torsdag 31 maj 2012

Vi ses i Bullerbyn!

Tisdag 5 juni är det Bullerbydagen med aktiviteter av skiftande slag i bostadsområdet Bullerbyn/Norrgården kl 15-20.  

  • Trollerishow – familjeföreställning
  • Goa lamm – försäljning av lammprodukter
  • Rädda Barnen, ponnyridning
  • Lokala band uppträder
  • Räddningstjänsten
  • Prova gotländska sporter
  • Bordtennis
  • Uppvisning och prova på Vimmerby kampsport
  • Loppis
  • Polisen
  • Vimmerby IF, match och prova hur hårt du skjuter
  • Energi- och klimatrådgivning
  • ABF och Kommunal
  • Sumobrottning
  • Kaffeservering, Hyresgästföreningen
  • Tipspromenad
  • Grannsamverkan
  • Med mera…..
Välkomna!

onsdag 30 maj 2012

Vad händer på Breviksskolan i Västervik?

Eleverna i Åk 5 tar tag i Nordens energiutmaning och presenterar sina lösningar för framtiden.
Under Världsmiljödagen 5 juni 12:00-14:00 kan man på Västerviks Bibliotek se modeller på elevernas tankar för Nordens länder.
Island

Danmark

Norden





 
Norge


Eleverna uppmanar alla att komma till ”Energikonferensen” där man kan ställa frågor och få svar.

tisdag 29 maj 2012

Earth Hour på Hultsfreds gymnasium

Lite sent, men på följande länk kan du hitta lite bilder och info om Miljörådets informationsdagar kring Earth Hour 2012.

Klicka här!

måndag 28 maj 2012

BREAKING NEWS! Metangasreduceringsstöd

För en timme sedan la energiministern Anna-Karin Hatt ut följande blogginlägg:

"De är bra, men mer behöver göras. Därför presenterar jag tillsammans med milöminister Lena Ek och landsbygdsminister Eskil Erlandsson tre centerförslag på DI-debatt idag, som ytterligare steg för att stärka de förnybara drivmedlen och därmed minska koldioxidutsläppen inom transportsektorn. Vi vill:
  • Att förutsättningarna för höginblandade och rena biodrivmedel ska vara minst lika goda som i dag även efter 2013, då vårt tillstånd från EU att ha en skattebefrielse för biodrivmedel löper ut. Det rimligaste sättet att åstadkomma det är att låta den nuvarande skattebefrielsen för etanol, biogas och biodiesel fortsätta fram till 2020.
  • Att det teknik- och investeringsstöd som redan finns för utveckling av biogasen förlängs så att det finns kvar även framöver.
  • Och att ett nytt stöd för att utveckla biogas från gödsel genom ett så kallat metangasreduceringsstöd införs. Ett sådant skulle ge dubbel miljönytta genom att biogasen både ersätter fossilt bränsle och dessutom leder till minskade utsläpp av metangas."
Det kommer bli spännande att se hur detta metangasreduceringsstöd är utformat. Förhoppningsvis på ett liknande sätt som i Danmark, vilket skulle ge våra bönder betydligt bättre ekonomiska förutsättningar för att satsa på biogas. Men först ska det gå sin runda i politiken, men det är i alla fall en bra bit på vägen.

Läs hela inlägget här!

Vad gör eleverna på Gymnasiet i Västervik?

El-och Energiprogrammet på Västerviks Gymnasium skruvar och borrar för fullt med en vagn som ska visa förnyelsebar energi. När den är färdig kommer den att bestå av en vindsnurra, två solceller och styrutrustning.


Förhoppningen är att man ska kunna visa upp den på Världsmiljödagen 5 juni.

Vad man gör på EE-programmet kan man läsa på deras hemsida http://www.wattnet.se/

fredag 25 maj 2012

Tips för sommarstugan?

Nu finns testresultat för fyra nya luftluftvärmepumpar, två vardera från IVT och Electrolux, på Energimyndighetens hemsida. Luftluftvärmepumparna från IVT är testade för att hålla värmen i fritidshus under den kalla årstiden när ingen är där, så kallad underhållsvärme.



För att skapa en bättre överblick har Energimyndigheten samlat de tio senast testade luftluftvärmepumparna i en tabell med två nivåer, enkel och utökad. Vill du se hela testet med sommarstugebedömningen väljer du utökad tabell.

Test av luftluftvärmepumpar.

tisdag 22 maj 2012

Nya Tidningen nr.4 - 2012

Här kommer årets fjärde energi- och klimattips. Denna gång handlar det om solvärme. 

1. Gratis energi under 4-6 månader
Under april till september ger solen hela 900 – 1 000 kWh/m2. Solvärmen klarar då huvuddelen av värme- och varmvattenbehovet. Det förutsätter dock att du har ett vattenburet värmesystem. Till den här typen av värmesystem används så kallade kombisystem som normalt består av 10-15 m2 solfångare anslutna till en ackumulatortank med 500-750 liters volym. Till tanken ansluts även en panna (oftast ved eller pellets).

Om du inte har ett vattenburet värmesystem, så kan du ändå ha solvärme men då bara till varmvattnet. Då används ett solvärmesystem där 4-6 m2 solfångare är anslutna till en varmvattenberedare med runt 300 liters volym. Tanken förses även med en elpatron för att värma vattnet när solvärmen inte räcker till.



2. Olika typer av solfångare
För det första gäller det att hålla isär begreppet solfångare och solceller. Solceller producerar el, inte värme.

När det gäller solfångare finns det primärt två typer att välja på. Plana solfångare som fortfarande är vanligast och mest beprövat. De är lite billigare men samtidigt inte lika effektiva som vakuumsolfångare. Många upplever dem också som mer estetiskt tilltalande.

Vakuumsolfångare är alltså något dyrare men också effektivare än plana.

En riktlinje är att vakuumsolfångare är att föredra om man har ett sämre läge för sin placering av solfångarna.

 

3. Underhåll, driftkostnad, livslängd och ekonomi
Underhållet på en solfångaranläggning är nästan obefintlig precis som driftkostnaden som består av elkostnaden för en cirkulationspump. Livslängden är också mycket lång om man jämför med andra värmesystem. I vår kommun finns det faktiskt anläggningar som tuffat och gått sedan början av 80-talet. Man bör dock kalkylmässigt räkna med 20-25 år.

En solvärmeinvestering är alltid långsiktig. Det som avgör lönsamheten är kapitalkostnaden i förhållande till den alternativa värmekostnaden, alltså den energi som inte behöver köpas. Med stigande energipriser, även på ved och pellets gör att det på en avskrivningstid på 20 år, beroende på förutsättningarna, kan vara lönsamt. Det är dock inte en eventuell lönsamhet som brukar vara den avgörande faktorn för att satsa på solvärme. Det som brukar vara avgörande är att komforten ökar (mindre arbete) och att man gör en insats för miljön.

Tyvärr finns inte det statliga solvärmestödet kvar, däremot har materialkostnaderna sjunkit en del och framförallt så har systemen blivit effektivare.

Ett komplett system med solfångare och varmvattenberedare kostar från 25 000 till 50 000 kr. Ett komplett system med solfångare och ackumulatortank kostar från 40 000 till 80 000 kr beroende på typ och storlek.

Själklart blir merkostnaden lägre för solvärmen om du investerar i den i samband med att du ändå ska byta panna/ackumulatortank/varmvattenberedare/lägga om taket (sparar några m2 takpannor), etc.

måndag 21 maj 2012

Nya Tidningen nr.4 - 2012, i din brevlåda imorgon!


Och så var det dags för nummer 4 av årets energi- och klimattips i Nya Tidningen.

