tisdag 19 juni 2012

Nya Tidningen, nr.5 - 2012

Här kommer sista energi- och klimattipset innan sommaren. Denna gång riktar sig tipsen till dig som har, eller planerar att skaffa, sommarstuga

1. Måste huset värmas vintertid? 


Fördelarna med att hålla sommarstugan uppvärmd under vintern är att fukt, dålig lukt och frysning förhindras. Det går även snabbare att få upp temperturen vid ett spontanbesök. En rekommenderad innertemperatur är svår att säga men generellt gäller att det bör vara minst 5-7 grader inomhus för att förhindra frysning vid t.ex. elavbrott, själklart beroende på hur snabbt man kan ta sig till stugan för att få upp temperaturen igen. Men för varje grad som teperaturen kan sänkas minskas energianvändingen för uppvärmning med 5 %. 

2. Vilka värmekällor finns det att välja på? 

Den vanligaste uppvärmningsformen i sommarstugor är fortfarande direktverkande el och en braskamin som komplement. För varmvattnet används oftast en elektrisk beredare. 

Det blir dock vanligare med luft/luftvärmepumpar och idag har många av dem även funktionen att klara underhållsvärme ner till 10°C. Besparingspotentialen ligger på 20-25 %. Luft/luftvärmepumpen kräver en hyfsat öppen planlösning, och ju fler innerdörrar man kan lämna öppna desto större blir värmespridningen. Till de flesta luft/luftvärmepumpar finns det också styrtillbehör att köpa till. Du kan t.ex. styra värmepumpen från mobilen så att den värmer upp sommarstugan innan ni kommer dit eller bara för att se så att allt fungerar som det ska. 

Solfångare (varmvatten och värme) och solceller (el) är något som också blivit populärare i sommarstugor de senaste åren. Mindre solcellsanläggningar i stugor där man saknar elanslutning är vanligt för att hålla igång t.ex. kylskåp, belysning, vattenpump med mera. Idag finns det också en hel del återförsäljare av färdiga paket med solceller och batterier. Solfångare/solvärme kan du läsa mer om i förra numret av Nya Tidningen.

Pelletskaminer är också något som blivit vanliga som alternativ till braskamin. Fördelen är att den kan gå även när du inte är på plats och det finns även skorstenslösa modeller. 

En annan smart lösning för sommarstugan är så kallade luftsolfångare. Den ger egentligen inget stort värmetillskott utan fungerar främst som ventilation. Den ser ut som en vanligt plan solfångare men istället för att värma vatten så kör den, via en fläkt, på insidan eller i solfångaren in varmluft direkt i huset. En del har även en integrerad solcell för el till fläkten. På så sätt får man in frisk, torr och varm luft i huset. Perfekt för att hålla fukt och dålig lukt borta. Det finns färdiga paneler och gör-det-själv paket att köpa men det går även bygga en egen. 

3. Vilka bidragsmöjligheter finns? 

I dag finns det bara ett bidrag att söka och det är för solceller. Observera då att det endast gäller om man kopplar in sin anläggning på elnätet för att kunna leverera ut överskottselen. Utöver detta så kan man alltid utnyttja ROT-avdraget för arbetskostnaden om man anlitar en hantverkare för installationen. Detta är något som alltid rekommenderas för ovan nämnda värmekällor, både för att få en så korrekt installation som möjligt och därmed effektivare anläggning men även för att kunna få fullständiga garantier. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar