måndag 27 februari 2012

Massor av aktiviteter på gång!

Ni har väll inte missat att kolla in vår aktivitetssida? Vi har massor med nya aktiviteter på gång!

Bl.a. så kommer Lars Andrén till Hultsfred för att föreläsa om energieffektivt byggande för byggföretag och kommunala tjänstemän från Hultsfreds, Högsby och Vimmerby kommuner 27 mars kl. 13.00-17.00. Det ges även ett kvällspass för allmänheten kl. 18.30-20.30 för alla tre kommunernas invånare.

Dagens efter, 28 mars, så är det ett studiebesök på Hagelsrum Biogas för ovanstående kommuners LRF-lantbruksmedlemmar.

Så kika in på aktivitetssidan och se hur du anmäler dig!

torsdag 23 februari 2012

Hög elräkning?

Tycker du att din elräkning är svår att förstå? Funderar du på att byta elhandlare? Vad är skillnaden mellan elhandlare och nätföretag?
På Konsumenternas elrådgivningsbyrås hemsida hjälper och vägleder de dig i olika frågor rörande elmarknaden, helt utan avgift. Du kan också få hjälp med att förstå begrepp som förekommer på elräkningen, på näträkningen, i avtal om elleverans och i elhandelsföretagens marknadsföring.

måndag 20 februari 2012

Odlat kött - lösningen på matbristen?

Dagens stora nyhet än så länge är Odlat kött. Kommentarerna är på sverigesradio är starka. Återigen så är en klimat- och miljöfråga tätt förknippat med ett etiskt dilemma. Vad tycker du?



Läs mer om kött och köttproduktion kopplat till energi på energimyndighetens hemsida.

torsdag 16 februari 2012

Bostäder minskade sin elanvändning under 2011

Under 2011 minskade elanvändningen i bostadssektorn med 8 % jämfört med 2010. Minskningen beror till största delen på att 2011 var ett varmare år än normalt och att 2010 var ett kallare år än normalt.

Graddagsfaktorn för Målilla var t.ex. 0,86 för 2010 och 1,13 för 2011.
Graddagar används för att jämföra en energianvändning mellan två olika år genom att ta hänsyn till temperaturen. 

Beräkningsexempel: Använde du 10 000 kWh för uppvärmning under 2010, tappvarmvattenanvändningen borträknad (schablonmässigt kan man säga att den utgör 20 % av totala energianvändningen) så multiplicerar du det med 0,86: 10 000 kWh x 0,86 = 8 600 kWh vilket då är vad du skulle ha använt ett normalt år.
Och motsvarande för 2011 blir då: 10 000 kWh x 1,13 = 11 300 kWh.




tisdag 14 februari 2012

Nya Tidningen nr.1-2012

Här kommer årets första energi- och klimattips som detta första nummer går i kärlekens tecken... Passa på att göra något mysigt med din partner, idag på alla hjärtans dag, och spara energi och gör något bra för klimatet på samma gång!

1. Kryp under en filt tillsammans och sänk temperaturen inne! 

För varje grad ni sänker temperaturen inomhus minskar ni energianvändningen med 5 %. Om ni har en energianvändning för uppvärmning på 20 000 kWh/år och ni sänker inomhustemperaturen från 21°C till 20°C så sparar ni 1 000 kWh. 

Sänker ni till 19°C så kan ni mysa under filten flera kvällar och så sparar ni nästan 2 000 kWh/år.

2. Myselda i kaminen men elda inte för kråkorna! 

En sprakande brasa är inte bara mysig att titta på, den ger billig värme om ni har en modern insats eller en kakelugn. 1 m3 ved motsvarar 1 000 kWh och har man då en modern insats så kan man få ut uppemot 75 % av vedens energi i form av värme. Gamla kakelugnar är också bra då de lagrar värme mycket längre än en vanlig öppen spis. 

Ved räknas som förnyelsebar energi vilket är bra för miljön, men glöm inte bort att elda på rätt sätt och att ha bra och torr ved.

3. Köp en blomma till din käraste!

Många försöker vara klimatmedvetna när man handlar mat, det många inte vet är att man kan vara det när man handlar blommor också. För många, är nog ni, som kommer hem med en blomma till er käraste idag. Köp då en blomma som är märkt med Svensk sigill, då vet ni att den är producerad på en svensk gård med strikta produktionsregler som är till nytta för natur och människa. Är den även klimatcertifierad så uppfyller produkten även kraven för produktion med lägre klimatbelastning.

måndag 13 februari 2012

Nya Tidningen nr.1-2012 kommer imorgon!

I morgon kommer första numret av Nya Tidningen. Håll då utkik här i bloggen då tipsen även kommer att publiceras här. Temat detta nummer är kärlek... =)

Framöver kommer vi göra så att tipsen publiceras i sin helhet i bloggen på samma sätt som de är i tidningen så att våra läsare i Vimmerby, Västervik och Högsby även kan ta del av dem. Ibland lägger vi även in nyttiga länkar i inläggen här i bloggen.

tisdag 7 februari 2012

När det blir strömavbrott kan man värma huset med några värmeljus !

Har man värmeljus som väger ca 15 gram efter att man räknat bort aluminiumet på ca 1,5 g.
(mätningar har gjorts på 30st värmeljus i egen bostad)
Stearinet har ett energiinnehåll på 40Mj/kg och brinntiden beräknas till 4 timmar.





40 000 000 * 0,015  = 600 000 j
600 000/4 timmar =150 000/3600 = 41 Watt






Med ett vanligt stearinljus kan man komma uppi hela 100 Watt





Kan kräva ett större antal men goda tips hur man kan behålla värmen i ett krisläge kan man få från Energimyndigheten. http://www.energimyndigheten.se/sv/Hushall/Nar-det-blir-stromavbrott/














/Nyman

Emåalliansen Högsby

Igår kväll var jag, Åsa Holmgren från Smålandsidrotten samt Christina Dahlen från kultur och fritidsförvaltningen på Högsby kommun med på Emåalliansens första möte för året.

Åsa berättade om Smålandsidrottens projekt EnergiSMART-förening, jag pratade om hur man ska arbete med energieffektivisering och vilka aktuella bidrag som finns att tillgå och Christina drog lite om vad som är på gång från kommunens sida. Bl.a. ett intressant förslag där föreningarna kan få möjlighet till en form av energibidrag från kommunen.

Nedanstående bidragsmöjligheter finns att tillgå för idrottsföreningar:





/Jens

måndag 6 februari 2012

Tidningen Innehåll i Högsby

I Högsby kommun har man en gratistidning som går ut till alla hushåll (precis som Nya Tidningen i Hultsfred) som heter Innehåll. I tre nummer under våren och tre nummer under hösten kommer jag att ha med en liknande energispalt även där.

Innehållet kommer ungefär vara detsamma som i Nya Tidningen, men anpassat efter deras utgivningsdatum som är något senare i månaden. Därför kommer det inte att bli någon utökad info här i bloggen från den energispalten då det oftast redan har tagits upp här (så Högsbyborna kan få en tjuvkik på tipsen här i bloggen kan man säga).

Utgivningsdatumen där energitipsen är med är följande:

2012-02-24
2012-03-30
2012-04-27

2012-10-26
2012-11-23
2012-12-14

/Jens K

fredag 3 februari 2012

Sverige utan klimatutsläpp 2050

Naturvårdsverket har lämnat ett underlag till en svensk plan hur averige ska klara sig utan klimatutsläpp till 2050. Läs mer om rapporten och övrigt om Sveriges klimatarbete på Naturvårdverkets hemsida. Mer om den vetenskapliga grunden bakom klimatarbetet kan du läsa hos SMHI.


Vill du göra något för vår gemensamma framtid? På Minplanets hemsida kan du få många olika tips när du lämnar ett klimatlöfte!

torsdag 2 februari 2012

Kärnkraft i media

Kärnkraften diskuteras igen i media. Verken står stilla och elen räcker inte till står det överallt.

Vill du själv ta reda på fakta kring vilka kärnkraftsreaktorer som är i drift eller ej kommer här ett par bra länkar:

Forsmark
Ringhals
Oskarshamn

Här hittar ni en lista på de effektreserver som gäller just nu. Tyvärr har jag inte hittat något ställe där man kan läsa av effektreservens nuvarande produktion, men någon läsare kanske vet detta? I så fall får ni gärna tipsa om detta.

/Jens

Fråga fritt!

Kommentarer från vissa föreningar har inkommit i vårat Fråga fritt-forum samt kommentarer på vissa av våra inlägg som vi inte tar ställning för eller emot. 

RådgivningsEKOT har valt att inte granska inkommande kommentarer utan de publiceras direkt. Vi har däremot sagt att om kommentarer som kan ses som direkt marknadsföring av företag eller produkter, som är kränkande eller som ej hör till ämnet tas bort så fort som möjligt.

Vi är glada för att ni väljer att yttra era åsikter kring energi, klimat och miljö här i vår blogg och hoppas att fler läsare väljer att delta i debatten. 

/RådgivningsEKOT

onsdag 1 februari 2012

Minska matsvinnet

Nya siffror visar att hushållen står för hela 67 procent av allt matavfall som slängs. I snitt slänger vi 72 kilo matavfall varje år. Minska svinnet genom att ta hand om maten rätt! Läs mer på Minplanet.se