torsdag 30 juni 2016

Va??? Hultsfred bäst, Vimmerby sämst?

För åttonde året i rad granskar och rankar tidningen Aktuell hållbarhet miljöarbetet i landets 290 kommuner. Rankningen baseras bland annat på en enkät med 20 miljörelaterade frågor som kommunerna fått besvara.




I den lokala fighten blev resultatet såhär:

  1. Hultsfred plats 69
  2. Oskarshamn plats 70
  3. Västervik plats 83
  4. Högsby plats 99
  5. Vimmerby plats 128

Listan med alla kommunerna hittar du här . För att läsa hur din kommun svarat kan du klicka på kommunens namn.

onsdag 29 juni 2016

Fler energinissar/nissor!


Energibranschen växer så det knakar och blir allt viktigare för svensk ekonomi och arbetsmarknad, visar en ny rapport. Rapporten, som baseras på 68 500 medarbetare och 1 100 företag, visar dock att antalet äldre medarbetare ökar och att branschen är långt ifrån jämställd.

Den första analysen av energibranschen som publicerades 2013 i Vinnovas rapportserie ”Trender i Sveriges kunskapsintensiva näringsliv” var den mest omfattande någonsin och visade att branschen var flera gånger större och viktigare för svensk ekonomi än vad som dittills var känt.

Den nya rapporten, ”Energibranschen i Sverige fortsätter växa”, är ännu mer omfattande och inkluderar nu också SCB-statistik över bland annat utbildningsnivå och kön på de anställda i de 1 100 energiföretag som omfattas av analysen, och täcker tidsperioden 2007-2014.

Rapporten pekar på en rad viktiga utvecklingstrender:
– Branschen ökade antalet anställda med 14 procent i en tid av ekonomisk osäkerhet.
– Medelåldern ökar och branschen anställer erfaren personal. Andelen 45–49-åringar ökar i takt med krav på utbildad och erfaren arbetskraft samtidigt som andelen unga kvinnor minskar.
– Könsfördelningen är ojämn och andelen kvinnor i branschen står helt still mellan 2007 och 2014.
– En större andel kvinnor än män har högre akademisk utbildning.


Rapporten finns för nedladdning här.

– Jag är glad att branschen växer både sett till antalet medarbetare och till sin betydelse, men energibranschen behöver spegla samhället i stort, sett till mångfald och jämställdhet. Annars finns risken att den fastnar i gamla hjulspår, säger Erik Brandsma, Energimyndighetens generaldirektör.

Källa: ERA Energinyheter
    

onsdag 22 juni 2016

Spara på vatten säger Harry Bengtsson

Använd en diskpropp istället för att låta vattnet rinna bort i onödan när du handdiskar:
hälsar Allmännyttans Harry Bengtsson med ett magiskt energispartips:

Lär dig mer magiska energispartips här: http://www.allmannyttan.se/energispartips/

måndag 20 juni 2016

Överenskommelse om den svenska energipolitiken 2016

Vem är vinnare i den nya överenskommelsen ?

Kärnkraften kommer att få leva vidare med utan skatten på termisk effekt (utfasas 2017) dock ställs högre krav på säkerhet. Det kommer kanske att innebära att elpriset kommer att ligga lågt en tid framöver vilket bromsar energieffektivisering och nybyggnad av förnybar energi.

Man har ett mål på 100% förnybar el 2040 men förbjuder inte kärnkraft vilket innebär att man inte ser kärnkraft som en ändlig källa av energi.
Det är OK att bygga nya verk men inte för mycket dock vill staten inte ta ansvar för slutförvar eller avveckling. Bolagen får ta mer av ansvaret om olyckan är framme..... det är bäst att ha 12 miljarder kronor på banken!

Vattenkraften ska bli effektivare utan att det byggs nytt  och reglerna för omprövningar ska förenklas.
Lite osäkert om det blir mer vattenkrafts-el eller om de små ersätts med effektivare stora vattenkraftsverk. Ett ansvar för balansen av elnätet ligger på vattenkraften vilket kan vara svårt att kombinera med optimal drift.

Förnybar sol och vind ska fortsatt byggas och man förväntar sig mycket av våra fjärrvärmeanläggningar under kalla vinterdagar. Dock har dessa stora utmaningar då de har konkurrens av värmepumpar som ger låga energipriser då elen är billig varma vinterdagar.

Stort hopp ges till kunders "efterfrågeflexibilitet" vilket ska driva arbetet med energieffektivisering.
Lite lustigt när man avvecklar förutsättningarna för energirådgivarna i våra kommuner men det kan vara så att pengarna får vägleda i ett lite senare skede......

