fredag 25 februari 2011

Kommunshusen tävlar

Inom projektet Uthållig kommun ska kommunshusen tävla mot varandra. Deras uppdrag är att spara så mycket energi som möjligt. Tävlingen pågår från 1 mars till 31 maj. 24 kommuner deltar sammanlagt i tävlingen men för oss som driver bloggen är tävlingen mellan våra kommuner viktigast att vinna.

Utgångspunkten är föregående års energianvändning under samma månader, kommunhusets yta och hur många som arbetar i kommunhuset.

Kommunen kan vinna i tre olika kategorier:
  • Största totala energibesparingen i kWh
  • Största energibesparingen procentuellt
  • Bästa innovativa åtgärden

Energianvändningen kommer att visas i realtid på en LED-skärm i kommunhusets foaje. Du kan också se det på kommunernas hemsida. Har du några tips till oss på hur kommunhuset i din kommun kan minska energianvändningen? 

Så här ser det ut i Västerviks kommun som redan har sin skärm på plats

Må bästa kommunhus vinna!

/My, Jens, Mikael

Nya fönster

Det har varit, och är, en kall vinter. Många har kanske upplevt kallras (att det "drar" från fönstren). Kallras uppstår när fönsterytor isolerar dåligt. Den innersta rutan blir kall vilket kyler rumsluften närmast fönstret. Kall luft sjunker och därför kan det även kännas kallt om fötterna. Ca 35 % av den värme som läcker ut totalt förloras genom fönstren om de är dåligt isolerade.

Jag fick ett samtal idag av en person som ska investera i nya fönster. Personen ska byta gamla tvåglasfönster till helt nya vilket är en av flera åtgärder man kan göra om man vill förbättra fönstrets isolering mot kylan.

Om du funderar på att byta ut dina fönster bör du välja energimärkta fönster. Fönster energimärks på samma sätt som kylskåp och diskmaskiner och skalan är från A-G där A är u-värde 0,9, D 1,2 och G 1,5. U-värdet anger värmeförlusterna. Det är endast en energimärkning, ingen kvalitetsmärkning men den gör det enklare att jämföra olika fönster.

Glöm inte bort att ett tätt hus måste ventileras väl. Man kan exempelvis ventilera genom att ta in frisk luft utifrån via en väggventil och ta ut förorenad luft med en frånluftsfläkt. 

/My

torsdag 24 februari 2011

Energieffektivisering i SME - Från ord till handling

Ekonomin och klimatet kan tjäna på att företag energieffektiviserar. Ökade energipriser gör att energieffektivisering är mer lönsamt idag än tidigare. SME (Små- och medelstora företag) är en av målgrupperna för vår Energi- och klimatrådgivning men nu är det dags att gå från ord till handling.

Länsstyrelsen i Kalmar, Uthållig kommun inom Regionförbundet i Kalmar län, Energikontor Sydost, Energimyndigheten och Sustainable Sweden Southeast AB driver gemensamt projektet Från ord till handling och du som företag har möjlighet att delta i projektet utan kostnad.

Syftet är att hjälpa er att komma igång med ett lönsamt energieffektiviseringsarbete. Häng med från början! Välkommen till ett första informationsmöte 1 eller 8 mars, se tid och plats i respektive kommun under fliken Aktiviteter.

Ta chansen att vara med på workshops, dialoger, erfarenhetsutbyte, benchmarking, seminarium, informations- och kunskapsträffar, studiebesök, nattvandringar och hemläxor.

Vi håller även på att planera för en lokal företagskväll i Vimmerby/Hultsfred under temat energikartläggningscheckar där vår förhoppning är att ett lokalt företag ska visa upp vad de har åstadkommit med sin check. Vi jobbar även för att få hit en rikskänd företagare som aktivt har arbetat med energieffektivisering i sina företag. Preliminärt datum är 27 april och vi kommer att hålla er uppdaterade här på bloggen.

/Jens, My, Mikael

onsdag 23 februari 2011

Eldar du rätt?

Många eldar med ved för att värma sin bostad och många gör det för att det är mysigt med en brasa . Ved räknas som ett förnyelsebart energislag då det kan nybildas inom en överskådlig tid. Den koldioxid som frigörs när man eldar med ved bidrar inte till växthuseffekten då skogen använder energi för att bygga upp biomassa.

Många i kommunen är vana vedeldare och kan absolut tända upp en brasa. Men ett vanligt fel vid vedeldning är att veden inte är tillräckligt torr. Ett annat vanligt del är att man snåleldar med för dålig tillförsel. När veden inte brinner ordentligt luktar det och röken är mörk. Det bildas hälsofarliga ämnen som förorenar miljön och påverkar kommuninvånarnas hälsa. En del sätter sig också i rökgaskanalen och ökar därmed brandrisken.
  • Veden ska vara torr. Vanligtvis hinner den inte bli torr om du hugger vinterns behov under sommaren. Den kan med fördel torka minst ett år
  • Ha god lufttillförsel och stryp den inte för att det ska brinna längre
  • Använd finhuggen ved och stickor för att tända upp snabbt
Det här har även uppmärksammats i media på senare tid.

