fredag 16 september 2011

KRÖNIKA

Under hösten kommer vi att ha skriva ett längre inlägg/krönika om ett aktuellt ämne, där vi presenterar våra teorier om ämnet. Hur ofta har vi inte bestämt ännu (1 ggr/vecka eller 1 ggr/månad???). Kommentera gärna dessa inlägg.

Högre eller lägre elpriser för hushållen???

Under veckan har man i olika nyhetssändningar berättat om rekordlåga spotpriser(1) på el. I går låg priset på dryga 18 öre/kWh (att jmf med 22 aug då det låg på 48,42 öre/kWh). Att priset sjunkit så mycket nu beror på de stora regnmängderna som fallit den senaste tiden vilket lett till att vattenmagasinen till de stora vattenkraftverken nu är fulla.

Samtidigt står 5 av landets 10 kärnkraftreaktorer stilla. Det planerade kortstoppet av O2:an på OKG i Oskarshamn har förlängts till mitten av oktober, Ringhals 2 har varit avständ sedan 2 april och planeras vara i drift 18 november, Ringhals 3 togs ur drift i söndags och planeras vara igång igen den 21 september, Ringhals 4 är avställd sedan 4 augusti och återstarten har försenats och planeras till 2 oktober, på Forsmark är revisionerna klara av 1:an och 2:an men 3:an står still t.o.m. 16 okober.

Är kärnkraften lika opålitlig som vindkraften är enligt vindkraftsskeptikerna? Efter denna veckas otroligt blåsiga väder känns det som vindkraftens potential är betydligt större än kärnkraftens. Under Klimatresan Kalmar län förra veckan fick vi som deltog i Mönsterås höra att vindkraften byggs ut med 1 verk i veckan i Sverige och i Kina är motsvarande siffra 1 verk per arbetsdag (och i Kina är det arbetsdag 7 dagar/vecka fick vi lära oss). I onsdags presenterade Svensk Vindenergi ny statistik som visar att den svenka elproduktionen från vindkraft slår nya rekord - från 2,5 TWh under helåret 2009 till 5,1 TWh under de senaste 12 månaderna.

Trots denna stora ökning av vindkraften är vi fortfarande beroende av kärnkraften. Under 2010 kom ca 40 % av landets totala elproduktion från kärnkraft. Hur kommer elpriset att påverkas framöver om kärnkraftsrevisionerna förlängs? Kan det bli samma rekordhöga elpriser som förra vintern? Som det ser ut just nu - så tror jag inte det - men kommer kärnkraftens revisioner förlängas ytterligare samtidigt som vi får kallt väder kan vi nog komma upp på samma nivåer.

Läge att binda sina elavtal? Ja och nej. Med hänsyn av ovan, ja om spotpriset fortsätter vara lågt så sjunker långtidsavtalen också lite, med hänsyn av nedan, nej då rörligt avtal är väldigt billigt just nu.

I början av denna månad presenterade SCB, på uppdrag av energimyndigheten, ny statistik om energipriser och leverantörsbyten som visar att hushållen betalade i genomsnitt högre elpriser under det andra kvartalet år 2011 än motsvarande kvartal förra året.
Tillsvidareprisavtal(2) var mellan 8 och 9,4 procent högre i juni 2011 än i juni 2010. Rörliga prisavtal var 5,3 till 6,1 procent högre. Tidsbundna avtalsformer var, beroende på avtal och typkund, 5,7 till 7 procent högre.
Skillnaden i pris mellan de lägsta prisavtalen, rörliga avtal, och tillsvidareprisavtalen, uppgick i juni till mellan 27,6 och 28,9 öre/kWh.  

Läs mer om statistiken här.

Elbörsen är lika opålitlig som aktiebörsen just nu. Spekulationerna om vinterns elpriser är många, men en sak som jag är säker på, är att elpriserna på längre sikt bara kommer att öka...oavsett vindkraftutbyggnad eller revisionsförlängningar av kärnkraften.

(1) Spotpriset sätts timme för timme baserat på tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nordpool. På detta pris tillkommer elleverantörens avgifter, skatt och moms för dig som slutkund.

(2) Avtalsform när man ej gjort ett aktivt val av avtalsform.

/Jens

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar