onsdag 28 september 2011

Nils Holgerssonrapporter 2011

Nils Holgerssongruppen(1) genomför varje år en undersökning där en bostadsfastighet "förflyttas" genom landets samtliga kommuner för att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning. Rapportens syfte är att redovisa prisskillnader som finns mellan olika kommuner.

Fjärrvärme
 Nu finns 2011 års fjärrvärmepriser och elnätsavgifter redovisade.
Du hittar fjärrvärmerapporterna här och elrapporterna här.

Nyckeltalet som Nils Holgerssongruppen använder är kr/kvm (inkl. moms). Tittar man då på Kalmar län och de 10 kommuner som har fjärrvärme så ser det ut enligt tabellerna nedan (alla priser inkl. moms).

Ranking prisnivå fjv
Ranking prisökning fjv








Både VEMAB (V-by) och Västervik Miljö & Energi AB ligger under läns- och riksmedelpriserna medan Neova AB (H-fred) ligger över.
Neova AB (H-fred) är det enda bolaget i länet som sänkt sitt pris jmf med 2010.
Här hittar du länslistan i sin helhet.

När det gäller elrapporten är alla länets 12 kommuner med. Så här ser det ut för våra kommuner.

Ranking prisnivå el

Ranking prisökning el









Även här ligger Västervik och Vimmerby under läns- och rikssnittet medans Hultsfred ligger över.
E.ON Elnät Sverige AB har sänkt elnätsavgiften i samtliga länets kommuner där man äger nätet med 0,4 %.
Här hittar du länslistan i sin helhet.

(1) Klicka på länken för att läsa mer om Nils Holgerssongruppen.

/Jens

måndag 26 september 2011

Solcellsbidrag även 2012

Regeringen har i 2012:s budgetproposition beslutat att tillföra 60 miljoner kronor till stödet för soceller.
Det innebär att stödet förlängs med ett år. Länsstyrelsen kommer att fortsätta bevilja de ansökningar som ligger på tur.

Däremot tillsäts inga nya pengar för solvärmebidraget då regeringen anser att tekniken börjar bli konkurrenskraftig

Läs mer i energimyndighetens pressmeddelande om solcellsbidraget här.
Läs direkt i regeringens budgetproposition om utgiftsområde 21: Energi här.

/Jens

onsdag 21 september 2011

Jakten på kilowatten!

Den 30/11 kl. 13-18 på Kalmar läns muséum anordnas en temadag med namnet Jakten på kilowatten!
Det är en temadag som ger konkreta råd och en ökad föståelse för hur gamla hus kan möta dagens krav på energiåtgärder och samtidigt bevara sina kvaliteter. Temadagen riktar sig till enskilda småhusägare, men även företag och organisationer är välkomna. Det är helt kostnadsfritt och det ingår kaffe/te och matig macka!

Temadagen anorndas av Länsstyrelsen i Kalmar län, Svenska byggnadsvårdsföreningen, energikontor sydost och Kalmar läns muséum.

Program och anmälan hittar du här!

/Jens

Aktivitets-sidan uppdaterad

Vår sida med aktiviteter här på bloggen är nu uppdaterad! Du hittar den i menyn högst upp.

OBS! Ändrat datum igen för workshop 2 i projektet Från Ord Till Handling.

/Mikael, Emma, Jens

Hållbara projektarbeten på gymnasiet

I måndags var jag med på ett seminarium för årskurs 3 på gymnasiet. Seminariet anordnades av Astrid Lindgrens hembygd och Energikontor Sydost och riktade sig till de elever som jobbar med "hållbara projektarbeten". Vi gjorde ett antal övningar med eleverna där de fick reflektera över sina tankar om vad hållbarhet är. Jag och Margaretha Helander (ansvarig för kopplingen utbildning och näringsliv på kommunen) berättade om vad vi på kommunen kan bidra med.

Kajsa Rydén
En av eleverna, Kajsa Rydén, kom till mig i våras med en idé om ett projektarbete. Hennes idé passade väldigt bra ihop med ett projekt som vår transportansvarig, Michael Leijonhud, på kommunen precis skulle dra igång. Vill ni veta mer om Kajsas projektarbete? Kika in på Hultsfreds gymnasiums hemsida.

/Jens

tisdag 20 september 2011

Ökning av fel på värmepumpar

I Vimmerby tidning (inrikessidorna) kan man idag läsa om en ökning av fel på värmepumpar.
Flera andra medier skriver mera utförligt om det, bl.a. SVT. Det är en artikel de köpt från TT.

Det medierna grundar artikeln på är en rapport som försäkringsbolaget Folksam presenterade 2010-12-02 för 2009 och nu väntas det en ny rapport i oktober som presenterar 2010 års siffror.
 

Luft/vattenvärmpumpen utvinner värme ur uteluften och överför värmen till husets vattenburna värmesystem. Värmepumpen värmer även husets varmvatten. Bild: Bo Reinderdahl.
Klicka här för att öppna energimyndighetens skrift "Välj rätt värmepump".

Hur som helst visar rapporten för 2009 att skadorna på luft/vattenvärmepumpar ökade med 92 % under 2009 jmf med 2008. Anmälningarna om trasiga värmepumpar av alla slag ökade med 66 %.

Du kan läsa Folksams pressmeddelande här.
Energimyndighetens hemsida kan du även hitta tester på olika värmepumpar.

/Jens

Solceller populärt bland Hultsfredsborna


Solceller producerar el, solpaneler/solfångare
ger varmvatten och värme

Det är väldigt många som kontaktar mig med frågor kring solceller. Det verkar vara väldigt populärt bland sommarstugeägare i trakten, och framförallt bland våra tyska sommargäster. Jag gissar att det har sin förklaring i att det i Tyskland är mycket vanligare med solceller än i Sverige och att det är mycket lättare att få leverera ut på nätet där.

Själklart är det jättepositivt att privatpersoner vill satsa på förnyelsebar teknik. Fortfarande är det väldigt dyrt i Sverige men de flesta som investerar i det gör det inte bara av ekonomiska skäl. Man ser det även som en miljönytta. Men så är inte alltid fallet. Idag kan man läsa i olika medier om en nedstängd solcellsfabrik i Kina. Myndigheterna i Kina har stängt fabriken efter tre dygns protester mot att fabriken har förpestat omgivningarna. Läs mer om nyheten här.

Så det gäller att se det hela i ett större perspektiv och kolla upp hur och var solcellerna har producerats.

/Jens

Fråga fritt!

Lyfter här ut en fråga från vår Fråga fritt-sida.

Anonym sa... 

Hej RådgivningsEKOT. Jag vet att det har funnits försök med gratis busskort i Kalmar kommun, kan det vara något aktuellt för Vimmerby/Hultsfred/Västervik? Jag vet att jag hade låtit bilen stå i sådana fall! Hur försöket gick i Kalmar har jag dålig koll på, men tror att de testade i en 3 månaders period... Tänk om Hultsfred och Vimmerbypendlare kunde mötas i en gul buss vid Storebro varje morgon.


Hej Anonym (19 sep)!


I Hultsfred har fria resor för skoleleverna utanför skoltid (uppgraderade busskort) diskuterats under våren inom politiken. Det var Jonny Bengtsson (S) som hade denna motion uppe. Det blev dock inget med detta då det innebar än väldigt stor kostnad att uppgradera alla korten.

Såg även en insändare i Vimmerby tidning om att någon önskade gratis busstrafik för pensionärerna för ett par veckor sedan.

Men, om jag tolkar dig rätt, önskar du en tillfällig "prova-på" period för att locka fler att åka buss?

Söderköpings kommun har erbjudit pendlare att "prova-på" kollektivtrafiken gratis under en månad. Förra året fick 10 personer möjligheten till detta och i år utvidgade man till 100 personer. Är det något sådant som du eftersöker?