/My

tisdag 22 februari 2011

Solen skiner och värmer

Trots att det är minusgrader ute värmer solen när den är framme, eller hur? Som energikälla är solen gratis och förnyelsebar, därför är det många som väljer att använda solens energi till uppvärmning och el. Du kan använda den till att värma din bostad eller lokaler/anläggningar i din verksamhet, ditt varmvatten eller din pool. Du kan också använda solen för att producera egen el. Varför inte på din husvagn/husbil? I en bostad räcker vanligtvis inte solenergi som enda energikälla utan behöver kombineras med något annat värmesystem.

Det är många som blandar ihop begreppen...

Solpaneler eller solfångare ger solvärme
Solceller eller solcellspaneler ger el från solen
Solvärmehybridsystem ger både solel och solvärme i en integrerad konstruktion

Ett annat sätt att ta tillvara på värmen från solinstrålningen i ditt hem är att ha pigga termostatventiler som reagerar fort när gratisenergi (sol) strömmar in genom fönstren och värmer rummet. Det vill säga reglerar värmen på radiatorn efter rumstemperaturen på ett effektivt sätt.

Om du planerar att bygga om eller bygga nytt i vår/sommar kan du kanske ha nytta av solen på något sätt? Det innebär ofta en högre investeringskostnad och det kanske inte alltid är ekonomiskt lönsamt men det finns stöd att söka. Både för solvärme och solceller. Stödet söker du hos Länsstyrelsen Kalmar, eller i det län ditt hus/lokal ligger och det ges så länge avsatta pengar räcker.




Solenergi kommer vi att återkomma till i den här bloggen!

/My

måndag 21 februari 2011

Elever från Loftahammars skola visar vägen.


Varför måste vi vuxna krångla till det ……
Under en kortare föreläsning i ämnet energi visade ungdomarna från Loftahammar att vi kan rädda jorden på ett enklare sätt än vi vuxna kan föreställa oss.
I teckningstävlingen som vi hade för 3:e till 6:e klassarna fick vi smarta tips och råd.
Ungdomarna verkar vara villiga att ändra på sina vanor i vardagen.
Några goda exempel:
 



 / Mikael

Vädergubben

I tisdags förra veckan var Pär Holmgren, f.d. tv-meteorolog på Valhall. Han talade om väder och vind, men framförallt klimatfrågan. Tyvärr var ingen av oss tre energi- och klimatrådgivare på plats, men vi ska få höra honom prata längre fram i vår vid ett annat tillfälle.

Det var bara 67 personer som kom och lyssnade. Trodde faktiskt att han skulle dra mer folk och när entrépriset är så pass subventionerat så trodde jag att det skulle bli många fler som gick och lyssnade. Har pratat med några som var på plats och alla var överens om att det var väldigt intressant och framförallt var han väldigt duktig som föreläsare.

I våra kommuner lyfter vi klimatfrågan b.la. genom den länsövergripande kampanjen som pågår till 30 juni i år som heter Klimatlöftet Kalmar län. Den går ut på att allmänheten kan få hjälp med vad de kan göra för att minska sin klimatpåverkan, genom att avge ett/flera klimatlöften. På www.minplanet.se/kalmarlan kan man hitta en lista på saker man kan göra för att minska sin klimatpåverkan. T.ex. använda tygpåsar när man handlar, åka buss istället för bil, m.m.

Gå in på sidan och kolla vad just du skulle kunna göra.

/Jens

Vad består elpriset av?

Först några begrepp:

Elnätsföretag är det företag som äger nätet där du bor. De har ensamrätt att transportera elen och därför har du som användare inte möjlighet att välja. I Vimmerby tätort äger Vimmerby Energi & Miljö elnätet.

Elhandelsföretag är det företag som du väljer att handla din el från. Du kan fritt välja mellan cirka 120 elhandelsföretag i Sverige.

Elproducent producerar el och säljer till elhandelsföretagen på den nordiska elbörsen Nord Pool.

Om du handlar din el från samma koncern som också äger nätet där du bor får du vanligtvis en faktura. Annars får du två fakturor. En från elnätsföretaget och en från elhandelsföretaget.



Dina elkostnader betstår av tre olika delar:

1. Kostnaden för den el du använder och köper från elhandelsföretaget genom att skriva ett avtal. En del av den kostnaden går till elproducenten. Av elhandelsföretagen kan du välja bland olika avtal, rörligt pris eller bundet en vissa period. En fast avgift tillkommer vanligtvis. Priset styrs av tillgång och efterfrågan av el. Det påverkas också av tillgången på vatten i magasinen och stigande priser på fossila bränslen. Du kan naturligtvis själv påverka hur hög din elräkning kommer att bli genom att använda el sparsamt och effektivt.

2. Kostnaden för transport av elen till ditt hem betalas till elnätsföretaget. De tar betalt för drift, underhåll och förnyelse av elledningarna. Hur stor kostnaden är beror på var i landet du bor och om du bor i tätort eller glesbygd. Energimarknadsinspektionen har i uppgift att kontrollera att du har en skälig elnätskostnad.

3. Kostnader för skatter och avgifter som går till staten. Dessa skatter kan du som kund inte påverka. Du betalar energiskatt och för elcertifikat vars syfte är att öka producerad el från förnyelsebara källor. På det betalar du moms. Utöver dessa kosntader betalas även vissa myndighetsavgifter

Här kan du läsa mer detaljerad information om hur elpriset är uppbyggt.

/My

onsdag 16 februari 2011

På Spåret

I senaste avsnittet av På Spåret (fredag 11/2) ställde Kristian och Fredrik en fråga som löd:
"I vilken enhet mäter man ljusstyrka?" Frågan ställdes för övrigt under en av resorna som gick till vår kära grannkommun Oskarshamn.

Svaret var Candella (cd), som utförligare förklarat är ljusstyrkan i en given riktning från källan. Andra belsyningsbegrepp som är och har blivit vanligare är:
  
Lumen (lm) = ett mått på totala ljusflödet från en källa i alla riktningar
Lux (lx) = även kallat illuminans, är ett mått på hur mycket en yta belyses dvs. lumen/m2
Watt (W eller kW) = den effekt en ljuskälla har och enheten Wh eller kWh är den energi ljuskällan drar.
Färgtemperatur (K) = mäts i Kelvin och beskriver ljusets färg (enkelt förklarat) och är ett begrepp som har blivit väldigt vanligt när man pratar belysning idag. Se exempel på olika källors färgtoner nedan.

                Stearinljus = 2 000 K                                 
                Glödlampa = 2 700 K                                 2700 K = varmvit
                Halogenlampa = 3 000 K                            3000 K = vit
                Lysrör = 2 700 - 6 500 K                           4000 K = kallvit
                Soljus mitt på dagen = 5 500 K                   6500 K = dagsljus
                Molning himmel = 6 500 - 7 000 K
 
Skillnaden på hur man mäter lumen (bilden till vänster) och candella (bilden till höger)
Källa: lampspecialisten.se










Så när ni ska välja vilken ljuskälla (lågenergi, LED, glödlampa, etc) ni ska ha i er nya belysningsarmatur (fönster-, tak-, utomhuslampa, etc) så är det en hel vetenskap att tänka på. För vi pratar inte längre om watt, utan om de andra begreppen som står ovan.

Vid 99 % av alla tillfällen man köper en lampa, gör man det för att man vill belysa något. Då är det bra att även veta vilken ljusstyrka, ljusflöde och färg källan ger ifrån sig. Watt-talet är något man vill ha så lågt som möjligt, framförallt för att slippa höga elräkningar.

Vi ni veta mer om belysning kan ni klicka er vidare till Energimyndighetens hemsida för hembelysning här.

/Jens

tisdag 15 februari 2011

Motorvärmare

Om man använder motorvärmaren när det är kallt ute minskar de giftiga lokala luftföroreningarna vid kallstart. Men det gäller att använda den rätt annars kan energianvändningen bli högre med motorvärmare än utan.

Några riktlinjer för inkoppling:

Vid -15 eller kallare räcker det med max 1,5 timme
Vid nollan är max 1 timme lagom
Upp till + 10 ca 20 minuter och vid högre temperatur än så behövs inte motorvärmaren

Det sägs att motorvärmaren kan spara upp till 1 dl bränsle vid varje körning. På sätt och vis är en varm bil också säkrare då du kan köra utan handskar och då rutorna är fria från is.               

Läs mer om motorvärmare i broschyren "Använd motorvärmaren rätt"

/My

Frosta av innan våren kommer

Nu när det blivit minusgrader ute igen är det smidigt att frosta av frysen. Kyl och frys är tillsammans en av de tyngsta, om inte den tyngsa, posten i hushållselen.

Frysen ska frostas av regelbundet för att den inte ska dra onödigt mycket energi. När du ändå är igång kan du också passa på att dammsuga och rengöra baksidan av kyl och frys för att ytterligare öka effektiviteten. Är din frys självavfrostande? Kontrollera i sådana fall att avfrostningen fungerar som den ska.

Se till att ha rätt temperatur. + 5 i kylen och -18 i frysen. För varje grad kallare ökar energianvändningen med fem procent.

Glöm inte bort frysen i källaren eller på din arbetsplats!

måndag 14 februari 2011

Under konstruktion

Nu sitter vi tre kommunala energi- och klimatrådgivare och konstruerar vår nya blogg. Tar vi oss vatten över huvudet nu kanske? Språkbruk, regler, marknadsföring m.m. Det är mycket att tänka på. Sidan blir levande idag, men det finns saker kvar att göra: vi ska ta lite kort snart och lägga upp så att ni vet vem som är vem och skriva lite om oss själva. Vi ska även lägga till en sida där ni kan ställa Era frågor direkt till oss. Allt blir inte klart på en gång men bloggen ska ju vara levande, och fyllas på allt eftersom, både med inlägg, grundinformation och aktiviteter.

Hoppas ni får trevlig läsning... Kommentera gärna våra inlägg. Och glöm inte att svara på månadens fråga till höger!

/Jens, My och Mikael