fredag 28 november 2014

Köp ingenting på lördag den 29 november!

Med ingenting menas just ingenting och ska inte blandas ihop med pågående reklamkampanjer i TV. På lördag är det nämligen den årliga köpfria dagen, Buy Nothing Day.

Kampanjen är till för att uppmärksamma konsumtionshetsen och dagen är som vanligt i anknytning till den första helgen i advent då julhandeln drar igång på riktigt. Dagen ligger också direkt efter Black Friday, ett ganska nytt fenomen för oss nordbor men en återkommande tradition i USA, då butiker och handlare rear ut sitt sortiment och lockar med låga priser för att dra igång julhandeln.

Idag är det en del som provar en köpfri månad eller ett helt år, med olika regler och tillämpningar, för att se om det går att leva i dagens samhälle utan att konsumera. En köpfri dag är lättare för alla att prova på. Det blir en utmaning för många även om det bara handlar om just en dag, men är enkelt att testa.



För att minska klimat- och miljöpåverkan är konsumtionsfrågan viktig, vi måste förändra shoppingvanorna för att leva hållbart. Idag släpper en genomsnittlig svensk ut 10 ton koldioxid per år om klimatpåverkan från konsumtion av varor räknas med. För att undvika förändringar i klimatet behöver vi minska utsläppen med hälften till 2020 och vara nere på 2 ton koldioxid per person och år 2050. För att klara det krävs bland annat ändrade konsumtionsvanor.

Var med du också och prova om du klarar av att avstå inköp under ett helt dygn!  

torsdag 20 november 2014

Klimatmodellering för huset

Forskare vid  Linköpings universitet, Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet och Århus universitet i samverkan med försäkringsbolagen Codan/Trygg-Hansa, Gjensidige, If och Tryg samt SMHI har utvecklat ett visualiseringsverktyg där man kan få råd om hur man kan klimatanpassa sitt hus. Verktyget kallas VisAdaptTM och är speciellt framtaget för att passa hus i Norden. Exempelvis kan man få råd om hur man skall agera för att undvika höga inomhustemperaturer, rötskador och vattenläckor.Länk till VisAdapt

Bildkälla: Linköpings Universitet,URL: http://www.cspr.se/forskning/visadapt?l=en

måndag 17 november 2014

En ny generation LED lampor .....

Den nya sortens dioder är uppbyggda som stavar som till uppbyggnad påminner mycket om glödtråden i de gamla glödlamporna. Det ger en bra spridning på närmare 360 graders vinkel vilket inte ger en skuggbildning ner mot sockel. I och med att elementet består av många seriekopplade dioder blir behovet av komponenter i lampan färre och man kan bygga den lika smidig som den gamla glödlampan. De värmealstrande delarna hänger uppe i kupan vilket gör att man inte behöver en kylfläns som blir varm vid lampfoten.




Utbytet på de testade var mellan 100-120 lumen per watt vilket är mycket bättre än många i den tidigare generationen LED-lampor. Prisbilden ligger några tior högre än den vanliga LED-lampan men måste anses prisvärda med tanke på de fysiska fördelarna.
Det finns filament LED som är dimbara men då hamnar de på ett pris närmare 400kr och det känns lönt att invänta att de blir billigare.
Om man bortser från utvecklingen på priset på LED-lampor så måste den nya tekniken med ”filament LED” anses vara den största sensationen på senare år.
Testning av lamporna fortsätter på kammaren ........

Trafikantveckanpris till Oskarshamn!

Oskarshamns kommun har vunnit pris för årets bästa aktiviteter under Trafikantveckan den 16- 22 september 2014.



Juryns motivering:

"Oskarshamns kommun planerade och genomförde flera väl genomtänkta aktiviteter under Trafikantveckan så som Resepolicykalas, Klimatkampen junior, Klimatmatchen och aktiviteter som genomfördes ute på landsbygden för att inte allt skulle "hända i stan". Oskarshamns kommun har därför på ett fördömligt sätt omfamnat flera olika målgrupper i sin kampanj och valt nya grepp för att nå målgrupper som tidigare inte haft möjlighet att delta."


Priset delades ut av Energikontor Sydost under deras årliga konferens EnergiTing Sydost.