måndag 17 november 2014

En ny generation LED lampor .....

Den nya sortens dioder är uppbyggda som stavar som till uppbyggnad påminner mycket om glödtråden i de gamla glödlamporna. Det ger en bra spridning på närmare 360 graders vinkel vilket inte ger en skuggbildning ner mot sockel. I och med att elementet består av många seriekopplade dioder blir behovet av komponenter i lampan färre och man kan bygga den lika smidig som den gamla glödlampan. De värmealstrande delarna hänger uppe i kupan vilket gör att man inte behöver en kylfläns som blir varm vid lampfoten.




Utbytet på de testade var mellan 100-120 lumen per watt vilket är mycket bättre än många i den tidigare generationen LED-lampor. Prisbilden ligger några tior högre än den vanliga LED-lampan men måste anses prisvärda med tanke på de fysiska fördelarna.
Det finns filament LED som är dimbara men då hamnar de på ett pris närmare 400kr och det känns lönt att invänta att de blir billigare.
Om man bortser från utvecklingen på priset på LED-lampor så måste den nya tekniken med ”filament LED” anses vara den största sensationen på senare år.
Testning av lamporna fortsätter på kammaren ........

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar