fredag 28 september 2012

Klimatomställningen och det goda livet

Istäcket i Arktis är mindre än någonsin och det finns inga tecken på att utsläppen av växthusgaser minskar, varken politiska eller statistiska. Även om ny teknik ständigt utvecklas så går det åt fel håll.

Då kan det vara befriande och hoppfullt att läsa om att det går att minska sina utsläpp utan att behöva ta på offerkoftan. I Naturvårdsverkets publikation ”Klimatomställningen och det goda livet” går Chalmersforskare igenom forskningsläget och finner att ett större fokus på människors välbefinnande rent av skulle kunna vara en drivkraft snarare än ett hinder för en hållbar utveckling på vissa områden.

Men då krävs att vi vågar tänka det otänkbara. Att vi inte blir lyckligare av att köpa mer prylar. Att vi inte blir lyckligare av att jobba mer. Att vi blir lyckliga av att umgås med nära och kära. Det är kontroversiellt, men läs Naturvårdsverkets ”Klimatomställningen och det goda livet” och ta dig en funderare...


Källa: Energikontor Sydost.

onsdag 26 september 2012

Earth breake en utställning för eftertanke.



Naturum i Västervik har i dagarna startat en utställning tillsammans med Västervik Miljö och Energi. Utställningen handlar om våra konsumtionsvanor och den belastning vi gör på vår jord. Man visar att vi kan göra skillnad genom att tänka lite smartare än vi gör i dag.
Som besökare får man på ett roligt sätt tips på vad man han göra för att förbättra förutsättningen för kommande generationer. Målgruppen för utställningen är för 10 åringar och äldre vilket  ger de flesta en bit av det intressanta budskapet.
Drag i handbromsen !

Vem spelar på din planhalva ?



Vad innehåller din soptunna ? En affär ?
           

Återfinns gör ”Brasses” latcholajban låda med utrotningshotade arter (vi äldre kommer ihåg).
Utställningen kommer att finnas till 25 november på Naturum, Kulbacken i Västervik.

Goda exempel i Nya Tidningen


I gårdagens nummer av Nya Tidningen kunde man läsa artikel två av serien om goda lokala exempel på energieffektivisering. Artikelserien presenteras i samarbete med oss på RådgivningsEKOT. I detta nummer kunde man läsa om Erik Olsson i Tälleryd som tillsammans med sin flickvän effektiviserat och renoverat ett 1800-tals hus.

Nedan kan ni läsa artikeln i sin helhet. Klicka på den för att förstora den.

Klicka på bilden för att förstora den

torsdag 20 september 2012

Hultsfreds pastorat prisade

I dagens Vimmerbytidning kunde man läsa att Hultsfreds pastorat erhållit ett miljöpris från Regionförbundet i Kalmar län, som ett av fyra projekt som gör ett bra arbete för minskad klimatpåverkan.

Kontraktsprost Jan Carlssons kära citat "Vi tar kraften från ovan" har blivit ett känt uttryck inom energi- och klimatsammanhang i hela länet!

Grattis till utmärkelsen!

Klicka på bilden för större format!

Se upp för tillsvidarepris under annat namn

Låter Normalpris, Baspris eller Standardpris som namn på bra elavtal? Det är det inte. I själva verket är det exempel på namn som elhandlare använder på sina allra dyraste avtal. Det visar en genomgång som Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt elpriskollen.se gjort.

Runt en miljon elkunder har inte valt elhandlare och är därför anvisade en elhandlare av sitt elnätsföretag. Dessa kunder betalar ett så kallat anvisat pris, eller tillsvidarepris, som ofta är betydligt högre än priset för andra avtal. Som konsument kan det vara svårt att veta vilken typ av avtal man har och hur detta avtal står sig i jämförelse med andra avtal. Att vissa elhandlare kallar sitt anvisade pris för något annat gör det ännu svårare. 

En stor del av elkunderna i Sverige har ett anvisat pris, eller tillsvidarepris, som kallas för något annat på elräkningen. Förutom Normalpris, Baspris eller Standardpris förekommer även namn som Enkel och Tillfälligt elpris.
På Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt elpriskollen.se finns alltid en aktuell översikt över de billigaste fasta och rörliga avtalen.

tisdag 18 september 2012

Elcyklar i Vimmerby

Välkommen till Stora torget vid Rådhuset torsdagen den 20 september mellan klockan 11-14. Klockan 11 testas elcyklarna av våra kommunpolitiker Elisabeth Lago Nilsson (Kd) och Ingela Nilsson-Nachtweij (C). Efter det är det fritt fram för allmänheten att testa på hur det känns att cykla på en elcykel.

Detta är Vimmerbys del av den Europeiska trafikantveckan. Den Europeiska trafikantveckan driver också kampanjen "I stan utan min bil" som inträffar på lördag, den 22 september. Så för dig som har möjlighet kom ihåg att försöka ställa bilen och använda dig av kollektivtrafiken eller ta dig fram för egen kraft!

fredag 14 september 2012

Oskarshamns kommun uppmärksammar hållbart resande 16-22 september!

Den 16 till 22 september är det den Europeiska Trafikantveckan. Under veckan kommer alla fyra kommuner i norra Kalmar län att uppmärksamma hållbart resande på olika sätt. Oskarshamns kommun bjuder in till en rad olika aktiviteter, bland annat en cykeltipsrunda, ekokörning och möjlighet att prova elfordon.

Aktiviteter vid Stadshuset i Oskarshamn

Kommunen bjuder in alla intresserade att komma till Stadshuset den 17 – 19 september, där kommer det finnas möjlighet att prova på ekokörning i en simulator och att provcykla en elcykel. Oskarshamn Energi kommer att finnas på plats och visa sin elbil, och Folkhälsorådet ordnar en cykeltipsrunda runt staden för den som tar med egen cykel.
Vi hoppas att så många oskarshamnare som möjligt passar på att komma hit och testa, och passa på att vara med i någon av tävlingarna och vinna fina priser!

Utmaning till arbetsplatser och säkerhet på bussar

Under hela veckan utmanar kommunen också andra arbetsplatser i tävlingen "Låt bilen stå", som syftar till att anställda ska välja andra transportmedel än bilen till och från jobbet. Under veckan kommer också räddningstjänsten och polisen att göra insatser för ökad bältesanvändning i bussar.

Politikerna tävlar i ekokörning

Måndag till onsdag har alla som vill möjlighet att prova ekokörning, och samtidigt gemensamt tävla för Oskarshamn gentemot ett 40-tal andra kommuner i Sverige om vilken kommun som kör bäst. För kommunens förtroendevalda finns en egen tävling, där de både tävlar mot varandra och mot andra kommunpolitiker i Sverige. På tisdag 18 september kl 11 tävlar kommunalråd och oppositionsråd i ekokörning.
Aktiviteterna i Stadshuset pågår måndag 17 september kl 10.00-18.00, samt tisdag och onsdag 18-19 september kl. 8.00- 16.30. Läs mer om aktiviteterna i Oskarshamn på www.oskarshamn.se/energipagang
Oskarshamn kommun är en av drygt 1800 kommuner i Europa som uppmärksammar hållbart resande under den Europeiska Trafikantveckan 16-22 september i år.

För mer information, kontakta

Katarina Söderberg, Energi- och klimatstrateg
Tel 0491-887 88

måndag 10 september 2012

Lampguiden finns även för iPhone och iPad

Nu finns Lampguiden att ladda ner även för iPhone och iPad. (Gratis)
Man får hjälp med att hitta ljuskällor som passar att ersätta den glödlampa du valt.
Du får även en uträkning på den besparing du kommer att göra.
Man kan ställa in priset på det tänkta inköpet då guiden och få en noggrannare beräkning.
Har ni problem med synen som undertecknad så fungerar den på iPad med stora och tydliga siffror.
Som smålänning noterar man tidigt att här finns pengar att spara.......
/ Nyman  (de övriga är unga och ser bra)

tisdag 4 september 2012

Mer om att välja rätt lampa

Det är inte helt lätt detta med att välja rätt lampa, men det finns mycket hjälp att få!

Några (fler) tips:
Och framförallt: titta och fråga i butiken!

måndag 3 september 2012

Glödlampan är död - länge leve LED-lampan


I över 100 år har glödlampan lyst upp våra hem men från och med idag, den 1 september 2012, är alla glödlampor förbjudna i EU.



De gamla glödlamporna har varit extremt ineffektiva. Bara 10 procent av energin till en glödlampa blir ljus, resten värme. Därför har EU beslutat att fasa ut glödlampan. Butikerna får dock sälja slut på sina lager och det är tillåtet att använda lampor man redan köpt.

När alla glödlampor är borta beräknas det minska elanvändningen i EU med 39 miljarder kWh och i Sverige med 2 miljarder kWh per år. Sveriges minskning motsvarar den totala energianvändningen hos cirka 100 000 eluppvärmda villor.

Istället för glödlampan finns det många olika alternativ såsom lågenergilampor, halogenlampor och LED-lampor (lysdiod). De nya alternativen är olika bra till olika användningsområden och det kan vara svårt att välja rätt. Vad ska man välja för lampa för att få ett bra och behagligt ljus?

Vad du än väljer för alternativ så är den lampan mer energisnål och har längre hållbarhet än vad din glödlampa hade. Stora möjligheter att spara pengar alltså!

Tips för att välja rätt är att be om att få se lampan lysa i affären innan köp och be personalen om hjälp att tyda informationen på förpackningen . Om du vill vara mer förberedd innan kommer till affären kan du kontakta din kommunala energi- och klimatrådgivare för att få tips och råd. Mer information finns också på Lampinfo.se