Vänligen
Jens

måndag 19 september 2011

Europeiska Trafikantveckan 2011

I fredags drog Europeiska trafikantveckan igång. Förra året anordnade vi i Hultsfred en eco-driving tävling i simulatorer för kommuens anställda.

I år satsar vi på att marknadsföra energi-, klimat- och TRANSPORT rådgivningens verksamhet samt Hultsfred, Vimmerby, Kisa och Högby kommuners infrastrukturkansli som dagligen jobbar med dessa frågor.

Vi kommer att synas på resecentrum i Hultsfred samt ICA i Virserum. Håll utkik under veckan.

/Jens

fredag 16 september 2011

KRÖNIKA

Under hösten kommer vi att ha skriva ett längre inlägg/krönika om ett aktuellt ämne, där vi presenterar våra teorier om ämnet. Hur ofta har vi inte bestämt ännu (1 ggr/vecka eller 1 ggr/månad???). Kommentera gärna dessa inlägg.

Högre eller lägre elpriser för hushållen???

Under veckan har man i olika nyhetssändningar berättat om rekordlåga spotpriser(1) på el. I går låg priset på dryga 18 öre/kWh (att jmf med 22 aug då det låg på 48,42 öre/kWh). Att priset sjunkit så mycket nu beror på de stora regnmängderna som fallit den senaste tiden vilket lett till att vattenmagasinen till de stora vattenkraftverken nu är fulla.

Samtidigt står 5 av landets 10 kärnkraftreaktorer stilla. Det planerade kortstoppet av O2:an på OKG i Oskarshamn har förlängts till mitten av oktober, Ringhals 2 har varit avständ sedan 2 april och planeras vara i drift 18 november, Ringhals 3 togs ur drift i söndags och planeras vara igång igen den 21 september, Ringhals 4 är avställd sedan 4 augusti och återstarten har försenats och planeras till 2 oktober, på Forsmark är revisionerna klara av 1:an och 2:an men 3:an står still t.o.m. 16 okober.

Är kärnkraften lika opålitlig som vindkraften är enligt vindkraftsskeptikerna? Efter denna veckas otroligt blåsiga väder känns det som vindkraftens potential är betydligt större än kärnkraftens. Under Klimatresan Kalmar län förra veckan fick vi som deltog i Mönsterås höra att vindkraften byggs ut med 1 verk i veckan i Sverige och i Kina är motsvarande siffra 1 verk per arbetsdag (och i Kina är det arbetsdag 7 dagar/vecka fick vi lära oss). I onsdags presenterade Svensk Vindenergi ny statistik som visar att den svenka elproduktionen från vindkraft slår nya rekord - från 2,5 TWh under helåret 2009 till 5,1 TWh under de senaste 12 månaderna.

Trots denna stora ökning av vindkraften är vi fortfarande beroende av kärnkraften. Under 2010 kom ca 40 % av landets totala elproduktion från kärnkraft. Hur kommer elpriset att påverkas framöver om kärnkraftsrevisionerna förlängs? Kan det bli samma rekordhöga elpriser som förra vintern? Som det ser ut just nu - så tror jag inte det - men kommer kärnkraftens revisioner förlängas ytterligare samtidigt som vi får kallt väder kan vi nog komma upp på samma nivåer.

Läge att binda sina elavtal? Ja och nej. Med hänsyn av ovan, ja om spotpriset fortsätter vara lågt så sjunker långtidsavtalen också lite, med hänsyn av nedan, nej då rörligt avtal är väldigt billigt just nu.

I början av denna månad presenterade SCB, på uppdrag av energimyndigheten, ny statistik om energipriser och leverantörsbyten som visar att hushållen betalade i genomsnitt högre elpriser under det andra kvartalet år 2011 än motsvarande kvartal förra året.
Tillsvidareprisavtal(2) var mellan 8 och 9,4 procent högre i juni 2011 än i juni 2010. Rörliga prisavtal var 5,3 till 6,1 procent högre. Tidsbundna avtalsformer var, beroende på avtal och typkund, 5,7 till 7 procent högre.
Skillnaden i pris mellan de lägsta prisavtalen, rörliga avtal, och tillsvidareprisavtalen, uppgick i juni till mellan 27,6 och 28,9 öre/kWh.  