Önskelistan är stor.... lågt pris på kWh, förnybart, effektreserv, nätstabilitet, låg miljöpåverkan, leveranssäkerhet, överföringskapacitet.......

Läs mer och dra egna slutsatser.........
Regeringens hemsida

Dokumentet öppnas i pdf.

tisdag 14 juni 2016

Så – vad kan ni göra för att bli ett miljöklokt kontor?

Klimatförändring är en av de globala miljöutmaningarna. Nu börjar vi märka av klimatproblemen även här i sydöstra Sverige, där de sjunkande grundvattennivåerna kan vara en konsekvens av minskad nederbörd som en följd av klimatförändringarna. Det är inte bara isbjörnar i Arktis och ö-nationer i Stilla havet som drabbas. Vi sitter allesammans på samma klot! 

Nu krävs det att alla agerar, du och jag, industrin, grannen, kommunen, lärarna i skolan, kommunalrådet, chefen och personalen i mataffären. 
Alla kan göra något i sin verksamhet och här tänkte vi fokusera på dig som arbetar i kontorsverksamhet:
Många tänker nog att kontor inte belastar miljön så farligt jämfört med industrin, transporter och hushåll? Men det är en sanning med modifikation: Byggnaderna i Europa står för 40 % av energianvändningen och 36 % av CO2-utsläppen. 
Kontor bidrar till klimatförändring genom:
  • att använda energi för uppvärmning, kylning, belysning;
  • att använda energi för att driva kontorsutrustning;
  • att använda energi för tjänsteresor såväl som arbetspendling;
  • innesluten energi i köpta produkter och tjänster (t.ex. energin som använts för att tillverka kontorsutrustning och papper, energin som använts för att transportera dessa till kontoret etc.); och
  • sist men inte minst – genom att inse hur enkelt det är att minska energianvändning på arbetsplatsen genom att ändra sina vanor

Emådalens Landsbygdcentrum deltar i kampanjen Miljökloka kontor som stöttar alla medarbetarna att få energismartare vanor på jobbet. Västerviks kommun är också med! 
Om man frågar, brukar människor tycka att deras beteende redan är energismart och att de inte kan spara så mycket genom att ändra sina vanor. Forskning och erfarenhet visar att upp till 20 % energibesparing kan uppnås genom beteendeförändringar. Då siktar vi främst in oss på vardagligt, ofta rutinartat, beteende t.ex. att tända och släcka, temperatur och underhåll av system för uppvärmning och kyla, hur kontorsutrustning används, hur evenemang organiseras, mat och dryck, resor, etc.
Så – vad kan ni göra för att bli ett miljöklokt kontor? Stänger du av datorn helt, drar du ur mobilladdaren och är värme och ventilation optimerat? Det finns säkert en hel del kvar att göra!

måndag 13 juni 2016

LCC inför inköp

Ta hänsyn till livcykelkostnad inför inköp! Det ger ett bra beslutsunderlag som visar mer än bara inköpspriset.

 Här finns mallar och instruktioner för belysning, vitvaror bilar och annat >

fredag 3 juni 2016

Värmande te!

Tack alla som hjälpte till att koka mitt kvällste! Det blev ljummet i alla fall!

Några bilder från Bullerbydagen igår kommer här:

Trampa trampa trampa - el till vattenkokaren produceras i rasande tempo

Smart att vara en grupp och turas om!

Jo det håller nog alla som trampat med om!



BBB- bostadsbolagsband
Mormors cykel behöver nog ett nytt däck....
mums!

onsdag 1 juni 2016

Från flis till el - möjlighet till studiebesök på Emåmejeriet!


För mindre industrier, fastigheter eller lantbruk kan en biomassaförgasare som producerar både el och värme vara ett alternativ för att ersätta oljepannan.
I Hultsfred har Emåmejeriet byggt en förgasare som ger både el och värme till industriprocessen.

Vill du veta mer? Boka ett studiebesök! Läs mer här!

Skicka in din bokningsförfrågan till Energikontor Sydost. Fyll i formuläret här för vidare kontakt och förfrågan.

Att tänka på:
  • Grupper på 15-20 personer är passande för en rundvandring på demonstrationsanläggningarna. Är er grupp större får man dela upp så en grupp får en presentation medan den andra tittar på anläggningen. 
  • Mindre grupper på 3-10 tas också gärna emot.
  • Enskilda personer försöker Energikontor Sydost sätta ihop till en liten grupp - hör av dig så återkommer Energikontor Sydost med förslag på tider när vi samlat ihop några stycken.

Foto: Johanna Wallin, Energikontor Sydost AB


Solceller i Ingebo

Lite från gårdagens solcellsinfo i Ingebo hagar.

solceller på gårdsbutiken

växelriktare
"inzoomad" växelriktare





inzoomad display


besökare
invånare