fredag 28 oktober 2016

BUUUU!

Dags för Halloween! Här kommer lite tips från Naturskyddsföreningen hur man firar lite miljövänligare...


Eller fira mysig allhelgona med att tända ett ljus!


måndag 24 oktober 2016

Med grönska inne och ute mår man bättre

Växter inne på kontoret och utanför kontorsbyggnaden har en hel del positiva effekter, inte bara på luftkvalitet och på ditt humör, men också på din hälsa, din stressnivå och produktivitet – för att inte tala om din elräkning! Ha tipsen nedan i åtanke för att göra kontoret mer grönt.



  1. Det behöver inte nödvändigtvis vara så här grönt, men ju fler växter du har inne och utanför byggnaden, desto fler fördelar.
  2. Börja med ditt skrivbord – Placera växter på eller i närheten av ditt skrivbord, be kollegorna att göra detsamma. Läs mer om att välja en bra kontorsväxt och vilket effekter det kan få. Sätt även ut gröna växter i andra utrymmen inomhus, så som atrium, lobby osv.  Grönska, växter, trädgårdar eller en utsikt med träd utanför har visat sig vara till fördel mentalt för människor. Det minskar stress och ökar vår koncentrationsförmåga. 
  3. Kyl interiörer med skuggning och avdunstning – solvärme som absorberas genom fönster och tak kan öka kostnaderna för kylning, och genom att se till att det finns skugga på byggnaden kan värmeinstrålningen från solgass minskas. Genom att använda växter för skuggning istället för skärmar, kommer du ha lite natur i byggnaden. Oavsett om du har träd eller små krukväxter nära ett fönster, kan de ge betydande skugga hela dagen och därmed minska behovet av alternativ skuggning. Gröna växter kyler också ner lokaler inomhus via avdunstning, vilket kan sänka lufttemperaturen på kontor med upp till fem grader. I en kontorsbyggnad kan växters avdunstning bidra till en luftfuktighetsnivå som matchar det rekommenderade intervallet för människor på 40-60 procent.
  4. Glöm inte omgivningarna utanför kontorsbyggnaden - En väl utformad och välskött utomhusmiljö är inte bara estetiskt, men kan också hjälpa dig att spara energi genom att minska kostnader för värme och kyla (beroende på storleken på byggnaden, naturligtvis). Forskning visar att temperaturerna under sommardagtid kan vara 1,5-3° C kallare i trädskuggade områden än i miljöer utan träd.
  5. Plantera fler träd - Som redan nämnts är skugga viktigt: det kan skydda kontorsbyggnaden från intensiv sol under somrarna (då mindre kylning krävs) och skydda från kalla vindar under vintrarna.
  6. Överväga att göra och installera gröna väggar - Antingen inre eller yttre levande gröna väggar eller vertikala trädgårdar, som bevattnas med ett vertikalt droppbevattningssystem, kyla luften på ett naturligt sätt under de varma sommarmånaderna. Gröna ytterväggar minskar också väggens yttemperaturer vilket resulterar i betydande energibesparingar och minskade kylkostnader. På vintern fungerar de som isolering, vilket minskar uppvärmningskostnaderna.
  7. Samla upp regnvatten och spara pengar på vattenräkningen - Använd vattentankar för att samla regnvatten för bevattning av växter i kontorslandskapet. Ge dina växter lämpliga mängder vatten och anpassa efter säsong. 
  8. Omvandla dina oanvända utrymmen (tomma bakgårdar, asfalterade främre områden osv) till parker eller allmänna trädgårdar.

Topptips för vinnare 

Gröna tak (tak täckta med levande växter) kan förbättra isoleringen, öka avdunstningen och kyla byggnaden uppifrån, vilket minskar koldioxidutsläppen och energikostnaderna.

Du kan också

… tänka på att anlägga en ätbar trädgård, antingen runt byggnaden eller på taket!

Visste du?


  • "En trädskuggad gård kan vara upp till 3° C svalare än en solig gård. En skuggat gräsmatta kan vara upp till 14° C svalare än en solig trottoar."
  • Träd fungerar som luftkonditionerare. Avdunstning från ett enda träd kan producera samma kyleffekt som 10 rum stora luftkonditioneringsapparater som arbetar 20 timmar om dygnet - enligt resultaten av NC State University.
  • Enligt litteratur från Associated Landscape Contractors of America, kan korrekt val och placering av växter sänka kostnader för värme och kyla med så mycket som 20%.


För fler tips och idéer:

http://energy.gov/articles/energy-saver-101-infographic-landscaping

Källor:
http://greenplantsforgreenbuildings.org/resources/benefits-of-green-plants/ 
http://www.plantcultureinc.com/whygreen.html
http://energy.gov/energysaver/landscaping-shade 
http://www.theguardian.com/sustainable-business/offices-roofs-edible-garden-sustainable-cities

fredag 21 oktober 2016

Nattvandra för att hitta onödig energianvändning

Att nattvandra i en folktom och stängd kontorsbyggnad kan ge oanade insikter i driftsproblem som man inte märker dagtid och som kan påverka energi- och vattenanvändningen radikalt. Inga konstigheter, helt enkelt en energikoll på natten eller en annan tidpunkt då allt förväntas vara nedsläckt och tyst och lugnt. 

Normalt sett fungerar värme, kyla och ventilation, belysning och annan drift som det ska, men om bara en detalj i systemet inte fungerar som den ska så kan det påverka hela energisystemet i en byggnad. Det är ofta lätt att rätta till den här typen av problem, och därmed omedelbart minska onödig energianvändning.

Tips för att göra en nattvandring:

1. Välj en tid på dygnet då byggnaden är tom på folk. (Sen eftermiddag, tidig morgon eller helg)
2. Utse gärna två personer som gör nattvandringen tillsammans: Förslagsvis fastighetschefen och en ut driftspersonalen som tillsammans hare n god kunskap om byggnaden rent tekniskt sett.
3. Planera för att göra nattvandringar minst en gång i kvartalet.
4. Beroende på storlek på byggnaden, avsätt åtminstone en timme för att göra nattvandringen.
5. Spana efter följande saker:
Luftrörelser, extrema temperaturskillnader och skillnader i luftfuktighet
Vibrationer, skrammel och andra mekaniska missljud från ventilation, belysning etc.
Temperaturer på elektriska och mekaniska system
Kontorsutrustning och belysning som är på
Överbelysta områden inomhus och utomhus i anslutning till byggnaden
Mörka områden inomhus och utomhus i anslutning till byggnaden
Kondens runt ventilationssystemen
Tilluftsventiler som blockerats av möbler
Vattenpölar, vattenfläckar eller droppande vatten
Lukt (mögel, överhettad elektrisk utrustning, kemikalier, etc.)

Insidetips för proffs

Användbart att ta med sig på en nattvandring är: ficklampa med bra batterier, kamera för att kunna dokumentera fynden, termometer och gärna en datalogger som kan mäta både temperatur och fukthalt och en liten verktygslåda för att du ska komma åt filter i ventilationsaggregat etc
Visste du?
Ibland är det svårt att veta om datorer är lämnade påslagna, eftersom de kan stå i vil-läge, eller att ett elektriskt element är på under ett skrivbord, för du kanske inte kan se den, för att inte tala om alla dessa laddare till telefoner, laptops, paddor mm, som de flesta lämnar på över natten eller helgen. De här plug-inapparaterna kan vara skyldiga till så mycket som 15-20% av ett kontors el-last

Läs mer: 

http://betterbricks.com/sites/default/files/Office/bb_wintactics_nightwalks_d4.pdf 
http://blog.vista-films.com/2014/11/find-out-how-your-building-uses-energy-at-night/
http://www.night-hawks.eu/sweden/utbildning/ 

måndag 17 oktober 2016

Resa till och från jobbet

Att åka till jobbet betyder för många att köra till jobbet, och bilar innebär inte bara en massa
avgaser, trafikstockningar, stress utan också massor av energi. Förutom bränslet som i sig är ett stort miljöproblem, och dyrt dessutom, så går det åt energi till belysning, ventilation, uppvärmning även för parkeringsplatser och garage. Färre bilar och därmed ett mindre behov av parkeringsytor är den positiva effekten om du reser miljöklokt till jobbet. 

Här kommer några idéer som kan hjälpa dig att minska din bilanvändning och “förgröna” er parkering på jobbet.
1. Åk kommunalt! Tåg, buss eller båt – vad finns det där du bor?
2. Samåk eller går med i en bilpool.
3. Cykla eller gå om du bor nära.
4. Minska resandet genom online-möten eller 4. genom att jobba hemifrån. Om det fungerar och tillåts på din arbetsplats fundera över att jobba hemifrån en till två dagar i veckan.
5. Använd energieffektiv belysning på parkeringen.
Belysning på parkeringar och I garage kostar massor av pengar och energi. Genom att minska belysningsnivåer, installera energieffektivare teknik (tex LED) och ha smartare styrning av belysningen kan man spara mycket..
6. Förgröna/förgröna parkeringarna. Minska den negativa miljöpåverkan av parkeringsytorna genom att göra dem grönare – kola på proffstipsen!

“Resa” inomhus: hissar

Hissar är kanske inte den största energiboven i er byggnad, men ändå ett väldigt påtagligt enkelt sätt att spara energi på. Om det inte finns skäl att ta hissen – ta trapporna istället. Du sparar energi och får gratis motion på köpet.

Om du cyklar istället för att ta bilen så behövs mindre utrymme för parkeringsplatser och grönområden kan breda ut sig och minska betongen och asfalten. 

Supertips för proffsen


Gör om parkeringen till en park! Vanliga parkeringsytor har stora områden av asfalt, vilket bidrar till en urban värmeeffekt – lokalt stiger temperaturen, orsakar utsläpp och ökar behovet av kyla på sommaren. 

Plantera inhemska träd och buskar, skapa grönområden på parkeringsplatserna och försöka minimera den hårdgjorda ytan. Träd på asfalterade parkeringar kan minska den lokala överhettningen, minska avrinningen av regnvatten och förbättra kylningen nattetid.

Ni kan också...

Om ni vill öka intresset för kollektivtrafik, samåkning och minskade antal mil för arbetspendling med bil så kan ni:
Uppmuntra de anställda att ta kollektivtrafik genom interna kampanjer och intern information;
Se till att det finns duschar och bra cykelparkeringar;
Införa verktyg och system för onlinemöten och videokonferenser och uppmuntra de anställda i att använda dessa arbetsverktyg för ett minskat resande.

Visste du att?

Vanliga hissar kan använda mer energi i vänteläge än när de används eftersom de har fläktar och ventilation och elektronik som går även om hissen står stilla. Men det finns smarta hissar med: förutom att de använder energin är de används så genererar de el till byggnaden och går in i viloläge när de inte används, stänger av belysning och ventilation. När det är dags att byta ut den gamla utrustningen – kolla om ni inte kan skaffa en smartare hiss!

fredag 14 oktober 2016

Vattenanvändning på kontoret - du kan påverka!

Ett typiskt kontor förbrukar ungefär 50 liter vatten per person och dag per (heltids)anställd. Vattenanvändning en resurs och definitivt en energifråga; kranvattnet du dricker är renat och varmvattnet måste värmas. Dessutom går det åt en hel del energi för att pumpa vatten, rena avloppsvatten och allmänt underhåll av vatten- och avloppssystemet.
Med regelbundet underhåll och några mindre beteendeförändringar kan vi minska vår vattenanvändning och fortfarande bibehålla samma komfort.

  1. Mät och följ upp vattenanvändningen regelbundet – samla månadsvisa konsumtionsdata, så kan du identifiera förändringar i vattenåtgången. 
  2. Utveckla och inför en vattenhandlingsplan för att minska användningen.
  3. Utbilda de anställda för att få goda vattenvanor och utbyta vattenbesparande idéer. 
  4. Skapa ett belöningssystem för kollegorna för att fånga upp nya besparingsidéer. 
  5. Publicera er månatliga vattenanvändning för att visa hur ni når besparingsmålen.
  6. Kolla regelbundet fastigheten för att hitta läckage, drippande och droppande och annan onödig vattenanvändning. Uppmana dina kollegor att rapportera läckage till driftsansvarig i huset.
  7. Vattenbesparande utrustning är nödvändig: vattenbesparande kranmunstycken som minskar flödet och blandar in luft, effektiva duschmunstycken.
  8. Se upp för läckande toaletter. Använd den flexibla spolknappen efter behovet av att spola.
  9. När du duschar (t.ex. om du cyklar till jobbet), låt inte vattnet rinna mer än 5 minuter.
  10. Använd miljövänliga badrumsprodukter.
  11. Ta fram vattenbesparande instruktioner för köket: t.ex., skrapa av rester från tallrikarna hellre än att skölja dem före disk, diska inte under rinnande vatten, kör bara diskmaskinen när den är full, koka inte mer vatten än vad du behöver etc.
  12. Propagera för kranvatten istället för buteljerat flaskvatten bland de anställda.
  13. Om det blir isbitar över i ditt glas, släng dem inte, lägg dem i jorden hos en blomma i en blomkruka istället.
  14. Se till att mängden städning av byggnaden är optimal och görs med miljövänliga produkter.
  15. Tvätta bilarna i organisationen efter behov istället för efter schema.
  16. Om ni har en, sätt fontänen på timer och låt den bara gå under arbetstid.
  17. Kolla så att ert bevattningssystem bara vattnar där det ska vattnas så inte vatten slösas bort på trottoarer och gator.


Supertips för proffsen

Använd skumtvål istället för vanlig tvål! Det går åt mindre vatten för att skölja bort, och då går det åt mindre energi för att värma vatten.

“Antag att man tvättar händerna tre gånger per dag på jobbet, ett kontor som har 100 personer anställda skulle spara ungefär ⦁ 20000 liter vatten per år genom att byta typ av tvål.”

Visste du att?

En droppande kran kan slösa bort 800 liter vatten på en månad och en rinnande toalett kan slösa bort 1000 liter vatten per dag?

Vinnartips

Det kan vara idé att upprätta rutiner för att minimera den energimängd som förbrukas på kontoret. Upprätta en energipolicy from kontorsutrustning och se till att alla följer den.
Utbilda anställda i energisparande funktioner för kontors- och köksutrustning och lär dem att använda dessa funktioner för att minska energiförbrukningen och kostnaderna.

Man kan också…

Spara ännu mer energi genom att skapa en rutin för underhåll. Bra underhåll kan göra apparaten effektivare och förlänga dess livslängd.

onsdag 12 oktober 2016

Hultsfred är med på 50-i-topp-listan för Sveriges bästa energikommuner

Hultsfreds kommun ligger på plats nr 41 på listan för Sveriges bästa energikommuner. 

Det är Aktuell hållbarhet som ligger bakom listan och som har frågat kommunerna om allt från energistrateger och energi­ledningssystem till krav i upphandling och byggande samt ­handlingsplan för ­solenergi. Sedan har man rankat kommunerna utifrån hur man jobbar med energifrågorna i kommunen. Enkäten skickades ut till Sveriges 290 kommuner och 244 kommuner har svarat.

Övriga kommuner från Kalmar län som ligger med på topp-50-listan är Mönsterås på plats 13 som därmed toppar länsligan, följt av Kalmar på plats 19.

Kolla på hela topp-50-listan här >

tisdag 11 oktober 2016

Att mäta är att veta!


att mata ar att veta2

Vad kostar energin till apparaterna egentligen? 
Har du gjort en energi-nattvandring i lokalerna när allt ska vara tyst och lugnt så kanske du har hittat några apparater som stod på och susade ute på kontoren? Då dyker frågan upp: vad drar dessa apparater? Och hur kan man räkna ut det?
Det är inte så svårt, antingen kan man använda en energimätare och mäta direkt på apparaten, eller så kan man beräkna det schablonmässigt. 
Du behöver veta effekten på apparaten, hur mycket den används per år och ange elpriset så får du ut en ungefärlig kostnad.
Energirådgivarna i Stockholmsområdet har ett bra kalkylblad som du kan använda. 

måndag 10 oktober 2016

Nya friska energisparknep för kontoret - jaga energitjuvarna!

Annan elektronisk kontorsutrustning

Om vi redan medvetet använder skrivare, kopiatorer och datorer på kontoret, är det viktigt att inte glömma bort andra energislukande apparater som DVD-spelare, projektorer, TVn, köksmaskiner och så vidare!


Gör kontoret energieffektivt genom att gå igenom varje apparat och följ tipsen nedan.

  1. Stäng av all elektronik i slutet av dagen, och även när de inte används, i stället för att lämna dem i standby-läge.
  2. Använd ett grenuttag för att enkelt stänga av strömmen till alla apparater när de inte används. 
  3. Stoppa alla ”energivampyrer” (alltså din mobiltelefon eller laptop) så de inte ligger och suger åt sig elenergin är de inte används.
  4. Det är bra att det finns ett kök där anställda kan förvara och värma sin lunch istället för att de ska köra iväg för att köpa mat varje dag! När man väljer köksutrustning (kyl, mikro, vattenkokare, etc.) bör man också ha energieffektivitet åtanke:
    1. t.ex. inte koka mer vatten i vattenkokaren än vad du behöver
    2. se till att kylskåpet är korrekt inställt på idealiska temperaturer (kyl: 5 ° C, frys: -18 ° C)
  5. Varuautomater – Kör inte kylautomater kallare än nödvändigt. I dryckesautomater (vatten) höj temperaturen på det kalla vattnet och sänk temperaturen på det varma vattnet.
  6. Ta bort all onödig belysning på maskinerna, och ersätt engångsmuggar.
  7. Sätt timer på drickakylar! (Har ni läsk och vattenkylar som inte innehåller andra livsmedel som måste kylas för hållbarhetens skull? Sätt timers på dem! Kostnaden för timers är inbesparad på en vecka om kylen är avstängd när kontoret är stängt!
  8. Energiuppgradera din utrustning- Det finns två huvudsakliga energimärkningsprogram som omfattar kontorsutrustning och elektriska apparater: ENERGY STAR och den europeiska miljömärkningen Scheme. ENERGY STAR är ett erkänt internationellt system för märkning av kontorsutrustning. Produkter som bär etiketten använder betydligt mindre ström än vanliga modeller. I EU ENERGY STAR-databasen kan du välja de mest energieffektiva modellerna. Märket gäller i EU och stöder produkter och tjänster som har en minskad miljöpåverkan.


Vinnartips

Det kan vara idé att upprätta rutiner för att minimera den energimängd som förbrukas på kontoret. Upprätta en energipolicy from kontorsutrustning och se till att alla följer den.
Utbilda anställda i energisparande funktioner för kontors- och köksutrustning och lär dem att använda dessa funktioner för att minska energiförbrukningen och kostnaderna.

Man kan också…

Spara ännu mer energi genom att skapa en rutin för underhåll. Bra underhåll kan göra apparaten effektivare och förlänga dess livslängd.

fredag 7 oktober 2016

Belysning- och ljussättning i praktiken med bonus!

Välkommen till en spännande dag där du får mer kunskap om hur du kan få bättre arbetsmiljöer, få ökad lönsamhet, produktion och mycket mer med ny belysning. Vi välkomnar er som äger eller förvaltar större inomhusanläggningar, tex stormarknader, sporthallar, ridhus, industrier, lager, skolor, arbetsplatser mm.

