torsdag 22 december 2011

GOD JUL & GOTT NYTT ÅR!

Nu tar vi lite paus här i bloggen t.o.m. v.2 så Mikael, Emma och Jens här på

RådgivningsEKOT önskar alla läsare en


GOD JUL
och ett
GOTT NYTT ÅR 2012

Kan det vara förlåtet att ha en glödlampa lysande?

Med AWARE Laundry Lamp kan man dra en viss nytta av den värme som glödlampan avger.
I och med att ca 95 % av lampans energi blir värme så kan kläderna torka lite snabbare.
Rekommenderar hellre torkning utan lampan men designen känns rolig.


Kan någon tänka sig att ha den i vardagsrummet? Min son skulle det garanterat.....
/ Mikael

Nya kontaktuppgifter Jens

Nu är Jens kontaktuppgifter uppdaterade här i bloggen. Ni hittar dem under "Vilka är vi?"
Och som tidigare nämnts så omfattar RådgivningsEKOT även Högsby kommun nu.

tisdag 20 december 2011

Miljö- och byggnadspriset 2011 Hultsfred

2011 års miljö- och byggnadspris delas mellan Miljögruppen på Hultsfreds gymnasium och Åke Birgersson, Hagelsrums Biogas AB!

Motiveringar till priserna
Åke Birgersson, Hagelsrums Biogas AB tilldelas priset för sin satsning på den första biogasanläggning i kommunen. Anläggningen kommer bidra till att andelen producerad förnyelsebar energi i vår kommun ökar och innebär även stora miljövinster i form av minskade utsläpp av växthusgasen metan.

Satsningen genomförs med ett stort engagemang för att utveckla både den egna verksamheten och jordbruksnäringen i stort, trots att både de ekonomiska förutsättningarna för satsningen är tuffa och att denna typ av teknik är relativt ny i Sverige. Genom denna satsning visar Åke Birgersson på ett stort intresse för att minska den egna verksamhetens miljöpåverkan och bidrar till ett mera uthålligt samhälle.

Läs mer om Hagelsrums Biogas AB här.

Priscermonin
Miljögruppen på Hultsfreds gymnasium tilldelas priset för att genom sitt stora engagemang för miljö- och klimatfrågorna engagerat hela skolan med att starta upp ett miljöråd. Eleverna har visat stor handlingskraft och vilja att förändra sin närmiljö så att den ska få en så låg klimatpåverkan som möjligt. 

Genom detta pris vill miljö- och byggnadsnämnden premiera miljögruppens genomförda arbete men även bidra till gruppens fortsatta arbete och hoppas att miljörådet har kommit för att stanna.

Läs mer om Miljögruppen här.
Ni har även kunnat läsa om dem här i bloggen tidigare

Tipsen från nyaTidningen idag!

Här kommer energitipsen från dagens nr av nyaTidningen!

Nu är det bara fyra dagar kvar till julafton. Troligen har många av er redan inhandlat alla julklappar men för er som fortfarande saknar några klappar kommer här tre roliga julklappstips som hjälper er att spara energi och pengar.

1. Vattenbesparing
Idag finns en massa smarta prylar för att minska sin vattenförbrukning och varmvattenanvändning, allt från snålspolande munstycken till avloppsvattenåtervinning.

Denna LED-indikator är en rolig sak som säljs på en rad olika prylaffärer och webbshopar.

Den drivs av vattenströmmen och lyser grönt vid dusch upp till 4 min, blått upp till 8 min, rött upp till 12 min och därefter blinkande rött och då är det verkligen dags att kliva ur duschen.

2. Energimonitorer

Ett sätt att spara el på är att använda sig av en så kallad energimonitor. De kan visa din elanvändning momentant (just nu), senaste timmen, dygnet, veckan, månaden, etc. En del kan även ge prognoser baserat på din tidigare elanvändning, visa generat koldioxidutsläpp och elkostnad.

Egentligen sparar de ingen energi i sig själva men tester visar att när hushåll blir medvetnare om sin elanvändning så kan de spara upp till 10 % genom ändrat beteende.

3. ”Synlig” el

Här är en annan rolig pryl som verkligen ”synliggör” din elanvändning. När du pluggar in något i grenuttaget så börjar sladden att lysa så att det ser ut som att elen ”strömmar” i sladden. Desto mer elprylar du kopplar in i grenuttaget desto snabbare ”strömmar” det i sladden. Tyvärr har jag inte hittat denna i handeln ännu, men det kan kanske bli en julklapp till nästa år, då detta är något som säkerligen kommer bli populärt.


måndag 19 december 2011

nyaTidningen med energitips i morgon!

I morgon kommer nyaTidningen ut i Hultsfred igen. Sista energitipset för året!

Det blir dock ingen utökad info här i bloggen, men däremot presenteras tipsen här också, så att våra läsare i Vimmerby och Västervik också kan ta del av dem.

Så håll utkik kring lunch i morgon!

/Jens

fredag 16 december 2011

Varning för falsk energimärkning

Alla svenska fönstertillverkare och utländska fönstertillverkare med försäljningsorganisation i Sverige, kan energimärka sina fönster. De måste styrka sina fönsters energiegenskaper genom tester och beräkningar utförda av ett ackrediterat eller certifierat testinstitut enligt gällande europeisk standard. Uppgifterna granskas ytterligare av oberoende tredje part innan fönstren energimärks. Energimärkningen är frivillig än så länge.

Några fönstertillverkare marknadsför att de har energimärkta fönster. Om dessa fönster inte finns på http://www.energifonster.nu/ så är inte energimärkningen godkänd.


torsdag 15 december 2011

Högsby en del av RådgivningsEKOT

Från och med 1 januari 2012 kommer jag att jobba med energirådgivningen i Högsby också. Det innebär att Högsby kommer ingå i vårat "bloggområde" också.

Jag flyttar då även över till ÖSK (Östra Smålands Kommunalteknikförbund) som är ett kommunalförbund mellan Högsby och Hultsfred kommuners tekniska förvaltningar. Det innebär att jag även får nya kontaktuppgifter. Bloggen kommer därför uppdateras med de nya uppgifterna så fort allt är klart.

Med vänliga hälsningar
Jens

Resultat från elområdena


Nu har det gått drygt en månad sedan de nya elområdena började gälla.
På Nord Pool Spot kan man nu utläsa vad prisskillnaden blev i november månad.

SE1: 38,00 öre/kWh + moms
SE2: 38,00 öre/kWh + moms
SE3: 39,75 öre/kWh + moms
SE4: 45,57 öre/kWh + moms

Det betyder alltså att elpriset var 7,57 öre dyrare i område fyra jmf med område 1, utöver detta tillkommer moms och skatt.

I "värsta" fallet där man i område 1 även har reducerad elskatt blir skillnaden störst:

SE4: 45,57 + 11,39 + 35,40 = elpriset + moms på elpriset + elskatt inkl. moms = 92,36 öre/kWh
SE1: 38,00 + 9,50 + 23,40 = elpriset + moms på elpriset + reducerad elskatt inkl. moms = 70,90 öre/kWh


Utöver ovanstående elpriser tillkommer fast kostnad för elhandeln, fast kostnad för elnät och rörlig kostnad för elnät. Dessa priser varierar också något beroende på leverantör och nätägare.

Är detta en orättvis prisindelning? Vad tycker ni? 


tisdag 6 december 2011

Energikalkyl på ditt hus

Innan man byter uppvärmningskälla är det viktigt att först göra åtgärder som minskar energianvändningen för att efter det bestämma vilken uppvärmning som passar bäst.

Det svenska genomsnittshuset på 144 kvm har en energianvändning på 26200 kWh/år. För ett normalhushåll brukar man säga att 6000 kWh/ år är för hushållsel och  nästan lika mycket är för varmvatten.


Värme kan spridas på flera olika sätt i huset. Ett vattenburet distirbutionssystem med radiatorer (element) är vanligast i svenska villor. Men det finns också ca 300 000 småhus med elradiatorer (direktel). I nybyggda hus är det vanligt med golvvärme, antingen vattenburen golvvärme eller golvvärme med elslingor. Värmen kan också spridas via ventilationsluften. Vattenburen distribution ger det mest flexibla systemet då det passar de flesta värmekällorna.

Olika uppvärmningskällor påverkar ekonomi, bekvämlighet, komforten, klimatet och miljön på olika sätt. Här hittar du en länk till Energimyndighetens Energikalkyl där du kan beräkna din bostads energianvändning.

måndag 5 december 2011

Tips på aktiviteter?

2012 års verksamhetsplaner ska snart tas fram av Jens, Emma och Mikael.
Har du några tips på aktiviteter, arrangemang, m.m.? Är det något speciellt du skulle vilja att vi anordnar under nästa år? Är det någon föreläsare du vill att vi ska bjuda in?

Hör då av er till oss, antingen här i bloggen, eller direkt till oss på mejl eller telefon. Våra kontaktuppgifter hittar nu under "Vilka är vi?".

/Jens, Emma och Mikael

fredag 2 december 2011

Rådgivare på studiebesök hos Gense.

Under utbildningen Företagsrådgivning fick vi se ett företag som lyckats få ner energiförbrukningen på ett systematiskt sätt.
GENSE grundades 1856 och har 150 års tradition av bestickstillverkning. Gense är idag en av de största leverantörerna av rostfria bestick i Skandinavien och har sin tillverkning i Eskilstuna.

Man har gått igenom och trimmat drifttider för ventilation, pumpar och värmen i lokalerna.

Belysningen har lagt ner mycket tid på att styra när den behövs.
Gense har lyckats spara 20 % på sin tongångsförbrukning i sin anläggning.

Patrik Råneby som är produktionschef säger att energibesparing är en process som kommer att fortsätta i framtiden. Utveckling sker hela tiden men utmaningarna blir större att nå samma goda resultat i framtiden.

Patrik fångar rådgivarnas intresse !

Man har nu en bra energiplan och jobbar systematiskt för att nå bästa resultat.

/Mikael


Form och funktion

Här kommer några bilder från ett studiebesök som Jens och Emma var på i veckan. Företaget vi besökte hade på ett mycket intressant sätt kombinerat form och funktion. Energi behöver alltså inte vara så tråkigt och fult.

Solceller och solavskärmning på en och samma gång

Radiatorer som även fungerar som bänk, barbord eller avlastningsyta