stora utmaningen är hur tillräcklig “klimatfinansiering” ska mobiliseras. Det finns i dagsläget ett löfte från rika till fattiga länder att leverera USD 100 miljarder per år från och med år 2020. Hur denna summa ska uppbådas, samt hur privata källor ska utnyttjas, är fortfarande oklart. Vidare har de senaste årens ekonomiska nedgång haft påtaglig effekt på rika länders klimatsatsningar, som föranlett bland annat minskade satsningar på klimatbistånd.

Mötet i Warszawa kommer sannolikt inte leverera något häpnadsväckande på någon av de tre ovan nämnda punkterna. Detta gör dock inte mötet till ett misslyckande. Vad vi kan vara säkra på är att de periodiska klimatkonferenserna garanterar klimatfrågan en plats på den globala politiska agendan.

Källa : Miljö & Utveckling, Richard Klein och Marie Jürisoo, Stockholm Environment Institute

fredag 8 november 2013

Stångeborgs förskola bäst på klimatsmart resande


sg
Under september tävlade sex förskolor och en dagmamma i Oskarshamns kommun om förstaplatsen i tävlingen Klimatmatchen junior. Föräldrarna skulle anteckna hur de tog sina barn till och från förskolan under fyra veckor och fick sedan poäng utifrån om de cyklat, gått, åkt kollektivt eller samåkt. Bilresor gav noll poäng. Bäst resultat fick Stångeborgs förskola, tätt följd av Tallbackens förskola.





På de båda förskolorna Stångeborg och Tallbacken har nära hälften av alla föräldrar cyklat och gått med sina barn dagligen. Under våren kommer Stångeborgs förskola att få en vattenränna installerad på gården, vilket var förstapriset i tävlingen. Vattenrännan tillverkas just nu av eleverna på industriprogrammet på Oscarsgymnasiet.

torsdag 7 november 2013

Skynda att fynda...

Många står på kö för att få beslut på sin ansökan om stöd för installation av solceller. Energimyndigheten har därför beslutat att göra ytterligare en fördelning på 45 miljoner kronor under 2013


Under perioden 2013 - 2016 har regeringen avsatt 210 miljoner kronor för stöd till solcellsinstallationer med syftet att bidra till omställningen av energisystemet och till näringslivsutveckling inom energiteknikområdet. För 2013 har 107,5 miljoner kronor fördelats till Länsstyrelserna runt om i Sverige.
Sedan den 1 februari i år, när den nya förordningen för stöd till solceller trädde i kraft, har över 1 600 ansökningar på totalt cirka 220 miljoner kronor kommit in till Länsstyrelserna. Det har medfört att många sökande nu väntar på beslut om stöd till sina planerade solcellsinstallationer.
Energimyndigheten omfördelar därför medlen så att de medel som var tänkta att användas under 2014, 2015 och 2016 nu kan användas redan under 2013.

– Vi tillför dessa 45 miljoner redan nu för att Länsstyrelserna ska kunna besluta om stöd så tidigt som möjligt under stödperioden vilket förhoppningsvis gör att väntetiderna kortas och sökande kan få besked så snart som möjligt, säger Andreas Gustafsson vid Energimyndigheten.

De omfördelade medlen kommer att fördelas enligt samma fördelningsmodell som användes för 2013 års medel. Skåne län, Västra Götalands län och Östergötlands län får mest medel att fördela.
Varje månad redovisar Energimyndigheten statistik över beviljade och utbetalda belopp i hela landet samt fördelat per län. Se oktobers månadsrapport.

Källa Energimyndigheten