Har du koll på din belysning? 
I Sverige använder vi 14 TWh el till belysning och av detta används hela 10 TWh i företag och offentlig verksamhet (Källa energimyndigheten). En stor del av denna energi används helt i onödan – med en modern belysning skulle vi kunna spara hälften av denna energianvändningen per år.  En ny belysning sparar inte bara energi, med en modern anläggning kan ni få ökad/förbättrad hälsa, trygghet, produktivitet, minskad miljöpåverkan, bättre estetik , teknik- och materialval, ökad konkurrenskraft samt minskad resursanvändning. 
Du har inte råd att missa detta! 
DATUM: 18/10  
PLATS: Rock City, konferensrum Symfoni
PROGRAM 9-15
Kl. 9.00 -9:15
Start, registrering samt kaffe och fralla
9:15 – 9:55
Felbelysning ger konsekvenser - inte bara för plånboken
Belysa problematiken med gammal, ej behovsanpassad, energikrävande belysning (kostnader för el, underhåll, produktionsbortfall, dålig arbetsmiljö etc)
Johan Röklander WSP Ljusdesign Sverige
9:55 – 10:25
Lagar och regler
Det finns krav som måste följas – har ni hängt med? Information om lagkrav kopplat till belysning – arbetsmiljö, sporthallar etc.. (inkl utfasning/ekodesign)
Johan Röklander
10:25 – 10:35
bensträckare 
10:35-11:15
Byt inte ut rakt av – gör en smart förbättring
Exempel energi-/nattvandring
Ta bort alla onödiga lampor: Sanera felsatta, oanvända, bortglömda och feldimensionerade belysningar 
Vilka förbättringar ska du skapa ”på köpet” På vilket sätt kan belysning ge andra mervärden: 
o   Sälja mer med rätt ljus
o   Arbetsmiljö, produktivitet, hälsa (ljushögskola, akademin)
o   Trygghet
Johan Röklander /Roger Gunnarsson Energikontor Sydost
11:15 – 11:45
Ställ krav och handla upp
Ylva Svedenberg, Upphandlingsmyndigheten
11:45 – 12:45 Lunch
12:45 – 13:15
Ta hjälp av solen och dagljus

Att använda dagljus i byggnader. 
Hur ska man projektera och bygga för att uppfylla kraven på dagljus? Vad säger gällande BBR om dagljus?
Johan Röklander
13:15 – 14:00
Att finansiera en investering och vi lär av varandra

Vill du energieffektivisera din belysning med smart finansiering? Olika alternativ och exempel samt goda exempel från regionen presenteras
Caverion, Christel Liljegren Energikontor Sydost m.fl.
14:00 – 14:10
bensträckare 
14:10 – 14:50
Belysningsutmaningen

Carl-Martin Johborg Energimyndigheten
14:50 - 15:00
Sammanfattning av dagen

Christel Liljegren 
15:00 – 16:00
Studiebesök på Emåmejeriets förgasar-/kraftvärmeanläggningGuidad information och visning av förgasar-/kraftvärmeanläggningen.
Anmälan till christel.liljegren@energikontorsydost.se senast 14/10

torsdag 6 oktober 2016

Snart ska alla nya byggnader vara betydligt mer energieffektiva än idag

Energilyftet – Seminarium i Kalmar 16 november

Energilyftet är till för dig som arbetar med framtidens byggnade

Energilyftet är en kostnadsfri webbutbildning som vänder sig främst till dig som är beställare, konsult, ingenjör, arkitekt, byggprojektledare, förvaltare eller drifttekniker. Utbildningen är en av Energimyndighetens kunskapsinsatser för att påskynda utvecklingen mot lågenergibyggnader, både när det gäller nybyggnad och ombyggnad, och för kommande krav på nära-nollenergibyggnader.

På seminariet presenteras

  •  Energilyftet
  • drivkrafter till lågenergibyggande
  • goda exempel. 
Vi diskuterar hur ni arbetar lokalt och regionalt. Dagen avslutas med ett studiebesök.
Tid 16 november, kl 9.00-15.00
Plats: Kalmar

Läs mer: www.energimyndigheten.se/energilyftet

Sista anmälningsdag är 6:e November. Anmäl dig här >

Frågor besvaras av Kajsa Andersson  tel. 0739 – 079 224

Om vi bara gjorde såhär istället....




onsdag 5 oktober 2016

tisdag 4 oktober 2016

Möjlighet att få bidrag för att lagra egenproducerad elenergi

Nu har regeringen beslutat om att man ska kunna söka bidrag för att lagring av egenproducerad elenergi i en förordning som träder i kraft den 15 november 2016.

Privatpersoner kan få upp till 60 % i bidrag för att investera i ett system som därmed gör det lättare att dra nytta av sin solcellsanläggning. Bidraget kommer att hanteras av Länsstyrelsen och gäller årgärder som påbörjats tidigast 1 januari 2016 och slutförs senast 31 december 2019.


Läs mer på regeringens hemsida >