Temat denna gången är solvärme. Om du inte bor i Hultsfreds kommun så kan du läsa tipsen här i bloggen i morgon istället.

onsdag 16 maj 2012

Ny Nils Holgersson-rapport om elnätsavgifterna

En ny Nils Holgersson-rapport om elnätsavgifterna har också kommit i dagarna. Kalmar läns resultat hittar du här.

Nätavgifterna i Hultsfreds kommun är näst högs i länet medan dem i Västervik är billigast. Vimmerby återfinns på en fjärde plats i länet.

OBS! Prisjämförelserna gäller för ett "Nils Holgersson-hus" dvs. ett flerbostadshus med en högre säkringsstorlek än en villa.

måndag 14 maj 2012

Elområden - så stor blev prisskillnaden

Energimarknadsinspektionen (EI) presenterade i fredags en rapport anågende utfallet av elprisområdena som instiftades 1 nov 2011.
Elområde 4 - Malmö SE4
Rapporten visar att indelningen lett till tydliga prisskillnader mellan norra och söda Sverige. Störst var skillnaden för en slutkund som tecknar fast elavtal. I elområde 4 - Malmö SE4 - var det genomsnittliga priset 8 % högre jämfört med elområde 3. För rörliga avtal var priset i genomsnitt 4 % högre. I elområde 1 och 2 i norra Sverige var däremot motsvarande priser ca 2 % lägre än för elområde 3.

fredag 11 maj 2012

Linköpings stift sparar energi

Se nyhetsinslag från TV4 Linköping om det pågende energiprojektet i Linköpings stift här.

Många EnergiSMARTA föreningar i Hultsfred och Högsby

Projektet EnergiSMART-förening fortskrider väldigt bra i Hultsfred och Högsby just nu.
Följande föreningar har deltagit/deltar nu:

Hultsfred HF - genomfört kartläggning, analyserat och har sökt pengar för byte av värmekälla
Hultsfredsbygdens ridklubb - genomfört kartläggning
Ruda IF - genomfört kartläggning, analys på gång, överväger solvärme
Fågelfors IF - genomfört kartläggning

Intresset hos ovanstående föreningar har varit stort, och det känns verkligen som om att många av dem verkligen kommer gå från "ord till handling" och genomföra investeringar för att minska sin energianvädning.

tisdag 8 maj 2012

Full koll på miljöbilar

Elbilar, laddhybrider, downsizing och gas. 2012 är ett stort miljöbilsår, med flera nya, heta trender. Läs det här så har du full koll. Du kan också läsa vad som gäller för biodrivmedel.

måndag 7 maj 2012

Nya aktiviteter på gång i Högsby och Hultsfred

Klimatdag - för barn och ungdomar, kommunanställda, markägare och allmänhet
2012-05-15 kl. 9.00 - 20.00
Skogsstyrelsens kontor (Järnvägsgatan 35, Högsby) och församlingshemmet Odensvivägen 2, Högsby

Föreläsningar och workshops med bl.a. Maja Söderberg. Detaljerat program och anmälan hittar du här.


Kvällsträff kring vindkraft
2012-05-15 kl. 18.45
Skräpplinge, Mörlunda, kartlänk

Träff vid gården Skräpplinge utanför Mörlunda för att se och höra mer om det nya vindkraftverket som gårdens ägare investerat i. Buss från Högsby terminal kl. 18.30. Deltagare från Hultsfred tar sig till gården själva.

Anmälan till mittpunkt@hogsby.net , eller till Bengt-Åke på 0491-292 58 senast 11 maj. Vi bjuder på fika.

torsdag 3 maj 2012

Energirådgivning på TV

Se Energikontor Sydosts Christel Liljegren prata energismarta beteenden i TV4.


onsdag 2 maj 2012

Nya avtalsvillkor för elkonsumenter

Villkoren är utarbetade av branschorganisationen Svensk Energi efter överenskommelse med Konsumentverket och gäller tills vidare. Läs mer på Konsumenternas energimarknadsbyrås hemsida.