Läs mer om statistiken här.

Elbörsen är lika opålitlig som aktiebörsen just nu. Spekulationerna om vinterns elpriser är många, men en sak som jag är säker på, är att elpriserna på längre sikt bara kommer att öka...oavsett vindkraftutbyggnad eller revisionsförlängningar av kärnkraften.

(1) Spotpriset sätts timme för timme baserat på tillgång och efterfrågan på den nordiska elbörsen Nordpool. På detta pris tillkommer elleverantörens avgifter, skatt och moms för dig som slutkund.

(2) Avtalsform när man ej gjort ett aktivt val av avtalsform.

/Jens

torsdag 15 september 2011

Lästips om Klimatresan - tema biogas

På bloggen Hållbara Kalmar kan ni läsa ett intressant inlägg om Klimatresan Kalmar län med fokus på biogas.

"Det verkar äntligen börja hända saker med biogasen i länet".

/Jens

Regeringen satsar på oss energi- och klimatrådgivare

De kommunala energi- och klimatrådgivarna är en viktig pusselbit i regeringens klimat- och energipolitik. I höstbudgeten satsar regeringen därför 140 miljoner kronor årligen på fortsatt energi- och klimatrådgivning för 2013 och 2014.

Läs mer om nyheten på näringsdepartementets nyhetssida.

tisdag 13 september 2011

Energitips i "nya Tidningen" - tips 3

Här kommer tredje tipset från dagens nr av "nya Tidningen".

3. Vad kostar det?

Här följer några räkneexempel med olika ljuskällor.

Förutsättningar 1
Elpris 1,5 kr/kWh och användningtiden är i genomsnitt 8 tim/dygn året runt dvs. 2 920 tim/år (8 tim x 365 dagar). Ljuskällan ska motsvara en vanlig 40W glödlampa och dess egenskaper.

Ljuskälla, effekt, pris och livslängd
- Glödlampa, 40 W, 12 kr och 1 000 tim
- Lågenergilampa, 8 W, 40 kr och 10 000 tim
- LED-lampa, 8 W, 199 kr och 25 000 tim

Beräkning
- Glödlampa
Inköpspris: 3 st x 12 kr = 36 kr
Drifttkostnad: 0,04 kW x 1,50 kr/kWh x 2 920 tim = 175,2 kr
Totalkostnad: 36 + 175,2 = 211,2 kr

- Lågenergilampa
Inköpspris: 40 kr
Drifttkostnad: 0,008 kW x 1,50 kr/kWh x 2 920 tim = 35,04 kr
Totalkostnad: 40 + 35,04 = 75,04 kr

- LED-lampa
Inköpspris: 199 kr
Drifttkostnad: 0,008 kW x 1,50 kr/kWh x 2 920 tim = 35,04 kr
Totalkostnad: 199 + 35,04 = 234,04 kr

Utvärdering
Här är alltså lågenergilampan det absolut bästa alternativet. LED-lampan är för dyr och effekten är inte tillräckligt låg för att kompensera detta.
___________________________________________________

Förutsättningar 2
Elpris 1,5 kr/kWh och användningtiden är ljuskällan med längst livslängd. Ljuskällan ska motsvara en vanlig 25W glödlampa och dess egenskaper.

Ljuskälla, effekt, pris och livslängd
- Glödlampa, 25 W, 12 kr och 1 000 tim
- Lågenergilampa, 5 W, 40 kr och 10 000 tim
- LED-lampa, 3,2 W, 165 kr och 15 000 tim

Beräkning
- Glödlampa
Inköpspris: 15 st x 12 kr = 180 kr
Drifttkostnad: 0,025 kW x 1,50 kr/kWh x 15 000 tim = 562,5 kr
Totalkostnad: 180 + 562,5 = 742,5 kr

- Lågenergilampa
Inköpspris: 2 st x 40 kr = 80 kr
Drifttkostnad: 0,005 kW x 1,50 kr/kWh x 15 000 tim = 112,5 kr
Totalkostnad: 80 + 112,5 = 192,5 kr

- LED-lampa
Inköpspris: 165 kr
Drifttkostnad: 0,0032 kW x 1,50 kr/kWh x 15 000 tim = 72 kr
Totalkostnad: 165 + 72 = 237 kr

Utvärdering
Här är återigen lågenergilampan det absolut bästa alternativet kostnadsmässigt, men LED-lampan är inte så långt ifrån då effekten är så pass låg som 3,2 W och inköpskostnaden är lägre vid dessa förutsättningar. Glödlampan är det absolut dyraste alternativet (mer än 500 kr dyrare än det näst sämsta alternativet).

Energitips i "nya Tidningen" - tips 2

Här kommer andra tipset från dagens nr av "nya Tidningen".

2. Vad ska man tänka på?
Som jag skrev i tidningen är det ändamålet för ljuskällan som är det viktigaste. Det vill säga vad man ska använda ljuskällan till och hur man vill att ljuset ska upplevas. Man kan mäta detta på olika sätt (se längre ned) men det är alltid hur man själv upplever det som är det viktigaste. Så det absolut bästa är om du kan få låna en lampa/ljuskälla i affären och prova hemma innan du köper den. I seriösa lampbutiker är det inget problem, annars kan du ta med din lampa till butiken och prova där i alla fall.

Några enheter som kan vara bra att känna till:

Effekt: Det som har varit den viktigaste enheten, då endast glödlampor var enda alternativet, och som då även sa lite om ljusmängden. Det är egentligen endast ett mått på hur mycket elektrisk effekt en lampa har.
Glödlampor har högre effekt - antal watt - för samma ljusflöde jämfört med lågenergilampor, vissa halogenlampor och LED-lampor.

Ljusflöde (lumen): Ljusflödet - lumen - anger hur mycket strålning en ljuskälla avger i alla riktningar. Det säger hur mycket ljus lampan ger. Ljusutbyte är ett mått på hur effektivt en ljuskälla producerar ljus, mäts i lumen/watt (lm/W).

Färgtemperatur: Lampans färgtemperatur påverkar hur vi upplever ljuset och de föremål det lyser på. Det kan uppfattas som varmt, kallt eller neutralt.
Varmt ljus ligger under 3 300 K (vanligtvis runt 2 700 beroende på fabrikat). Framhäver röda och gula toner. Kallt ljus ligger över 5 300 K och ger ett mer blåaktigt lhus.
Vitmålade väggar behöver ett varmare ljus. En glödlampa anses ha ett varmt ljus och ligger på 2 700 K. Till en läslampa är det bättre med ett kallare ljus, runt 3 - 4 000 K.

Mer information om tips 2 kommer kl. 16.00.

/Jens

Klimatresa genom länet.

Regionförbundet har under två dagar gjort en klimatresa i länet med politiker, tjänstemän och övriga organisationer.
Resan startade i Västervik där Biogasen var huvudämnet.
Planer och möjligheter diskuterades varvid bl.a. Ingela Nilsson Nachtweij från LRF visade vilken potential som finns inom jordbruket.

I Högsby informerades om hållbart resande och KLT:s planer i miljöarbetet.

Temat i Oskarshamn var energieffektivisering och exempel på hur man framgångsrikt kan jobba med EPC.
X-lab med sin mobila experimentbuss

När resan nått Mönsterås fick de resande en inblick i förnyelsebar energi.
Vindkraftssatsningar i länet beskrevs av Whang från Regionförbundet och en intressant föreläsning om Södras arbete av Albin energisamordnare.

Mönsterås bygger ett miljövänligt och energisnålt bibliotek.

Slutdestination var Kalmar där utbildning och invånarengagemang förelästes av bl.a. Linné Universitetet.

Vill ni veta mer om föreläsningarna …..länk.
/ Mikael

Energitips i "nya Tidningen" - tips 1

Här kommer första tipset från dagens nr av "nya Tidningen".

1. Vilka är alternativen?

a) Lågenergilampan (lysrörslampan)

Bild 1


Bild 2
 











I bild 1 ser ni en 9 watts lågenergilampa (motsvarande ca 40 W glödlampa) som används till "mysbelysning". I bild 2 ser ni en närbild på lampan. Det är en vanlig "spiral"-formad lågenergilampa som här passar perfekt till armaturen då den ej syns under lampskärmen. På båda bilderna kan ni se att lampan har ett varmare/gulare ljus dvs. låg färgtemperatur.

En vanlig fördom om lågenergilampor är kvicksilverhalten i dem. Kvicksilvret är en förutsättning för att lampan ska fungera och halten kvicksilver ligger på 1-5 mg per lampa. Kvicksilvret som finns i lampan är samlat och kan återvinnas till skillnad mot det kvicksilver som släpps ut i luften från kolbaserad elproduktion där utsläppen är okontrollerade. Denna kolbaserade elprodutkion minskar först (marginalel) när du minskar din elanvädning genom t.ex. att byta till en lågenergilampa, vilket då bidrar till att utsläppen av kvicksilver minskar.

b) Halogenlampan

Bild 3

Dagens halogenlampor finns i många olika utföranden. Halogenlampa classic, energiklass C (bild 3) är den vanligaste och ser precis ut som en vanlig glödlampa. Den drar ca 30 % mindre energi än motsvarande glödlampa och har en livslängd på 2000 - 3000 tim (2-3 ggr mer än en glödlampa). Dess egenskaper påminner mycket om glödlampans men en del säger att ljuset upplevs lite "krispigare". Andra typer av halogenlampor är halogenlampa energiklass B som är ca 50 % effektivare än en glödlampa, kronljus, riktade (spotlights) som ofta har spänningen 12 volt och reflektorlampor som är vanliga i butiker.


c) Lysdiodslampan (LED)

Bild 4

Här kan ni se några exempel på användningsområden på LED-lampor. I bild 4 och bild 5 används en 0,5 W kronljuslampa av LED typ. Den motsvarar ca 15 W vilket är perfekt till fönsterlampa.

I bild 6 och bild 7 kan ni se en LED-lampa som sitter i en allmänbelysning för en hall. Den har en så kallad G9-sockel som krävdes till denna armatur. Här får man (med hjälp av armaturen) ett riktat ljus på taket och golvet. Effekten ligger på 3,5 W.




Bild 5

I bild 8 kan ni se spotlights av LED typ på 3 W st som ersatt 35 W halogenlampor. Dessa har, tillskillnad från de övriga, ett vitare ljus motsvarande dagsljus, men på bilden är de neddimmrade vilket gör att de ser gulare ut.

LED-lampor är mycket dyrare än övriga alternativ och tekniken är fortfarande relativt ny. Fördelen med dem är livslängden, som ligger på mellan 20 000 tim - 50 000 tim och den väldigt låga effekten.




Bild 6


Mer information om tips 2 kommer kl. 12.00.

/Jens











Bild 7




Bild 8

måndag 12 september 2011

Tre filmer från våra tre kommuner visades på Klimatresan

Solceller på församlingsgården (Hultsfred)

Biogas på Odensviholms gård (Västervik)

Fjärrvärme (Vimmerby)


/Jens, Mikael, Emma

Energipriser

Nu ligger september månads prisjämförelse uppe på energi- och klimatsidorna på kommunens webbplats. Du hittar dem här.

Sen augusti har det rörliga samt 1-åriga elpriset gått upp medans det 2-åriga har sjunkit.
Oljepriset har sjunkit något medans pelletspriserna har stigit.

/Jens

Energitips i "nya Tidningen"

I morgondagens nr av "nya Tidningen" (gratistidning som delas ut till alla hushåll i Hultsfreds kommun) har jag en spalt med månadens energistips. Denna månad fokuserar jag på tredje steget i glödlampsutfasningen - förbud mot klara 60 watts glödlampor. Läs mer om utfasningen här.

Här i bloggen kommer ni imorgon (och efter varje nytt nr av "nya Tidningen") få utökad information om de tre tips som står i tidningen.

Så glöm inte att kika in imorgon...

/Jens

torsdag 8 september 2011

Klimatresan startar om några timmar - smygpremiär

Kl. 10.30 drar Klimatresan Kalmar län igång ifrån Västervik.

På bussresan kommer ett antal kortfilmer att visas från några av kommunerna. Dessa kortfilmer kommer sedan att publiceras på Klimatresan officiella hemsida, men vi på RådgivningsEKOT har lyckats komma över en av dessa filmer som ni kan se här nedan. En riktigt smygpremiär.

http://www.megavideo.com/?d=H0JZ2CWA

/Jens

onsdag 7 september 2011

Marknadsföring

Vi har tagit fram en A5-flyer om bloggen som vi ska använda vid olika evenemang som marknadsföring.

Så här ser den ut.



/Mikael, Jens, Emma

tisdag 6 september 2011

Albäcksskolan - Hållbar framtid


Några av de sakerna eleverna fick välja mellan...

Idag har jag varit på Albäcksskolan (högstadieskola i Hultsfred) hos tre klasser ur årskurs 9. De har under hösten ett ämnesövergripande projekt som heter "Hållbar framtid". Projektet har pågåt några år och detta är andra året som jag är med. Vi pratade om ekologiska fotavtryck och gjorde en övning där eleverna själva fick göra olika vägval.

 Det är helt fantastiskt så duktiga de är eleverna. De motivera sina val och resonerar sig fram till olika svar. De är i många fall ett eller ett par steg före det jag tänkt att prata om. Mycket roligt!

Jag ska dit igen nästa vecka och ska försöka komma ihåg att ta ett kort när eleverna "gör sina val".

/Jens

 
  

måndag 5 september 2011

Klimatresan Kalmar län

På torsdag och fredag (8-9 septeber) anordnas Klimatresan Kalmar län. Det är både en avslutningsresa för pilotlän Kalmars deltagande i Uthållig kommun men även ett sätt att visa regionens arbete för att nå det långsiktiga målet om en fossilbränslefri region 2030 (NoOil).

Resan går från Västervik i norr till Kalmar i söder.

På resan deltar regionala och lokala politiker och tjänstemän, speciellt inbjudna gäster från statliga myndigheter och riksdagen, lokala företag och föreningar.
Utöver representanter från våra kommunala organisationer deltar även från Hultsfred; Swedspan och Svenska kyrkan, från Vimmerby; Vimmerby energi- och miljö, och från Västervik; Västerviks Biogas AB.

I Hultsfred har vi tagit fram en folder för vad som har hänt i vår kommun under deltagande i etapp 2 av Uthållig kommun. Den ser ut som nedan (klicka på bilden för att öppna foldern).


Vill du läsa mer om var Klimatresan stannar till och vad som sker på de olika stoppen? Klicka här.

/Jens

torsdag 1 september 2011

Nattvandringar

Igår var jag, Mikael och Emma i Växjö på en utbildningsdag inför ett nattvandringsprojekt som vi ska dra igång i Småland. Tillsammans med Energikontor Sydost och övriga energi- och klimatrådgivare i Småland ska vi till hösten 2012 besöka 140 företag för enklare energiinventeringar.

I Hultsfred och Vimmerby har vi smygstartat lite genom ett företagsbesök i respektive kommun genom projektet "Från Ord Till Handling". Här i Hultsfred har vi även under våren och sommaren besökt ett antal hotell- och restaurangverksamheter genom ett samarbete med livsmedelstillsynen.

Men nu är alltså målsättningen att vi ska besöka ca 4 företag/kommun. I första hand kommer vi att vända oss till de företag som har visat intresse genom den enkät som skickades ut i samband med projektet "Från Ord Till Handling". Men även andra företag är välkomna att höra av sig om ni skulle vara intresserade.

/Jens